Welcome to the forum 👋, Guest

To access the forum content and all our services, you must register or log in to the forum. Becoming a member of the forum is completely free.

  • PËRSHËNDETJE VIZITOR!

    Nëse ju shfaqet ky mesazh do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Anëtarët e rregjistruar kanë privilegjin të marrin pjesë në tema të ndryshme si dhe të komunikojnë me anëtarët e tjerë. Bëhu pjesë e forumit Netedy.com duke u REGJISTRUAR këtu ose nëse ke një llogari KYCU. Komunikim alternative i ketij forumi me vajza dhe djem nga te gjithe trevat shqiptare? Hyr ne: CHAT SHQIP.

Ndryshimet klimatike të Arktikut: Ndikimet, zgjidhjet dhe perspektiva antropologjike

Hera

NeTeDy.com ?
STAFF
Adm Nt2
Regjistruar më
Tet 30, 2020
Mesazhe
45,863
Shkrirja e ngricave të përhershme në Svalbard, Norvegji. Përshkruan erozionin.


Ndryshimet klimatike të Arktikut: Ndikimet, zgjidhjet dhe perspektiva antropologjike​


Shkrirja e permafrostit në Arktik​

Permafrost është tokë që mbetet e ngrirë gjatë gjithë vitit dhe ndodhet në pole. Shkrirja e permafrostit është një çështje e përhapur për shkak të rritjes së temperaturave globale. Kjo shkrirje çon në ulje të stabilitetit të tokës. Këto çështje bëjnë që artefaktet thellë në Tokë të shqetësohen, duke ndikuar shumë në ruajtjen e materialeve arkeologjike. Me shkrirjen e permafrostit, formohen pyka akulli. Këto pyka kanë aftësinë për të shtyrë materialet arkeologjike lart, që do të thotë se datimi me stratigrafi nuk është më një opsion i zbatueshëm. Sipas artikullit "Vetitë strukturore të permafrostit singjenetik të pasur me akull, siç u zbuluan nga hetimi arkeologjik i kompleksit të zonës Yana (Siberia Lindore Arktike, Rusi): Implikime për shkencën kuaternareLëvizja e materialeve është 6 deri në 7 metra.
Shkrirja e ngricave të përhershme në Svalbard, Norvegji. Përshkruan erozionin.
Kredia: Jeff Vanuga

erozion​

Ngrirja e përhershme e shkrirë shpesh ngrin përsëri pasi të bjerë temperatura. Ky është një problem sepse cikli i përsëritur i ngrirjes dhe shkrirjes çon në erozion. Erozioni shkakton humbjen e materialeve arkeologjike. Kjo ndodh kur toka e gërryer nxjerr objekte jashtë tokës. Humbja e këtyre artikujve zvogëlon njohuritë tona për të kaluarën. Kjo është veçanërisht për të ardhur keq për komunitetet vendase që kanë një interes personal në vazhdimin e traditave të tyre. Erozioni gjithashtu prish varret dhe humbja e mbetjeve njerëzore është thellësisht shqetësuese.

gërmim​

Gërmimet janë thelbësore për ruajtjen e materialeve arkeologjike arktike. Arkeologjia akullnajore është një fushë në rritje. Kjo kërkesë e shtuar është për shkak të klimë ndryshim. Qëllimi i kësaj pune përfshin kërkimin e objekteve të ekspozuara nga shkrirja e akullit malor. Gërmimet janë veçanërisht të rëndësishme gjatë muajve më të nxehtë, pasi rritja e temperaturës çon në shkrirjen më të madhe të akullit. Pjesët e borës dhe akulli ofrojnë kushte më të mira për ruajtje sesa akullnajat. Kjo për shkak se akullnajat lëvizin dhe ndryshojnë, duke dëmtuar mbetjet brenda. Klima e ftohtë arktike ruan mirë materialin organik, por problemet lindin kur shkrirja nxjerr në dritë këto mbetje. Sa më gjatë që materiali organik të mbetet në kontakt me oksigjenin dhe rrezet e diellit, aq më shumë dekompozohet. Artikulli, "Në një mal të lartë: Gjetja dhe dokumentimi i vendeve arkeologjike akullnajore gjatë antropocenit,” diskuton se si rritja e sasisë së shkrirjes së akullit në vitin 2006 çoi në më shumë gjetje arkeologjike. Më shumë vende do të zbulohen ndërsa temperaturat vazhdojnë të rriten.

