Welcome to the forum 👋, Visitor

To access the forum content and all our services, you must register or log in to the forum. Becoming a member of the forum is completely free.

Chat Shqip

Chati më i madh Shqipëtar Takohu.com

Futu në Chat !

• PËRSHËNDETJE VIZITOR!

Nëse ju shfaqet ky mesazh do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Anëtarët e rregjistruar kanë privilegjin të marrin pjesë në tema të ndryshme si dhe të komunikojnë me anëtarët e tjerë. Bëhu pjesë e forumit Netedy.com duke u REGJISTRUAR këtu ose nëse ke një llogari KYCU. Komunikim alternative i ketij forumi me vajza dhe djem nga te gjithe trevat shqiptare? Hyr ne: CHAT SHQIP.

Psikologjia e Kreativitetit

• Thread starter Thread starter ...
  • Data e fillimit Data e fillimit

...

Kontributor
Regjistruar më
Tetor 30, 2020
Mesazhe
48,384
Pëlqime
34,923

Psikologjia e Kreativitetit​

Psikologjia e Kreativitetit

Çfarë duhet të bëjmë për të qenë një person krijues?

Sa saktësisht përcaktojnë psikologët krijimtarinë? Studimi i krijimtarisë mund të jetë një proces i ndërlikuar. Jo vetëm që krijimi është një temë komplekse në vetvete, por nuk ekziston edhe një konsensus i qartë se si saktësisht të përcaktohet kreativiteti. Shumë prej përkufizimeve më të zakonshme sugjerojnë se kreativiteti është tendenca për të zgjidhur problemet ose për të krijuar gjëra të reja në mënyra të reja.

Komponentët e Kreativitetit​

Dy nga komponentët kryesorë të krijimtarisë përfshijnë:

1. Origjinaliteti: Ideja duhet të jetë diçka e re që nuk është thjesht një shtrirje e diçkaje tjetër që tashmë ekziston.
  2. Funksionaliteti: Ideja duhet të funksionojë ose të ketë një shkallë të dobishmërisë.

Kur A Kreativiteti ndodh?​

Në librin e tij " Kreativiteti: Fluksi dhe Psikologjia e Zbulimit dhe Shpikjes" , psikologu Mihalik Csikszentmihalyi sugjeroi që kreativiteti shpesh mund të shihet në disa situata të ndryshme.
  • Njerëzit që duken stimulues, interesantë dhe kanë një sërë mendimesh të pazakonta.
  • Njerëzit që e perceptojnë botën me perspektivë të re, kanë ide të pasura dhe bëjnë zbulime të rëndësishme personale. Këta individë bëjnë zbulime krijuese që zakonisht njihen vetëm për ta.
  • Njerëzit që bëjnë arritje të mëdha kreative që bëhen të njohura në të gjithë botën. Shpikësit dhe artistët si Thomas Edison dhe Pablo Picasso do të bien në këtë kategori.

Llojet e Kreativitetit​

Ekspertët gjithashtu kanë tendencë të bëjnë dallimin mes llojeve të ndryshme të krijimtarisë. Modeli "katër c" i krijimtarisë sugjeron se ekzistojnë katër lloje të ndryshme:
  1. "Mini-c" kreativiteti përfshin ide dhe mendime personalisht kuptimplotë që njihen vetëm tek vetja.
  2. " Little-c" kreativiteti përfshin kryesisht të menduarit e përditshme dhe zgjidhjen e problemeve. Ky lloj i krijimtarisë i ndihmon njerëzit të zgjidhin problemet e përditshme me të cilat ballafaqohen dhe të përshtaten me mjediset që ndryshojnë.
  3. "Pro-C" krijimtarisë zhvillohet në mesin e profesionistëve të cilët janë të aftë dhe krijues në fushat e tyre përkatëse. Këta individë janë krijues në profesionin ose profesionin e tyre, por nuk arrijnë lartësinë e veprave të tyre.
  4. "Big-C" kreativiteti përfshin krijimin e veprave dhe ideve që konsiderohen të mëdha në një fushë të caktuar. Ky lloj kreativiteti çon në lartësim dhe brohoritje dhe shpesh çon në krijime që ndryshojnë botën, si risitë mjekësore, përparimet teknologjike dhe arritjet artistike.

