Pjesa nr 1
"Nen yjet e fund gushtit"
Burri i vogel dhe gruaja e vogel... Keshtu na quanin kur ishim te vegjel.
Per arsyen se ne qendronim perhere bashke, cfardo qe benim ne ishim bashke, edhe ne prapsirat trazavace kishim gjithmone gisht te dy, por edhe kur njeri ishte pafaj, tjetri do perlyhej me faj vetem per te mos len tjetrin fajtor te vetem.
Prinderit tane ishin aq te afert me njeri tjetrin, sa c'mund te jene dy vellezer dhe dy motra se bashku.
Nina...
Nina e vogel.
Ajo fytyrbardha si sheshet e mbuluara nga debora...
Me faqet e mbushura.
Buzet e kuqe si qershite kur piqen se tepermi.
Me hunden perfekte, te vogel dhe te rrumbullaket.
Me floket e zi, te gjate e te dalllgezuar nga ondet.
Nina... Keshtu quhej ajo "Gruaja ime e vogel"
Nina kishte fytyre te embel, engjellore, si nje kotele e vogel dhe e pafashjme... Por Nina nuk ishte e tille... Te tjeret e njihnin per embelsine qe e karakterizonte, por vetem kaq. Njihnin Ninen ne siperfaqe... Ate vajzen e brishte, te thyeshme, delikate dhe te ndjeshme... Askush pervec meje nuk e njihte Ninen ne thellesi.
Askush nuk njihte erresiren e saj
Frikerat e saj
Forcen e saj
Deshirat dhe cmendurine qe kishte brenda vetes...
Ajo ishte nje vullkan... Nje bombe qe duronte shume ne nxehtesi, por kur shperthente e tejkalonte forcen e nje uragani... Ajo duronte shume, deri ne nje fare pike... Pastaj ishte e afte edhe te "vriste".
Nina ishte vajza qe me shtrengoi doren ne moshen 6 vjecare, kur ishte dita e pare e shkolles.
Nina ishte ajo qe hodhi canten ne toke ne mes te ores se mesimit, se donin te na ndanin nga banga dhe nuk lejoi te ndodhte kjo gje.
Nina ishte ajo qe me jepte gjysmen e cokollates se saj dhe pastaj kur mbaronte gjysmen e vet me kerkonte nga gjysma qe me dha.
Nina ishte ajo qe arushit te saj i kishte vene emrin Carli, emrin tim.
Nina ishte ajo qe para se te flinte, me merrte ne telefonin e shtepise dhe me uronte naten e mire.
Ndaj te gjithe na quanin burri dhe gruaja e vogel.
Nina ishte tipi i vajzes qe kur donte dicka, e merrte me hir apo me pahir.
Ajo nuk kerkonte gje. Ajo jepte urdher te kishte ate gje qe donte.
Ishte si nje diktatore e embel dhe e vogel.
Ndersa une, Carli, nje djal i shkurter, me floket e kthyera ne ane te djathte.
Paksa i llastuar.
I mbyllur ne vetvete.
I heshtur gjithe kohes.
Me mike te vetme Ninen.
Ne diten e pare te shkolles, kur te gjithe ishin me nenen dhe babain, une isha me Ninen. Te kapur perdore prisnim ne oborrin e shkolles.
Ajo kishte veshur nje fustan te bardhe, me flutura dhe trendafila shumngjyreshe te pikturuar mbi te.
Floket e hedhura mbi sup.
Trup i shkurter dhe topolake ne fytyre.
"Do ulemi bashke dhe nuk do kesh asnje shoqe dhe shok tjeter pervec meje" me tha ate dite duke m'u drejtuar me gishtin tregues. Dukej sikur po thoshte po ndejte me njeri tjeter te thyeva kembet.
Qe diten e pare u grind me nje vajze tjeter...
Te nesermen rrahu nje djale... Ajo, Nina e embel, e bute, e pafajshme dhe e brishte ne dukje te pare.
Kur ishim ne klas te kater Nina u be me nje moter... Pavarsisht kesaj ajo nuk me la pasdore, kohen e kalonte jashte me mua, duke bere figura me balte, duke vjedh fruta neper komshinj, duke u zene, sepse filluam te ziheshim si dreqi. Nuk kishte dite qe te mos ziheshim, madje edhe mbasi u pajtonim ziheshim serish...