Harta e faqes së arkeologjisë akullnajore, Norvegji

Kredia: Lars Pilø

Ruajtja e njohurive të Arktikut​

Çelësi për të ruajtur të kuptuarit tonë për kulturat e kaluara të Arktikut është gjetja e vendeve në rrezik të dëmtimit nga ndryshimi i klimës. Arkeologët akullnajorë shpesh përdorin modele të Sistemit të Informacionit Gjeografik (GIS) për të parashikuar vendndodhjet e vendndodhjes, sipas "Menaxhimi i trashëgimisë së ngrirë: disa sfida dhe përgjigjei saj". Imazhet satelitore ndihmojnë gjithashtu në zbulimin e vendeve në rrezik. Megjithatë, mjeti më i rëndësishëm është vëzhgimi në terren nga arkeologë të trajnuar. Mund të jetë befasuese për disa që kjo metodë e vjetër është më e vlefshme se teknologjia e re, por gjetja e objekteve të vogla nuk është e mundur nga pamja e një zogu. Kjo punë kërkon studim dhe hetim të kujdesshëm. Është thelbësore që arkeologët akullnajorë të kenë përvojën e duhur dhe të njihen me vendin e tyre të studimit. Me kalimin e kohës, arkeologët akullnajorë duhet të jenë në gjendje të përcaktojnë se kur bazohen në sasinë e akullit të shkrirë koha më e mirë për të gërmuar dhe vëzhguar.

Fizikalizimi​

Ndërsa ka shumë modele dixhitale të vendeve të Arktikut, numri i modeleve fizike mungon. Modelet fizike janë superiore ndaj modeleve dixhitale kur bëhet fjalë për ruajtjen. Kjo është për shkak se nuk dihet nëse gjeneratat e ardhshme do të jenë në gjendje të aksesojnë të dhënat tona dixhitale. Nevoja për një kompjuter kufizon aksesin e modeleve dixhitale dhe lidhja e qëndrueshme në internet është një luks, veçanërisht në zonat rurale. Njerëzit nuk duhet të pengohen të mësojnë rreth vendndodhjeve të rëndësishme të Arktikut vetëm sepse nuk kanë akses në internet. Kjo është veçanërisht e vërtetë për komunitetet indigjene që kanë lidhje personale me këto vende. Modelet dixhitale mund të ndërveprohen vetëm vizualisht. Modelet fizike mund të manipulohen edhe përmes prekjes. Kjo lejon lidhje më të thella me vendndodhjen e paraqitur dhe një kuptim më të madh.

Modeli dixhital i shtëpisë së komunitetit Pauline Cove (majtas), Modeli fizik i shtëpisë së komunitetit Pauline Cove (djathtas)
Kredia: Katayoon Etemad

Ötzi Njeriu i Akullit​

Mbetjet e Ötzi-t janë padyshim gjetja më e famshme në arkeologjinë akullnajore. I zbuluar në shkrirjen e akullit të Alpeve në vitin 1991, ai është ruajtur jashtëzakonisht mirë. Arkeologët gjetën rroba dhe mjete të paprekura kur ekzaminuan Ötzi-n. Ai kishte veshur rroba me lëkurë dhie dhe dreri me një pelerinë bari. Ai kishte këpucë prej lëkure ariu dhe një kapele të të njëjtit material. Për mjetet, ai mbante një sëpatë bakri, një kamë stralli dhe një hark të papërfunduar. Ötzi kishte gjithashtu një çantë për ndezjen e zjarrit dhe kërpudhat medicinale. Krundet nga një formë primitive e grurit janë të pranishme në sistemin tretës të Ötzi. Kjo ka të ngjarë nga konsumimi i bukës. Analiza e karbonit 13 tregon se Ötzi kishte një dietë me mish dhe bimë, me një mbështetje më të madhe te bimët. Rasti i Ötzi është një shembull kryesor i ruajtjes së jashtëzakonshme të mundshme në klimat e ftohta.

Ilustrimi i Otzi-t duke u qëlluar me një shigjetë. Ai është paraqitur me sendet e gjetura në personin e tij.