Çfarë duhet të bëhet kreativ?​

Csikszentmihalyi sugjeron se njerëzit krijuese priren të posedojnë një varg tiparesh që kontribuojnë në të menduarit e tyre novator. Disa nga këto tipare kryesore përfshijnë:
  • Energjia: Njerëzit krijues kanë tendencë të posedojnë shumë energji fizike dhe mendore. Sidoqoftë, ata gjithashtu tentojnë të kalojnë shumë kohë duke menduar dhe reflektuar në heshtje.
  • Inteligjenca: Psikologët kanë besuar gjatë se inteligjenca luan një rol kritik në krijimtarinë. Në studimin e njohur gjatësor të Termanit për fëmijët e talentuar, hulumtuesit zbuluan se ndërsa IQ i lartë ishte i nevojshëm për krijimtarinë e madhe, jo të gjithë njerëzit me IQ të lartë janë krijues. Csikszentmihalyi beson se njerëzit krijues duhet të jenë të zgjuar, por ata duhet të jenë në gjendje të shohin gjërat në mënyra të reja, madje naive.
  • Disiplina: Njerëzit kreativë jo vetëm ulen duke pritur që frymëzimi të godasë. Ata janë të gjallë, por ata gjithashtu janë të disiplinuar në ndjekjen e punës dhe pasioneve të tyre.
Ndërsa disa njerëz duket se vijnë nga kreativiteti natyrshëm, ka gjëra që mund të bëni për të rritur kreativitetin tuaj. Siç vuri në dukje Csikszentmihalyi, krijimi kërkon edhe një perspektivë të re të kombinuar me disiplinë. Si Thomas Edison sugjeroi famëkeq, gjeniu është një frymëzim për qind dhe nëntëdhjetë e nëntë përqind djersitje.
Në fund të Maya Angelou gjithashtu sugjeroi se krijimi i të menduarit ndihmon në nxitjen e krijimtarisë edhe më të madhe:
"Krijimi apo talenti, si energjia elektrike, është diçka që unë nuk kuptoj, por diçka që unë jam në gjendje të shfrytëzoj dhe përdor. Ndërkohë që energjia elektrike mbetet një mister, unë e di që mund të futet në të dhe të ndez një katedrale ose një sinagogë ose një operative dhomë dhe e përdorin atë për të ndihmuar në shpëtimin e një jete, ose mund ta përdor për të vrarë një person, si energjia, kreativiteti nuk bën gjykim, unë mund ta përdor produktivisht ose destruktivisht, gjëja më e rëndësishme është ta përdorësh atë. Sa më shumë ta përdorni, aq më shumë keni. "

Revista psikologjia

E pse duhet te hapje tem te re e pikesht per dicka qe e hapa e une pak me pare?
Ore jeni ne rregull se nuk po ju mar vesht

E pse duhet te hapje tem te re e pikesht per dicka qe e hapa e une pak me pare?
Ore jeni ne rregull se nuk po ju mar vesht

Ç'po thua ti e hape si diskutim .....kjo eshte psikologji çdo thote ...skane lidhje me njera tjetren

Ç'po thua ti e hape si diskutim .....kjo eshte psikologji çdo thote ...skane lidhje me njera tjetren
Jo tani jo por pas 2-3 ditesh do bashkosh temat dhe sig qe temat qe po hapim ne ataret po ikin dhe do ngelen vetem tema qe hapni juve zonje dhe miqt e tu

10 Karakteristikat e Njerëzve Krijues​

• by Kendra Cherry
Në librin e tij 1996 Kreativiteti: Puna dhe Jetët e 91 njerëzve të shquar , psikologu pozitiv Mihaly Csikszentmihalyi sugjeroi që "të gjitha aktivitetet njerëzore, kreativiteti të afrohet për të siguruar plotësimin që të gjithë shpresojmë të arrijmë në jetën tonë".
Kreativiteti na lejon të zgjasim mendjet, të bëjmë gjëra të reja dhe emocionuese dhe të angazhojmë veten në një mënyrë që na merr një hap më pranë për të arritur potencialin tonë të plotë.
Pra, çfarë është pikërisht ajo që e bën një person krijues? A janë disa njerëz të lindur në këtë mënyrë, apo është një aftësi që mund të zhvillosh shumë si një muskul?

