A ndiheni fajtor kur thoni jo?
Sa shpesh ndiheni të lodhur emocionalisht? Sa herë e vendosni veten të fundit duke u shërbyer nevojave të të tjerëve?
Ndiheni të detyruar të bëni gjëra që nuk i dëshironi ose që mund t'ju lëndojnë, sepse nuk doni të përplaseni dhe të "prishni" marrëdhënien tuaj?
A ndiheni fajtor kur thoni jo? Sa shpesh përpiqeni të kënaqni të tjerët dhe përfundoni duke lënduar veten?
Sa shpesh i shprehni mendimet dhe ndjenjat tuaja kur personi tjetër ju zemëron? Nëse përgjigjja për shumicën e këtyre pyetjeve është po, mund të jetë koha për të vendosur kufij të shëndetshëm personal në marrëdhëniet tuaja!
Cilat janë kufijtë e shëndetshëm personal?
Kufijtë e shëndetshëm personal janë kufijtë fizikë, emocionalë dhe shpirtërorë që vendosim për të mbrojtur veten. Natyrisht, kjo nuk do të thotë se ne zhvillojmë marrëdhënie konfliktuale me të tjerët, thjesht nuk tolerojmë njerëz ose situata që na çojnë në kompromis dhe shkelin vlerat tona personale.
A do të më shkatërrojë jetën një "jo"?
Përkundrazi me raste ta shpëyon jetën.
Dhe e kupton kur bëhesh pishmanper "Po" që the, thjeshtë mos të shijje dikë të mërzitur por ta gëzoje me praninë tënde, por që është gabim fatal i jetës.
Të thuash jo kur mendon se po thua do t'ju lëndojë ose kur jeni në rrezik të manipuloheni ose të përdorni, mund të çojë në një jetë të plotë dhe të përmbushur! Sa herë që vlerat tona personale janë të ngjeshura, ne rrezikojmë nga sëmundje fizike, ankthi apo edhe depresioni, sepse ne nuk jemi vetvetja dhe jetojmë sipas pritshmërive të të tjerëve.
Po të thosha "Jo" do të shkatërrojë marrëdhëniet e mia me njerëz që vlerësoj?
Të thuash po gjatë gjithë kohës mund të dëmtojë marrëdhëniet tona përtej riparimit, sepse na lë të pambrojtur, të marrë si të mirëqenë, madje duke na dhënë të drejtën për t'u nënvlerësuar, shkatërruar ose copëtuar emocionalisht. Përkundrazi, kufijtë e shëndetshëm personal i afrojnë njerëzit, sepse i lejojmë të tjerët të na kuptojnë më mirë, të njohin nevojat tona dhe t'u përgjigjen atyre. Kush dëshiron të jetë në një marrëdhënie me një të varur? Kush do ta respektojë një njeri që nuk ka mendim personal? Kush do dikë që nuk e respekton dhe nuk e vlerëson veten? Vetëm egoisti, egoisti, shfrytëzuesi dhe narcisisti.
Unë dua veten time prandaj them "jo"!
Kur ne vazhdimisht pajtohemi me të tjerët, përkëdhelime me ta dhe bëjmë gjithçka për t'i kënaqur ata, në thelb nuk po dëmtojmë vetëm veten, por edhe po shkatërrojmë ata që duam. pajtohemi se dashuria që ndjejmë për ta është dashuri e pakushtëzuar. Megjithatë, shumë kërkime dhe studime kanë vërtetuar se, kur ne dhurojmë dashuri pa vendosur kufij, në shumicën e rasteve ata bëhen të papërgjegjshëm, nuk kanë respekt, çohen në dështim, janë arrogant, fyes, ose mund të shfaqin sjellje poshtëruese ndaj teje që e do më shumë se veten dhe lufton ta shohësh të lumtur.
E njëjta gjë vlen sigurisht për të gjitha marrëdhëniet, pasi ne mund t'i shtyjmë të tjerët të "shfaqin më të keqen e tyre". Dihet mirë që lloj-lloj marrëdhëniesh krijohen mbi bazën e një “kontrate të pashkruar”, ndaj ne shpesh përpiqemi shumë t’i kënaqim dhe provokojmë e mësojmë të tjerët si na trajtojnë!
Ne zgjedhim marrëdhënie të shëndetshme, të balancuara të bazuara në dashuri!
Kur frika dhe faji na pushtojnë dhe për këtë arsye nuk reagojmë, ndihemi të frustruar, të pakënaqur dhe të përdorur. Por ne nuk e meritojmë këtë! Çdo person meriton të jetojë një jetë të lumtur, krijuese dhe të përmbushur duke ndërtuar marrëdhënie harmonie dhe dashurie. Kufijtë e shëndetshëm personal nuk janë vetëm një shenjë e marrëdhënieve të shëndetshme, ato janë gjithashtu një shenjë e respektit për veten, prandaj ne kemi edhe të drejtën edhe detyrën për të mbrojtur dhe mbrojtur veten me një "JO"
Web