Kredia: Rudolf Farkas

Komunitetet indigjene të Arktikut​

Nga katër milionë njerëz që jetojnë në rajonet e Arktikut, 10% e popullsisë është indigjene. Banorët vendas mbështeten në këtë mjedis për mjetet tradicionale të përftimit të ushqimit. Këto përfshijnë gjuetinë, peshkimin, bagëtinë dhe grumbullimin. Qasja në ushqim është jetike për të gjithë, megjithatë siguria ushqimore e banorëve vendas të Arktikut është e kërcënuar. Ndikimi i shkrirjes së akullit të detit në ekosistemet lokale dhe burimet e jashtme që pretendojnë pronësinë e tokave tradicionale vendase janë burimet kryesore të konfliktit. Humbja e akullit të detit ka bërë gjuetinë për të detar burimet, të tilla si vulat, janë shumë më të vështira. Kjo rritje e vështirësisë do të thotë se shumë familje nuk duan t'u mësojnë fëmijëve të tyre këto praktika tradicionale, pasi janë të shqetësuara për sigurinë e fëmijëve të tyre. Ulja e akullit të detit ka lejuar gjithashtu një transversal më të lehtë për anijet e mëdha, duke shqetësuar më tej jetën detare. Shkrirja e permafrostit, që çon në erozion, është një kërcënim i madh për infrastrukturën bregdetare.

zbrazje​

Pesë komunitete indigjene në brigjet e Alaskës perëndimore arritën në përfundimin se duhet të migrojnë për shkak të erozionit dhe përmbytjeve. Për shkak të këtyre kushteve, ndërtesat dhe siguria e komunitetit u kërcënuan. Në vitin 2006, një raport nga Qeveria e Shteteve të Bashkuara arriti në përfundimin se këto komunitete mund të ishin nën ujë që në vitin 2016. Metodat aktuale për trajtimin e erozionit nuk do të funksionojnë mjaft shpejt, që do të thotë se më shumë komunitete do të përballen me migrim të detyruar në të ardhmen. Ndërsa gjetja e mënyrave për të ndaluar shkrirjen e permafrostit të Arktikut është një shqetësim kryesor, zhvendosja e komuniteteve në rrezik të menjëhershëm nga ndryshimet klimatike është më e rëndësishme.

Protestë​

Veprimet që kërcënojnë jetën e indigjenëve shpesh përballen me protesta nga këto komunitete. Një shembull i kësaj është protestat e vitit 2021 të minierës së mineralit të hekurit të lumit Mary. Pronarët e minierës donin të rrisnin prodhimin, por anëtarët e komunitetit Inuit ishin kundër kësaj. Rritja e anijeve të minierave e bëri më të vështirë gjetjen e balenave dhe fokave, dhe protestuesit kishin frikë se një hekurudhë e planifikuar do të trembte karibunë. Bordi i Rishikimit të Ndikimit të Nunavut i ka hedhur poshtë këto plane zgjerimi. Fotoja e mëposhtme vjen nga protesta për minierën e lumit Mary.

Komuniteti Inuit që proteston për ndërtimin e një miniere në Arktik. Një tabelë lexon Dua të ha nipat e mi të kapur
Kredia: Kent Driscoll

Pengesat për Përparim​

Sipas artikullit, "Një përmbledhje sistematike e pengesave në ndërtimin e përshtatjes klimatike të vendeve të trashëgimisë kulturore dhe natyrore në rajonet polare,” kufizimet teknologjike janë pengesa më e spikatur për ruajtjen e Arktikut mjedis. Një çështje kryesore teknike është mungesa e të dhënave. Për të kuptuar shtrirjen e ndryshimeve klimatike në Arktik, studiuesit duhet të mbledhin të dhëna të duhura. Njohja e problemeve është hapi i parë në gjetjen e zgjidhjeve. Çështje të tjera përfshijnë organizimin, financat dhe arsimin. Shumë grupe kanë marrë përsipër sfidën e luftimit të ndryshimeve klimatike në Arktik. Mungesa e komunikimit është një problem i madh me organizimin; kështu, bashkëpunimi ndërmjet këtyre grupeve do të mundësonte rritjen eksponenciale të progresit. Adresimi i nevojës për më shumë fonde do të ishte më i suksesshëm nëse organizatat do të punonin së bashku. Edukimi më i mirë do të ndihmonte në rritjen e ndërgjegjësimit për rëndësinë e mjedisit, vendeve dhe kulturave unike të Arktikut.