Csikszentmihalyi propozon që disa njerëz të kenë atë që ai i referohet si një personalitet krijues. Ndërkohë që disa sigurisht vijnë nga këto tendenca natyrisht, duke përfshirë disa nga këto praktika krijuese në jetën tuaj të përditshme, mund t'ju ndihmojnë të arrini potencialin tuaj të plotë krijues.

Vazhdoni të lexoni për të mësuar më shumë rreth hulumtimit të Csikszentmihalyi dhe dhjetë aftësitë që ai beson se njerëzit krijuese posedojnë.

1 - Njerëzit krijues janë energjikë, por të fokusuar​

Fokusi kreativ
Paul Bradbury / Images OJO / Getty Images
Njerëzit krijues kanë shumë energji, fizike dhe mendore. Ata mund të kalojnë orë duke punuar në një gjë të vetme që mban
vëmendjen e tyre, por duket se mbeten entuziastë gjatë gjithë kohës. Kjo nuk do të thotë që njerëzit krijues janë hyperactive ose manic. Ata kalojnë shumë kohë në pushim, duke menduar në heshtje dhe duke reflektuar mbi gjërat që mbajnë interesin e tyre.

2 - Njerëzit krijues janë të zgjuar, por gjithashtu naivë​

Ndjenja e mrekullisë

Njerëzit krijuese priren të jenë të zgjuar, por kërkimet kanë treguar se të kesh një IQ shumë të lartë nuk është domosdoshmërisht korrelacion me nivelet më të larta të arritjeve krijuese. Në studimin e njohur gjatësor të fëmijëve të talentuar të Lewis Termanit , për shembull, fëmijët e IQ-së të lartë u treguan më mirë në jetë, por ata me IQ shumë të lartë nuk ishin pikërisht geniuses krijuese. Shumë pak nga ata që u përfshinë në studim demonstruan nivele të larta të arritjeve artistike më vonë në jetë.

Csikszentmihalyi vëren se studimet sugjerojnë se duket të ketë një pikë të prerë në rreth 120. Duke pasur një inteligjencë më të lartë se mesatarja mund të kontribuojë në krijimtarinë, por që ka një IQ mbi 120 nuk do të çojë domosdoshmërisht në një krijimtari më të madhe.

Në vend të kësaj, Csikszentmihalyi sugjeron se kreativiteti përfshin një sasi të caktuar të mençurisë dhe fëmijërisë. Njerëzit krijues janë të zgjuar, por ata janë në gjendje të ruajnë ndjenjën e tyre të çudisë, kuriozitetit dhe aftësisë për të parë botën me sy të freskët.

3 - Njerëzit krijues janë të luhatshëm, por të disiplinuar​

Qëndrueshmëria krijuese

Csikszentmihalyi vëren se një qëndrim i gjallë është një nga shenjat dalluese të krijimtarisë, por kjo lehtësim dhe eksitim gjithashtu pasqyrohet nga një tipar i madh paradoksal - këmbëngulja .

Kur punoni në një projekt, njerëzit krijues tentojnë të shfaqin vendosmëri dhe përkushtim. Ata do të punojnë me orë të tëra për diçka, shpesh duke qëndruar vonë deri në mbrëmje derisa të jenë të kënaqur me punën e tyre.

Mendoni se çfarë do të mendoni kur të takoni dikë që është një artist. Në sipërfaqe, kjo tingëllon si emocionuese, romantike dhe magjepsëse. Dhe për shumë njerëz, duke qenë një artist sigurisht që përfshin një shumë të eksitim. Por, duke qenë një artist i suksesshëm është gjithashtu shumë punë, që është ajo që shumë njerëz nuk e shohin. Një person krijues, megjithatë, e kupton që kreativiteti i vërtetë përfshin kombinimin e argëtimit dhe punës së madhe.

