Peshku misterioz u gjet duke u transformuar - Shkencëtarët e panë atë nën ujë
Krijesa e rrallë ndryshon në mënyrë dramatike gjatë jetës së saj
Jemi perpara një prej peshqve më misteriozë dhe të rrallë që jeton në thellësitë e oqeanit , i cili ka aftësinë të ndryshojë formë gjatë jetës së tij, u gjet një grup shkencëtarësh në brigjet e Kalifornisë.
Sipas Live Science , ky është peshku portokalli femër (balenë) i serisë Cetomimiformes, i cili u gjet në një thellësi prej rreth 2,013 metra në brigjet e Monterrey Bay, California.
Ky peshk është një nga vetëm 18 që janë vëzhguar nga biologët detarë në Institutin Kërkimor të Akuariumit Monterey Bay gjatë 34 viteve të fundit.
"Këta peshq rrallë gjenden në fund dhe me secilin zhytje në thellësi, ne zbulojmë më shumë mistere dhe zgjidhim më shumë," shkroi Instituti Kërkimor i Akuariumit Monterrey Bay në Twitter.
Pak gjëra dihen për këta peshq, të tillë si ato që kanë aftësinë të ndryshojnë, duke marrë tre forma të ndryshme gjatë jetës së tyre.
Fillimisht ka pasur forma larvash me bisht të gjatë, pa bisht, që jetojnë dhe ushqehen pranë sipërfaqes së oqeanit. Ndërsa rriten, ata kanë dy mundësi.
Nëse janë meshkuj, ata kanë luspa në të gjithë trupin e tyre, gojët e tyre zvogëlohen, nofullat e tyre zvogëlohen dhe hundët e tyre fryhen nga jashtë. Meqenëse ata nuk do të ushqehen më kurrë, zorrët, ezofagu dhe stomaku i tyre gjithashtu zvogëlohen dhe zhduken. Zgavra e tyre torakale përmban organet e tyre seksuale dhe një mëlçi gjigante si një depo energjie. Pak para se të transformohen, ata gllabërojnë krustace të vegjël të quajtur copopodë, të cilët do t'i ndihmojnë ata të ushqehen për pjesën tjetër të jetës së tyre si sisteme të lëvizshme të transportit të spermës.
Dhe femrat, megjithatë, po kalojnë një transformim po aq dramatik. Trupi i tyre rritet dhe duket si një balenë e vogël, ata janë më të mëdhenj se meshkujt dhe zhvillojnë vija anësore që zbulojnë presionin e ujit përgjatë anëve të tyre, të cilat i udhëheqin ata në thellësitë e detit. Në disa lloje, trupi i femrës merr një ngjyrë portokalli të ndritshme, pasi ngjyrat e kuqe dhe portokalli të dritës nuk mund të depërtojnë në thellësitë në të cilat ata jetojnë, duke e bërë këtë ngjyrosje pothuajse të padukshme.
Të dy meshkujt dhe femrat priren të gjenden në thellësi prej 1.500 deri 2.000 metra nën sipërfaqen e oqeanit, megjithëse ka raporte se ato mund të arrijnë thellësi më shumë se 3.500 metra.
Shkencëtarët besojnë se këta peshq migrojnë deri në rreth 600 metra nën nivelin e detit për t’u ushqyer nën dritën e yjeve dhe më pas tërhiqen në vendin e sigurt në fund.