Nuk duhet t’i humbisni, 11 recetat më të famshme të bakllavasë
Janë 11 receta të cilat përgatiten me emrin “bakllava” dhe secila është e ndryshme nga paraardhësja e saj.
Bakllava
Sipas Classlifestyle, kudo njihet me këtë emër që konsiston në përgatitjen tradicionale të petëve të mbushura me arra dhe sherbet. Por, mesa duket, ka më shumë se një mënyrë për të gatuar bakllava të shijshme. Në fakt janë 11 receta të cilat përgatiten me emrin “bakllava” dhe secila është e ndryshme nga paraardhësjae saj. Ja cilat janë disa nga këto lloje interesante të ëmbëlsirave të fundvitit.
Bakllava me fëstëkë
Këtë recetë mund ta keni dëgjuar shpesh vitet e fundit, jo vetëm online, por edhe në pastiçeritë pranë jush. Receta e bakllavasë me fëstëk është shumë e njohur në Turqi dhe Siri dhe përgatitet nga 40 petë të holla të pjekura të mbushura me fruta të thata. Fistikët e përdorur në recetën origjinale janë zakonisht të vegjël dhe të freskët në vend të atyre të mëdhenj që mund të gjeni zakonisht në supermarkete. Kjo ndodh sepse fëstëkët e sapopjekur kanë më shumë shije. Këto veçori e bëjnë këtë recetë shumë të njohur dhe të dashur.
Bakllava me arra
Me siguri është receta që përgatitni edhe në shtëpitë tuaja, ajo e bakllavasë turke me petë të gatshme. Arrat janë zëvendësuese të fistikëve që përmendëm më sipër dhe shumë më të lehta për t’u gjetur kudo që të jeni. Arrat e freskëta duhet të shtypen mirë pasi vendosen mbi petët e holla të bakllavasë.
Bakllava e thatë
Kuru Bakllava përgatitet në Turqi dhe është po aq e veçantë sa edhe emri i saj. Kjo lloj bakllavaje ka shumë pak shurup dhe konsumohet e pjekur dhe e thatë. Gjatë përgatitjes kjo bakllava zhytet vetëm në skajet e saj në sherbet dhe kristalizohet më vonë se bakllavaja e zakonshme. Bakllavaja e thatë mund të konsumohet deri në 30 ditë pasi e keni përgatitur.
Bakllava me çokollatë
Petët e bakllavasë tashmë mund të përgatiten me shije çokollate. Kjo recetë është e ngjashme me ato që gjeni shpesh nëpër dyqane, por shumë më e ëmbël me ngjyrën dhe shijen karakteristike të çokollatës.
Bakllava me krem
Bakllavaja kremoze përgatitet me trekëndësha të vegjël petë, të lyera me krem dhe arra. Më pas ams piqet duke krijuar një mbushje të veçantë kremoze brenda saj. E veçanta e kësaj bakllavaje është se është më e lehtë në shije se shumica e recetave të tjera.
Bakllava e shtëpisë
Bëhet për bakllavanë tradicionale me petë të bëra vetë dhe të thara me kujdes. Kjo lloj bakllavaje kërkon kujdes të veçantë për t’u përgatitur pasi siç mund ta dini petët duhet të jenë transparente dhe të rregullta. Për të bërë një bakllava të mbushur me arra dhe sherbet ju nevojiten rreth 40 petë.
Bakllava falas
Në vitet 1980, në Stamboll u krijua “bakllavaja falas”, e cila kushtonte më pak se ato tradicionale me arra apo fëstëkë. Kjo për shkak të ankesave për çmimet e larta të ëmbëlsirave në dyqane. Bakllavaja e re quhej Sültü Nuriye dhe bëhet me lajthi të shtypura dhe më pas zhytet në qumësht në mënyrë që petët të zbuten. Përveç një çmimi të arsyeshëm, kjo recetë është edhe më e lehtë për t’u shijuar.
Bakllava me akullore
Një nga bakllavat më të famshme dhe të lakmuara është ajo me fëstëkë, shurupe dhe akullore në mes. Pasi të keni prerë copat e gjata trekëndore në mes të ëmbëlsirës vendosni akullore me qumësht. Ky kombinim konsiderohet perfekt pasi i jep shije dhe freski recetës tradicionale.
Bakllava spirale
Siç nënkupton edhe emri, përgatitet me petë shumë të holla të mbushura me arra dhe të mbështjella rreth vetes si role. Për të përgatitur këtë bakllava nuk keni nevojë të mbivendosni petët si në rastet e tjera, por përdorni një petë për çdo pjesë të vogël spirale. Në mes vendoset gjysma e arrave dhe piqet si zakonisht për ta servirur në fund me sherbetin.
Bakllava “buzet e zonjes”
Emri i veçantë vjen nga forma që kanë këto kafshata të vogla bakllavaje. Ato ngjajnë me atë të buzëve sepse të gjitha petët kthehen në një drejtim për secilën pjesë. Kjo bakllava përgatitet me kos, qumësht, vezë, limon, sheqer, miell, gjalpë dhe ujë. Piqet dhe më pas shtohet sherbeti së bashku me fëstëkët e bluar. E veçanta e saj janë petët e holla dhe shumë krokante.
Bakllava e pallatit
Një nga më të preferuarat gjatë kohës së Perandorisë Osmane që po përgatitet edhe sot. Bëhet fjalë për një bakllava të gjatë në formë rolesh të përgatitur me petë të gatshme të mbushura me fëstëkë.
Secila nga recetat duket super e shijshme. Nga këto lloje, cilin do të dëshironit të provonit këtë fundvit?
(m.k/dosja.al)