4 - Njerëzit krijues janë ëndërrues realë​

Ëndërrimtar kreativ

Njerëzit krijues pëlqejnë të imagjinojnë mundësitë dhe mrekullitë e botës. Ata mund të zhyten në imagjinatë dhe në fantazi, por mbeten të qëndrueshme në realitet. Ata shpesh përshkruhen si ëndërrimtarë, por kjo nuk do të thotë se ata jetojnë me kokat e tyre në retë. Llojet kreative, duke filluar nga shkencëtarët tek artistët tek muzikantët, mund të dalin me zgjidhje imagjinative për çështjet e botës reale.

"Arti i madh dhe shkenca e madhe përfshijnë një hap të imagjinatës në një botë që është ndryshe nga e tashmja," shpjegon Csikszentmihalyi. "Pjesa tjetër e shoqërisë shpesh i sheh këto ide të reja si fantazi pa lidhje me realitetin aktual. Dhe ata kanë të drejtë. Por pika e tërë e artit dhe shkencës është të shkojmë përtej asaj që tani e konsiderojmë të vërtetë dhe krijojmë një realitet të ri ".

5 - Njerëzit krijues janë të devijuar dhe të devijuar​

Extroverts dhe introverts

Ndërkohë që ne shpesh bien në grackën e kategorizimit të njerëzve si vetëm të skajshëm apo të skajshëm , Csikszentmihalyi sugjeron që kreativiteti kërkon kombinimin e të dyja këtyre llojeve të personalitetit.

Njerëzit krijues, ai beson, janë të dyja të extrovertuara dhe të introvertuara. Hulumtimet kanë treguar se njerëzit priren të jenë ose më shumë të extroverted ose introverted dhe se këto tipare janë shumë të qëndrueshme .

Njerëzit krijues, nga ana tjetër, tentojnë të shfaqin karakteristika të të dyja llojeve në të njëjtën kohë. Ata janë të shoqërueshëm dhe të fshehtë, të shoqërueshëm dhe të qetë. Ndërveprimi me të tjerët mund të krijojë ide dhe frymëzim, dhe të tërhiqet në një vend të qetë lejon individët krijues të eksplorojnë plotësisht burimet e krijimtarisë.

6 - Njerëzit krijues janë krenarë, por modestë​

Përulur, por krenar

Njerëzit shumë krijuese priren të jenë krenarë për arritjet dhe arritjet e tyre, por ata gjithashtu janë të vetëdijshëm për vendin e tyre. Ata kanë respekt të jashtëzakonshëm për të tjerët që punojnë në fushën e tyre dhe ndikimin që ato risive të mëparshme kanë pasur në punën e tyre. Ata mund të shohin se puna e tyre shpesh është e shquar në krahasim me atë të të tjerëve, por nuk është diçka për të cilën përqendrohen. Csikszentmihalyi vëren se ata janë shpesh aq të fokusuar në idenë ose projektin e tyre të ardhshëm që ata nuk fiksohen në arritjet e tyre të kaluara.

7 - Njerëzit krijues nuk peshohen me role të ngurta gjinore​

Rolet gjinore

Csikszentmihalyi beson se individët krijues i rezistojnë, të paktën në një farë mase, stereotipeve shpesh të ngurta gjinore dhe rolet që shoqëria shpesh përpiqet ta zbatojë. Vajzat dhe gratë krijuese priren të jenë më dominuese sesa vajzat e tjera, sugjeron ai, ndërsa djemtë dhe burrat krijues janë më pak agresivë dhe më të ndjeshëm sesa meshkujt e tjerë.

"Një person psikologjikisht androgian në fakt e dyfishon repertorin e tij ose të saj të përgjigjeve," shpjegon ai. "Individët krijues kanë më shumë gjasa të kenë jo vetëm pikat e forta të gjinisë së tyre, por edhe ato të tjetrit".

8 - Njerëzit krijues janë konservues, por janë rebelë​

Nga kutia e të menduarit

Njerëzit krijues janë mendimtarë "jashtë-kuti" sipas përkufizimit, dhe ne shpesh mendojmë për ta si jo-konformistë dhe madje pak rebel. Por Csikszentmihalyi beson se është e pamundur të jesh me të vërtetë krijues pa pasur internalizim të normave dhe traditave kulturore.

Kreativiteti, sugjeron ai, kërkon të jesh tradicional dhe iconoklastik. Të jesh në gjendje të vlerësosh dhe madje të përqafosh të kaluarën, duke kërkuar ende mënyra të reja dhe të përmirësuara për të bërë gjëra. Njerëzit krijues mund të jenë konservatorë në shumë mënyra, por ata e dinë se risi nganjëherë nënkupton marrjen e rreziqeve.

