Një gënjeshtër është një deklaratë nga e cila dërguesi (gënjeshtari) e di ose dyshon se është i pavërtetë dhe që shprehet me qëllimin që marrësi të besojë, ose ndryshe " (edhe jo-verbal) të një të pavërtetës subjektive me qëllim të provokimit ose mbajtjes së një përshtypje të gabuar. Rrenat shërbejnë për të fituar një avantazh, për shembull, për të fshehur një gabim ose një veprim të ndaluar dhe kështu të shpëtojnë nga kritika apo dënimi. rrenat gjithashtu jane bërë nga mirësjellja, turpi, frika, pasiguria ose ankthi ("mashtrimi") për të penguar planet e kundërshtarit ose për të mbrojtur personin, personat ose interesat e tij ose të saj (p.sh. privatësia, sfera intime, ekonomike,
Ka edhe genjeshtarë motorikë, të cilet rrejn sepse ashtu jetojnë biles nuk ju duket si gjë e madhe.
Ato rrejn edhe për gjëra që si ke pyjtur fare, shembull ja kris një muhabetit dhe tregon sa i pasur ishte nje xy shokë dhe ze me goje shuma parash te pa logjikshme ( rrene e kripur tipike shqiptare)
Unë personalisht i urrej keto lloj njerzish dhe e kam te veshtir ri fus në shoqeri apo të haj buke me to.
Vendi ku jam ritur unë nuk perdoret ky lloj mentaliteti, jo që nuk mundem por thjesht nuk praktikohet sepse nuk ka nevoj.
Perkundrazi ato që jetojn me Pralla dhe Ilusione e kan të rendë të gjinden ne kete kulture.
Nuk them qe nuk kam genjyer asnjehere mirpo edhe kur eshtë nevoja mundohem te ju shmangem me cdo kusht sepse me pelqen ajo qe jam dhe nuk dua më asnjë kusht te jem fake, qoft edhe para një njeriut të pa vlerë!!
Mendoj se ka te bej edhe me Intelectin dhe Parimet