Speciet me tru më të madh më të rrezikuara për zhdukur.
Gjitarët që kanë tru të madh priren të jenë më pak në numër dhe në rrezik më të lartë të zhdukjes sesa gjitarët me tru më të vogël, pretendon një studim i ri.

Studiuesit britanikë përdorën modele statistikore për të testuar skenarë të ndryshëm për qindra specie të ndryshme gjitarësh, duke filluar nga majmunët tek dhelprat dhe tigrat.
Gjetjet e tyre sugjerojnë se speciet me madhësi relative më të madhe të trurit kanë kërkesa më të larta energjike, duke rezultuar në dendësi më të ulët të popullsisë.
Është e mundshme që truri i madh të marrë më shumë ushqim dhe burime për të furnizuar, shpjeguan ata, duke barazuar me një sfidë shumë më të vështirë mbijetese.
Si shembull, babuini macaque ka një tru më të vogël dhe trefishin e dendësisë së popullsisë së siamang, një lloj majmuni gibbon.
Kafshët me dendësi të ulët ka më shumë të ngjarë të zhduken, që do të thotë se studimi i ri mund të ndihmojë në qasjet e ruajtjes.
Lidhja midis trurit të madh dhe popullsisë së ulët u zbulua se ishte veçanërisht e theksuar te primatët dhe gjitarët që hanin mish – përveç njerëzve.