9 - Njerëzit krijues janë të pasionuar, por objektivë për punën e tyre​

Mendim kreativ

Njerëzit krijues jo vetëm që gëzojnë punën e tyre - ata e duan me dashuri dhe pasion atë që bëjnë ata. Por vetëm të qenit i pasionuar për diçka nuk do të çojë domosdoshmërisht në punë të madhe. Imagjinoni një shkrimtar, kështu që në dashuri me shkrimin e tij se ai nuk është i gatshëm të ndryshojë një fjali të vetme. Imagjinoni një muzikant që ngurron të dëgjojë për të dëgjuar performancën e vet dhe të dëgjojë zonat që kanë nevojë për përmirësim.

Njerëzit krijues e duan punën e tyre, por ato gjithashtu janë objektive për të dhe dëshirojnë të jenë kritike (dhe të kritikojnë) atë. Ata janë në gjendje të ndahen nga puna e tyre dhe të shohin fusha që kanë nevojë për punë dhe përmirësim.

10 - Njerëzit krijues janë të ndjeshëm dhe të hapur ndaj përvojës, por të lumtur dhe të lumtur​

i pasionuar

Csikszentmihalyi gjithashtu sugjeron që njerëzit krijues priren të jenë më të hapur dhe më të ndjeshëm, karakteristikat që mund të sjellin të dy shpërblime dhe dhimbje. Akti i krijimit të diçkaje, për të dalë me ide të reja dhe duke marrë rreziqe, shpesh i hap njerëzit deri në kritika dhe madje edhe përbuzje. Ajo mund të jetë e dhimbshme, madje edhe shkatërruese, t'i kushtojë vite diçka tjetër vetëm për ta hedhur poshtë, injoruar ose tallur.

Por të qenit i hapur ndaj përvojës krijuese është gjithashtu një burim i gëzimit të madh. Kjo mund të sjellë lumturi të jashtëzakonshme dhe shumë njerëz krijuese besojnë se ndjenjat e tilla janë me vlerë të tregtisë për çdo dhimbje të mundshme.

Revista psikologjia

10 truket psikologjike që do të nxisin kreativitetin tuaj​

• by Kendra Cherry; Shqyrtuar nga Steven Gans, MD
Ndonjëherë duket se disa njerëz janë thjesht të talentuar me aftësitë për kreativitet. Nëse ndiheni sikur nuk ishit një nga ata me fat që del nga një burim i pafund krijues, kjo nuk do të thotë që ju jeni të dënuar për një jetë të zakonshme dhe të pritshme. Shumë si një muskul, kreativiteti është diçka që ju mund të kultivoni dhe zhvilloni me një praktikë të vogël dhe punë të vështirë.
Një gjë e rëndësishme për t'u mbajtur mend është se kreativiteti nuk është një proces pasiv. Thjesht ulur prapa dhe duke pritur frymëzimin për të gjetur ju është një recetë për të humbur motivimin tuaj dhe duke u dekurajuar. Përkundrazi, përqendrohuni në kërkimin e mënyrave për të rritur kreativitetin tuaj. Kërkoni gjërat që ju frymëzojnë dhe që ju ndihmojnë të përqendroni vëmendjen tuaj dhe energjinë mendore në detyrë në dorë.
Shikoni disa nga këto truket interesante dhe shpesh të pazakonta që mund të ndihmojnë të nxisni krijimtarinë tuaj.

1 - Shkoni për një shëtitje​

Grua që ecin qentë në një pyll të vjeshtës

Një studim i vitit 2014 zbuloi se njerëzit priren të jenë më krijues kur ecin më mirë sesa kur ulen. Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se aktiviteti fizik i rregullt mund të luajë një rol të rëndësishëm në nxitjen dhe mbrojtjen e aftësive njohëse, por ky studim zbuloi se një shëtitje e thjeshtë mund të përmirësojë përkohësisht disa lloje të të menduarit. Pra, nëse jeni i lidhur me një tavolinë dhe po përpiqeni të arrini një ide të mirë, provoni të shkoni për një shëtitje të shpejtë për të parë nëse frymëzimi mund të godasë.

