Welcome to the forum 👋, Visitor

To access the forum content and all our services, you must register or log in to the forum. Becoming a member of the forum is completely free.

Chat Shqip

Chati më i madh Shqipëtar Takohu.com

Futu në Chat !

• PËRSHËNDETJE VIZITOR!

Nëse ju shfaqet ky mesazh do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Anëtarët e rregjistruar kanë privilegjin të marrin pjesë në tema të ndryshme si dhe të komunikojnë me anëtarët e tjerë. Bëhu pjesë e forumit Netedy.com duke u REGJISTRUAR këtu ose nëse ke një llogari KYCU. Komunikim alternative i ketij forumi me vajza dhe djem nga te gjithe trevat shqiptare? Hyr ne: CHAT SHQIP.

Pse Eros konsiderohet si një përbindësh?

Zeus

Anetar i ri
ANETAR ✓
Regjistruar më
Maj 16, 2021
Mesazhe
4,316
Pëlqime
4,108
Hesiod (rreth 700 para Krishtit.) Tregon se Eros (Cupido, Përendia e dashurisë per Romakët), ishte një forcë origjinale e krijimit, e pranishme para shfaqjes së Titanëve dhe Olimpit. Ai e konsideroi atë si fuqinë dashurisë të lindur nga Kaosi. Pra një Zot krijues, Zoti i parë i lindur nga Kaosi në të njëjtën kohë me vetë Tokën. Prandaj konsiderohet si një përbindësh.
Pa të nuk do të ishte ngritur asnjë Zot tjetër.

Thuhet se Erosi ishte aq egoist, narcist dhe mizor sa Zeusi e këshilloi Afërditën ta vriste. Por Afërdita nuk kishte guximin për ta bërë këtë dhe prandaj e fshehu në pyjet ku u rrit nga kafshë të egra duke e bërë atë edhe më kapriçioz dhe më të lig, si ndaj njerëzve ashtu edhe ndaj zotave.
images (13).jpeg
Erosi kishte një fuqi të madhe, ishte një perëndi e tmerrshme. Ishte elementi aktiv i kohërave të lashta, mund të shkaktonte dëm që askush nuk mund ta zgjidhte, as njerëzit dhe as perënditë.
Ai nuk bënte dallime kur gjuante me shigjeta dashurie pa lidhje mes shumë njerzëve apo edhe perëndive.
Vetë ⚡ ZEUS ⚡ ishte viktimë e Eros 4-5 herë. Tradhëtitë famoze që njihen janë frut pikërisht i përbindëshit Eros, i cili bënte të mundur që Zeus të binte në dashuri me ninfe dhe me femrat toksore. Gjë që acaronte jashtë mase Herën, gruaja e tij e vetme. Kjo e fundit, merrte hak mbi ta duke shkatrruar çdo gjë.
Pak a shumë kemi edhe rastin e luftës se Trojës me Helena, të cilës ja dime tragjedinë.

Për ketë Zeus i thotë Afroditës që disa herë që t'a vrasë të birin, si sherraxhi dhe shkatërrues. Pasi dashuria duhej të ishte diçka e rizervuar. Dhe jo kshu e shpërndarë pa kriter jashtë kontrollit.
pittore-anonimo.-afrodite-punisce-eros-colpendolo-col-sandalo-particolare.-pittura-vascolare-d...jpg
Afrodita që rreh me sandale Eros..

Po pse një zot i dashurisë duhet të konsiderohet edhe si një përbindësh, i keq, shkarkues.?

Psiche, një vajzë toksore me një bukuri të jashtëzakonshme, per te cilën njerzit bënin edhe pelegrinazh per ta pare e adhuruar, krijon zilinë e tmerrshme të Afroditës si perëndesha e bukurisë, e cila urdhëron djalin e saj Eros të zgjojë në Psiche dashuri për një njeri me gjendjen më të keqe dhe me te shemtuar te tokës. Vetë zoti, Eros, dashurohet me vajzën. Pasi ishte vete ai qe i plotësonte ata karakteristika qe i kshilloj e ema.
cupi1.jpg
Eros e merre vajzën dhe e fsheh diku, duke e takuar atë çdo natë në errësirë të plotë, në mënyrë që të mos zbulojë identiteti i tij të vertetë. Eros i kërkon Psiches një kusht duke e kufizuar që të mos përpiqet të shohë fytyrën e vertetë, përndryshe ai do ta braktiste atë.
Pra dashuria ka një limit që nuk duket të kalohet, ndryshe ajo kthehet si diçka e tmerrshme, e keqe?.
Psyché_surprend_l'Amour_endormi.jpg
Sidoqoftë, një natë Psyche duke e menduar si përbindëshin për të cilin i kishin folur motrat e liga dhe ziliqare, e armatosur me një thikë i afrohet perëndisë që fle duke e ndriçuar me një llambë vaji. Duke parë bukurinë e tij, ajo kalon ne ekstazë dhe padashur i bije një pikë vaj të vluar nga llamba mbi shpatullën e Eros, i cili zgjohet nga dhimbja dhe menjëherë braktis vajzën.

PS. Kur dashuria është kaq e bukur, pse i mbyllim sytë kur puthemi ? ?
amore e psiche.jpg
By ⚡ Zeus ⚡

Last edited by a moderator:
Pse mi spostoni komentet ne teme tjeter kur un komentoj ktu per kto budalliqe?
Jo vet zoti qeka provoku nga ai zobaci me shigjet jo derr e verr a sju duken budalliqe?
Un then qe kto tema mos i aprovoni hic se lat nom

@Blackk kam edhe unë të drejtë të publikoj budalliqet e mia..?
Pse bëhesh pis këtu me budallëkun tim ?

Pse mi spostoni komentet ne teme tjeter kur un komentoj ktu per kto budalliqe?
Jo vet zoti qeka provoku nga ai zobaci me shigjet jo derr e verr a sju duken budalliqe?
Un then qe kto tema mos i aprovoni hic se lat nom

Shume dakort .:)

Mirëmbrëma . Po jap thjesht mendimin tim mos ma mer per keq. Ore ca të bën ty dhe të tjerët të mendon që kanë egzistuar parëndit me para në Greqi. Unë kam jetuar në Greqi kur kam qen i vogël kam ber shkollën andej. Dhe kto na mësonin. Që ate i kam konsideruar budalliqe. Ather mendoni që vetetin kur merziteshin perendim tani që e ka shpjeguar shkenca se kujtojnë me kte.

Welcome to the forum 👋, Visitor

To access the forum content and all our services, you must register or log in to the forum. Becoming a member of the forum is completely free.

Theme customization system

You can customize some areas of the forum theme from this menu.

• Wide/Narrow view

You can control a structure that you can use to use your theme wide or narrow.

Grid view forum list

You can control the layout of the forum list in a grid or ordinary listing style structure.

Picture grid mode

You can control the structure where you can open/close images in the grid forum list.

Close sidebar

You can get rid of the crowded view in the forum by closing the sidebar.

Fixed sidebar

You can make it more useful and easier to access by pinning the sidebar.

Close radius

You can use the radius at the corners of the blocks according to your taste by closing/opening it.

• Choose the color combination that reflects your taste
    Background images
    Color gradient backgrounds
Back