Ajo filloi te me bente si veten.
Cdo dite qe kalonte ne thithnim huqet e njeri tjetrit.
Beheshim me te ngjashem ne cdo gje.
Me kohen qe kalonte, edhe ne rriteshim.
Ishim ne klas te 5 kur une pata zenken e pare ne shkolle.
Nuk isha zene ndonjehere. Isha tip i qete deri ne momentin kur me benin me nerva dhe nuk dija se c'beja!
Dikush e shau Ninen, e beri t'i dridheshin buzet nga ngasherimat.
Nuk e dija se ajo ishte aq e rendesishme per mua. Domethene e kisha shoqe, ishim rritur se bashku, por s'e dija se do behesha aq i keq vetem per nje fjale dhe per nje te shtyre qe i bene asaj.
Dikujt desh i nxorra syte me laps, por fatmirsisht ja ngula ne ball.
E pash veten perpara Nines, me krahet e hapur duke e mbrojtur, une, i turpshmi i klases, ai te cilit i dridhej zeri kur lexonte nje pjese nga libri.
Qe nga ajo dite nuk duroja dot qe nje njeri mund t'i bente keq asaj pervec meje.
Ne ziheshim, madje goditeshim, por asgje nuk zgjaste me teper se 1 ore, sepse ose do shkoja une te shtepia e saj, ose ajo do vinte ne shtepine time.
Nina ishte si nje mace, ishte e eger, e keqe, por edhe teper e bute dhe e mire!
Ishte dimer, akull, por edhe pranvere, lule, ngrohtesi qeshori.
Nina ishte vullkan, uragan, por edhe liqen i qete, qiell i paster.
Askush nuk e njihte sic e njihja une, as prinderit e saj, askush.
Cdo vit qe rriteshim, e njihja dhe me teper, njihja dobsite e saj, friken, forcen qe kishte, endrrat qe kishin filluar t'i thureshin ne mendje! Ajo donte te behej kengetare, ndersa une kitaristi i saj!
Pjesa nr 2
"Nen yjet e fund gushtit"
Kur ishim ne klase te 7 gjerat ishin me ndryshe...
Nina kishte filluar te piqej nga ana fizike... Kishte filluar te merrte format e saj femerore...
Ajo ishte vajza me e bukur e shkolles, me nje trup te beshem ne krahasim nga moshataret e saj!
Aq e bukur ishte bere sa dhe mesuesit kishin filluar ta shikonin nga dy here!
Me kohen qe kalonte gjithcka ndryshonte, trupi saj, tiparet e fytyres beheshin me te bukura, floket i qene zgjatur shume, kishte zene nja dy shoqe, por mes meje dhe asaj asgje nuk kishte ndryshuar, madje ishin forcuar me shume ato ndjenjat e dashamirsise dhe miqesise.
Edhe ne ate moshe, kur une zihesha, nuk kisha asnje shok qe te me mbronte apo te me ndihmonte, ishte Nina qe futej gjithmone ne mes te sherrit!
Ne ishim bere sic behet pulla me komardaren e bicikletes, nje trup i vetem. Nese duhet te shqisnin pullen, atehere do shqitej me gjithe komardare.
Nuk luanim me me balt duke formuar figura, as me makina dhe arusha, as me gjerat qe luanin akoma bashkmoshataret tane! Pavarsisht se nuk kishim hequr dore nga vjedhjet e frutave tek komshinjt! Madje i kishim zgjeruar vjedhjet, shkonim edhe neper shtepi te tjera, ku pervec frutave, vidhnim edhe rrobat qe linin jashte dhe na dukeshin te bukura, ose atlete dhe kepuce... Rrobat qe nuk na binin ja falnim lypsave kur dilnim fshehurazi ne qytet!
Ishim ne klas te 8 kur provuam cigaren per here te pare.
Deshira per t'u dukur i madh, i kishte perfshire pothuajse te gjithe djemt e asaj moshe. Shpesh i shikoje duke tymosur cigare mbrapa banjave te shkolles, ose neper qoshet e mureve...