2 - Shpërblim​

Paqësor Islander grua duke kërkuar në një karotë në një varg

Hulumtimet kanë zbuluar se gjëra shpërblyese që tashmë janë shpërblim thelbësorë mund të zhdukin dhe në të vërtetë të zvogëlojnë motivimin, një fenomen i njohur si efekti i justifikimit . Pra, mund të duket sikur ofron një lloj shpërblimi për të menduarit krijues mund të ketë efekt të kundërt, duke frenuar kreativitetin dhe motivimin.
Megjithatë, një studim zbuloi se kur fëmijët u ofruan një shpërblim të qartë për prodhimin e vizatimeve krijuese, kreativiteti i punës së tyre u rrit në të vërtetë. Pra, nëse jeni duke u përpjekur për të gjetur frymëzim, provoni duke premtuar veten disa lloj trajtimi të dëshirueshëm si një shpërblim për të dalë me një zgjidhje krijuese. Vetëm mos e teproj, ose rrezikoni të ulni motivimin tuaj.

3 - Krijoni një distancë psikologjike​

Portret i njeriut jashtë

Njerëzit shpesh sugjerojnë marrjen e një pushimi nga një detyrë kur të keni goditur një bllok krijues. Një eksperiment zbuloi se vendosja e distancës psikologjike mes vetes dhe problemit mund të bënte edhe mashtrimin. Hulumtuesit zbuluan se kur pjesëmarrësit imagjinonin se një problem kishte origjinën nga një vend i largët kundrejt një të afërmi, ata zgjidhën më shumë probleme dhe krijuan zgjidhje më kreative. Herën tjetër që ju të përballet me një problem të vështirë, provoni të imagjinoni se çështja është e largët dhe e shkëputur nga vendndodhja juaj e tanishme.

4 - Rrethoni veten me frymëzim​

Punëtor në zyrë pinning foto në mur

Psikologu pozitiv Mihaly Csikszentmihalyi sugjeron se mjedisi gjithashtu luan një rol në procesin krijues. Ambiente stimuluese mund të lehtësojnë procesin e mendimit krijues, kështu që mund të ndihmoni përreth vetes me gjërat që ju të gjeni frymëzues dhe motivues. Krijo një hapësirë për zyre që ju ndihmon të ndiheni të frymëzuar dhe të aktivizuar. Kërkoni përvoja dhe cilësime stimuluese që mund të ndihmojnë në nxitjen e inventivitetit.

5 - Krijo Kufizime​

Njeriu mendor në laptop në zyrën e shtëpisë

Kur jeni duke u përpjekur për të zgjidhur një problem, njerëzit shpesh mbështeten në atë të dukshme, duke ndërtuar mbi idetë ekzistuese në mënyrë që të dalin me zgjidhjen më të lehtë. Kjo shpesh çon në një rezultat të mirë, por gjithashtu mund të çojë në vendosje mendore dhe fiksim funksional që e bën të vështirë të mendosh për zgjidhje kreative. Një mënyrë për të kapërcyer këtë është vendosja e disa kufizimeve ose rezistencës në të menduarit tuaj të vërtetë mund të çojë në zgjidhje më kreative. Herën tjetër që po përpiqeni të zgjidhni një problem, përpiquni të kufizoni gjërat që mund të përdorni për të dalë me një zgjidhje. Ju mund të gjeni veten duke ardhur me ide të reja dhe inovative që ju nuk mund të keni konsideruar ndryshe.

6 - Ëndërr​

Gruaja duke pushuar në kafene

Në botën e sotme të teknologjisë së lartë, të lidhur, çmenduria është vetëm një klik larg. Në vend që të mbushni çdo moment të vetëm me aplikacione, lojëra, email, vizita në uebfaqe, përpiquni që të jeni të mërzitur për një magji. Në një studim, pjesëmarrësit e mërzitur performuan më mirë në testet e kreativitetit sesa ata që ishin të ngazëllyer, të relaksuar ose të shqetësuar. Në një studim tjetër, studiuesit zbuluan se mërzia i jep njerëzve kohë për të ëndërruar, e cila pastaj çon në një krijimtari më të madhe. Mjerimi inkurajon të menduarit krijues, sepse ai dërgon një sinjal se situata ose mjedisi i tanishëm mungon dhe kërkimi për ide të reja dhe frymëzimi ndihmon në kapërcimin e kësaj.

