Vendimi i dhënë nga gjykatësi për “hajdutin” e vogël....
Një djalë 15-vjeçar, u kap duke vjedhur në një dyqan në Amerikë. Në një përpjekje për t'i shpëtuar sigurisë, djali gjithashtu theu një raft për sende ushqimore.
Pasi gjyqtari dëgjoi çështjen, ai e pyeti djalin, “A keni vjedhur vërtet diçka?
A keni vjedhur paketimin e bukës dhe djathit?"
Djali u përgjigj me kokën ulur, duke parë pjesën e sipërme të këpucëve,- "Po".
Gjykatësi: "Pse vodhe?"
Djali: "Unë kam qenë në nevojë."
Gjykatësi: "A nuk mund ta blini dhe mos ta vidhni?"
Djali: "Unë nuk kisha para për t'i blerë".
Gjykatësi: "Ju mund të kishit kërkuar para nga familja juaj".
Djali: “Unë kam vetëm nënë në shtëpi.
Nëna ime është e sëmurë dhe është pa punë.
Kam vjedhur bukë dhe djathë për të".
Gjykatësi: "A nuk po bën asgjë, nuk ke punë?"
Djali: “Kam punuar në një lavazh makinash. Kam marrë një ditë pushimi për të ndihmuar nënën time dhe kjo është arsyeja pse më pushuan nga puna ”.
Gjykatësi: "A nuk kërkuat ndonjë lloj ndihme?"
Djali: “Kur dola nga shtëpia, u ktheva të paktën pesëdhjetë adresave duke u kërkuar ndonjë punë, por pa sukses. Në fund, vendosa ta bëj këtë hap ".
Pasi mbaroi bisedën me djalin, gjykatësi shpalli verdiktin e tij, duke thënë: “Vjedhja, sidomos vjedhja e bukës, është një veprim shumë i turpshëm kriminal. Dhe të gjithë ne këtu jemi përgjegjës për këtë akt kriminal. Të gjithë ata që janë të pranishëm në këtë sallë gjyqi sot, dhe unë jam gjithashtu midis tyre, jemi përgjegjës për këtë krim. Kështu që të gjithë të pranishmit të gjobiten me 10 dollarë. Askush nuk mund të largohet nga salla e gjyqit derisa të depozitojë 10 dollarët këtu ".
Gjykatësi pastaj nxori 10 dollarë nga xhepi i tij, mori një stilolaps dhe filloi të shkruaj - plus unë vendosa një gjobë, për dyqanin në fjalë, i cili dorëzoi djalin e uritur në polici në shumën prej $ 1,000. Nëse gjoba nuk paguhet brenda dy orëve, i njëjti dyqan do të mbyllet.
Gjykata do t'i kërkojë falje këtij djali pasi t'i jenë dorëzuar të gjitha këto para të mbledhura.
Pasi dëgjuan vendimin, të pranishmit nuk mund t'i fshihnin lotët. Djali mbeti pa fjalë duke parë gjyqtarin. Gjykatësi u largua nga salla e gjyqit duke fshehur lotët e tij.
Pyetni veten, a janë shoqëritë tona, sistemet tona administrative, gjykatat tona të gatshme për të bërë një gjykim të tillë?
Chanakya tha, "Nëse një person kapet duke vjedhur bukë, të gjithë njerëzit e atij populli, shoqërisë dhe shtetit duhet të turpërohen".
Sigurisht, gjykime të tilla janë pikërisht ato që na mësoi mësuesi i njerëzisë, zoti i madh, paqja dhe begatia e tij qoftë mbi të, kur u tha qartë, "Një besimtar i vërtetë nuk është ai që e gjen veten të ngopur ndërsa të afërmin e tij janë të uritur".
Huazuar