Ate dite, nen melodine e kengeve Hard Rock te nje kasete qe kishim vjedhur tek nje shtepi, bashke me magnetafonin e vogel dhe me disa libra te vjeter e te grisur.
Ishim tek nje ullishte ne dalje te fshatit, ku nje koder e larte shtrihej. Ne mengjes rrezet e diellit ishin teper te ngrohta ne faqen e asaj kodre.
Ate dite nuk kishim shkuar ne shkolle. Cantat i patem varur te dega e kalbur e nje ulliri te madh dhe ishim shtrire ne barin e njome e te shkurter!
Kisha mbeshtetur koken ne trungun e ullirit. Ajo kishte mbeshtetur koken ne barkun tim. Floket i qene shtrire neper bar, sepse ishin teper te gjate. Kemisha e kuqe me vija te zeza i rrinte aq ngushte ne trup, i cili ishte mbushur tashme nga gjoksi i saj i formuar... Lekura i qe tendosur kudo... E lemuar dhe e bute si nje lekure bebeje...
Aroma e flokve te saj, qe ngjasonte se tepermi me nje arome menteje dhe kamomili te perzier bashke.
Kishim marr nga nje liber ne dore dhe po lexonim, ndersa nga magnetofoni dilnin tingujt e kitares elektronike!
Atehere te gjithe ishin fiksuar pas kengve hiphop, ndersa ne preferonim Rock, sidomos baladat.
Nga xhepi me kishte rene paketa e cigareve dhe brryli i saj e kishte prekur kutine prej kartoni, i cili kushedi si i qe dukur!
"Po kjo?" me pyet duke ma treguar paketen!
"Jane cigare" i pergjigjem pasi i hodha syte nga paketa dhe pastaj serish mbi liber!
"E di se c'jane Carli, nuk jam aq idiote, por nuk e dija se kishe filluar te pije cigare" me thote me nje ton zeri paksa te ashper dhe pastaj mbeshtet koken serish ne barkun tim.
"Nuk kam pi ndonjehere, e mbaj kot" ia kthej.
Fillon ta hapi paketen dhe nxorri nje cigare! E vuri ne mes te buzve te kuqe e te trasha dhe duke u kthyer per nga une me pyet "Si dukem?" pastaj qesh dhe e merr mes gishtave duke bere sikur po nxirrte tym nga goja!
Une e shikoja dhe buzeqeshja duke tundur koken!
"C'liber po lexon Carl?" me pyet nderkohe qe po me fuste doren ne xhep!
"Djemt e rruges pal" i pergjigjem
"E kam lexuar." ma kthen dhe ngrihet ne gjunj "Ku e ke futur ate dreq shkrepse Carl?"
Gjen shkrepsen dhe prej aty nxjerr nje kunj. Duke ju dridhur duart e ndez cigaren dhe pastaj e thith duke shikuar nga une!
Mbasi u kollit disa here dhe fshiu lotet qe i dolen nga syte, tha se ishte e mire dhe ma vendosi ne buze!
Ate dite mbaruam gjysmen e paketes dhe filluan te na merreshin mendt. Qeshnim pa lidhje dhe mundoheshim te kendonim kenget rock me zerin tone qe cirrej nga te bertiturat.
Ajo nuk ishte me Nina e vogel, fytyr rrumbullakja dhe topolake. Ajo vajza me kordele te kuqe mbi koke, me duart e vogla dhe trupin e vogel. Ajo qe zgjatur me teper se une. Ajo po behej nje femer me kuptimin e plot te fjales.
Nina e vogel ishte rritur dhe une nuk e kisha ndjere kohen te kalonte, sepse ajo ishte njesoj ne syte e mi... Rritej bashke me mua, si te ishte nje pjese e trupit tim... Ajo ishte nje gjymtyre e shpirtit tim, ose me mire nje organ. Ajo ishte zemra e shpirtit tim dhe pa te do vdisja shpirterisht, do isha nje njeri pa ndjenja, prandaj nuk e ndjeja kohen te ikte, nuk i ndjeja vitet te shkonin, sepse ajo rritej brenda meje me mua cdo dite.