Logoja për Polar Bears International

Polar Bears International është një organizatë, shkaku kryesor i së cilës është mbrojtja e arinjve polarë dhe akullit të detit.

Lufta kundër ndryshimeve klimatike të Arktikut​

Grenlanda veriperëndimore​

Artikulli "Kapaciteti adaptiv për të menaxhuar degradimin e ngricave të përhershme në Grenlandën Veriperëndimore” ofron informacion mbi shkallën e humbjes së permafrostit të Arktikut dhe mënyrat për të ruajtur ngricat e përhershme të mbetura. Së pari, nevojitet një rritje e anketimit. Identifikimi i zonave me rrezik më të lartë do të jetë i mundur me të dhënat e mbledhura. Integrimi i komunitetit në përpjekje është jashtëzakonisht i rëndësishëm. Prandaj, studiuesit anketuan vendasit e Qeqertarsuaqit. Anketa pyeti banorët se si ndryshimi i mjedisit ka ndikuar në jetën e tyre të përditshme. Banorët e Qeqertarsuaqit shprehën shqetësimet sesi shkrirja e ngricave të përhershme të Arktikut ndikoi në banesat, gjuetinë dhe ekonominë. Zgjidhjet e propozuara vënë theks të madh edhe në pjesëmarrjen e komunitetit. Kështu, përpjekjet e fokusuara në nivel lokal janë thelbësore për ndarjen e detyrës monumentale të menaxhimit të ndryshimeve klimatike të Arktikut në pjesë të menaxhueshme.

Shtëpitë e Qeqertarsuaqit.
Kredia: Jurga

Njohuri tradicionale ekologjike: Dëgjimi i vendasve të Arktikut​


Në Shtetet e Bashkuara, qeveria shpesh punon me anëtarët e komunitetit vendas për çështjet e ndryshimeve klimatike. Kur organet qeverisëse shpërfillin njohuritë tradicionale të njerëzve indigjenë, lindin probleme. Kjo ndodh sepse mënyra indigjene e të diturit nuk ndjek të njëjtat procese të njohjes që përdor kërkimi shkencor. Artikulli "Diskursi për ndryshimet klimatike të Arktikut: Politikat e kundërta të agjendave kërkimore në Perëndim dhe Rusi” diskuton se si gjuha e përdorur nga njerëzit jovendas për të diskutuar njohuritë indigjene është e përqendruar te perëndimi. Studiuesit nuk duhet të bëjnë pyetje që bazohen në një kuptim shkencor të botës. Për shembull, studiuesit duhet të pyesin për motin dhe mënyrën se si ka ndryshuar, në vend të konceptit shkencor të ndryshimit të klimës. Nuk është produktive të përpiqesh për të përshtatur njohuritë indigjene me një standard shkencor.

Njeri Sami me drerët e tij.Kredia: John Vidal

Kapaciteti adaptues​

Kapaciteti adaptues është se sa mirë mund të përballet dikush me ndryshimin. Studiuesit shpesh përdorin këtë term kur diskutojnë rreziqet me të cilat përballen komunitetet në Arktik për shkak të ndryshimeve klimatike. Përfaqësuesit e Inuit kanë deklaruar se ata nuk besojnë se komunitetet e tyre mund të përshtaten me klimën që ndryshon me shpejtësi. Ndërsa kjo vetëm është shqetësuese, fakti që banorët vendas të Arktikut ndanë këto shqetësime mbi një dekadë më parë është edhe më shqetësues. Progresi për të ngadalësuar ndikimet negative të ndryshimeve klimatike të Arktikut nuk ka qenë mjaft i shpejtë, pasi histori të ngjashme po tregohen sot.