7 - Ri-konceptimi i problemit​

Duke menduar për një problem

Një tipar i zakonshëm që njerëzit krijues tentojnë të ndajnë është se ata zakonisht ri-konceptojnë problemet më shpesh sesa njerëzit më pak krijues. Në vend që të vazhdosh të hedhësh veten në të njëjtin mur mendor, provo të marrësh një hap prapa. Rishikoni problemin që nga fillimi. A ka ndonjë mënyrë tjetër për të menduar për problemin? A mund ta shikoni çështjen nga një kënd tjetër? Dhënia e vetes këtë shans për të filluar me një pikëpamje të re mund të nxisë mendimin krijues dhe të çojë në zgjidhje më të reja.

8 - Merrni Emocional​

Gruaja duke bërë një fytyrë budallaqe.

Hulumtuesit kanë menduar shumë se emocionet pozitive ishin të lidhura fort me kreativitetin, por një studim i vitit 2007 zbuloi se të dy shtetet emocionale të forta pozitive dhe negative ishin të lidhura me të menduarit krijues. Kjo nuk do të thotë që ju duhet të nxitoni dhe të vendosni veten në gjendje të keqe vetëm për të fituar një frymëzim. Por herën tjetër që ju e gjeni veten në një gjendje emocionale negative, provoni të aplikoni një pjesë të asaj energjie drejt zgjidhjes së një problemi ose kryerjes së një detyre dhe jo vetëm të ulur rreth tymit.

9 - Surround Yourself Me Blue​

Njeriu që përdor tabletën digjitale në shtrat

Psikologjia e ngjyrës sugjeron që ngjyrat e ndryshme mund të kenë efekte të ndryshme në disponimi, emocione dhe sjellje. Sipas një studimi të vitit 2009, ngjyra blu tenton t'i bëjë njerëzit të mendojnë më kreativisht. Pse? Sipas studiuesve, ngjyra blu ndihmon njerëzit të mendojnë jashtë kutisë. Meqenëse blu është shumë i lidhur me natyrën, paqen dhe qetësinë, ngjyra priret të ndihmojë njerëzit të ndihen të sigurt për t'u eksploruar dhe të jenë krijues. Kështu që herën tjetër që po përpiqeni të gjeni frymëzim, provoni të përdorni ngjyrën blu për të parë nëse mund të shkaktojë disa ide të reja.

10 - Meditoni​

Pamje anësore të gruas ulur në pozicionin e lotus në lakeshore me fokus në grumbull gurësh

Hulumtimet kanë treguar gjithashtu se lloje të caktuara të meditimit lidhen me një rritje në të menduarit krijues. Meditimi është përdorur prej kohësh si një teknik relaksimi, por hulumtimet e fundit kanë treguar se përfitimet shëndetësore shtrihen përtej relaksimit. Një studim zbuloi se përdorimi i diçkaje të njohur si meditim i monitorimit të hapur në të cilin individi është i pranueshëm për çdo dhe të gjitha mendimet dhe ndjenjat pa u fokusuar në ndonjë objekt apo ide të veçantë, mund të rrisë mendimin e ndryshëm dhe gjenerimin e ideve të reja.

Revista psikologjia

Welcome to the forum 👋, Visitor

To access the forum content and all our services, you must register or log in to the forum. Becoming a member of the forum is completely free.

Theme customization system

You can customize some areas of the forum theme from this menu.

• Wide/Narrow view

You can control a structure that you can use to use your theme wide or narrow.

Grid view forum list

You can control the layout of the forum list in a grid or ordinary listing style structure.

Picture grid mode

You can control the structure where you can open/close images in the grid forum list.

Close sidebar

You can get rid of the crowded view in the forum by closing the sidebar.

Fixed sidebar

You can make it more useful and easier to access by pinning the sidebar.

Close radius

You can use the radius at the corners of the blocks according to your taste by closing/opening it.

• Choose the color combination that reflects your taste
    Background images
    Color gradient backgrounds
Back