Çfarë mund të bëjnë antropologët?​

Artikulli "Iku demi i dimrit? Përballja me implikimet kulturore të dhe roli(et) e antropologjisë në ndryshimin global të klimës” thotë se mënyra më e mirë për antropologët për të ndihmuar me krizën klimatike arktike është përfshirja e publikut dhe mbrojtja e atyre që janë prekur më së shumti. Antropologët që hulumtojnë këtë çështje mund të ndajnë përvojat e tyre duke punuar në komunitetet në rrezik me zona të tjera që përballen me probleme të ngjashme. Qëllimi është që antropologët të ndihmojnë në lehtësimin e komunikimit midis atyre që janë prekur ngushtë nga ndryshimi i klimës, si dhe të përhapin gjetjet e tyre në një audiencë më të madhe.

Perspektiva humanizuese​

Ndërsa shumica e shkencëtarëve të shqetësuar me krizën klimatike fokusohen në ndikimin që ajo ka në planetin fizik, antropologët kanë mundësinë unike për të shqyrtuar mënyrën se si ndryshimi i klimës në Arktik ndikon tek individët. Është e vështirë për shumë njerëz që të simpatizojnë gjendjen e vështirë të vetë Tokës, veçanërisht kur paraqiten me shifra dhe të dhëna konfuze. Dëgjimi i tregimeve se si ndryshimi i klimës ka ndikuar në jetën e njerëzve të vërtetë është shumë më i lehtë për t'u tretur dhe kuptuar. Kjo është arsyeja pse puna e antropologëve është thelbësore për zgjidhjet klimatike. Kjo thuhet më së miri në artikullin "Klima dhe kultura: Antropologjia në epokën e ndryshimeve klimatike bashkëkohore.” Pasazhi thotë, "Antropologët janë strategjikisht të përshtatshëm për të interpretuar, lehtësuar, përkthyer, komunikuar, mbrojtur dhe vepruar në përgjigje të implikimeve kulturore të ndryshimit të paprecedentë."

Nxënësit dëgjojnë folësin që diskuton mbi ndryshimet klimatike.
Kredia: Martin Lipman

Çfarë mund të bëni për të frenuar ndryshimet klimatike të Arktikut?​

Siç u tha më parë, përpjekjet e bazuara në komunitet janë mënyra më e mirë për të ndaluar ndryshimin e klimës. Publiku duhet të shtyjë që qeverisja vendore të kërkojë llogari nga korporatat për mbetjet që prodhojnë, si 71% e emetimeve të gazeve serrë vijnë nga 100 kompani. Përdorni aftësitë tuaja personale për të nxjerrë në pah fjalën. Për shembull, ju mund të bëni fletëpalosje nëse jeni një shkrimtar i mirë. Angazhimi me bashkëmoshatarët tuaj është gjithashtu një mënyrë e shkëlqyer për të përhapur fjalën, pasi njeriu nuk mund ta zgjidhë vetë krizën klimatike. Shkoni në mbledhjet e bashkisë dhe krijoni grupe për të nxitur veprimet e qeverisë. Është gjithashtu e rëndësishme të jepet shembull. Reduktoni përdorimin tuaj të lëndëve djegëse fosile duke ngrënë ushqime të prodhuara në vend dhe që janë në sezon. Transporti publik është një mënyrë e shkëlqyer për të frenuar emetimet personale, por nuk është i disponueshëm në të gjitha fushat. Prandaj, mund t'i bëni kërkesë qytetit tuaj që të investojë më shumë në sistemin e autobusëve.

Vërejtje përmbyllëse: Veprim nxitës​

Përgjatë këtij postimi janë diskutuar ndikimet kulturore të ndryshimeve klimatike të Arktikut, si dhe se si kjo krizë ndikon në punën antropologjike. Arkeologët akullnajorë kanë jo vetëm detyrën të ruajnë të gjithë materialin arkeologjik të shkrirë të mundshëm, por edhe të avokojnë për njerëzit më të prekur nga Arktik ndryshimi i klimës. Sjellja e gjendjes së njerëzve që humbasin shtëpitë e tyre nga erozioni i përhershëm i ngrirjes mund të ndihmojë t'i tregohet publikut të gjerë se kriza klimatike është një çështje reale dhe e prekshme.
 

Postime të reja

Theme customization system

You can customize some areas of the forum theme from this menu.

Choose the color combination according to your taste

Select Day/Night mode

You can use it by choosing the day and night modes that suit your style or needs.

Welcome to the forum 👋, Guest

To access the forum content and all our services, you must register or log in to the forum. Becoming a member of the forum is completely free.