Welcome to the forum 👋, Visitor

To access the forum content and all our services, you must register or log in to the forum. Becoming a member of the forum is completely free.

Chat Shqip

Chati më i madh Shqipëtar Takohu.com

Futu në Chat !

• PËRSHËNDETJE VIZITOR!

Nëse ju shfaqet ky mesazh do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Anëtarët e rregjistruar kanë privilegjin të marrin pjesë në tema të ndryshme si dhe të komunikojnë me anëtarët e tjerë. Bëhu pjesë e forumit Netedy.com duke u REGJISTRUAR këtu ose nëse ke një llogari KYCU. Komunikim alternative i ketij forumi me vajza dhe djem nga te gjithe trevat shqiptare? Hyr ne: CHAT SHQIP.

Mali i Bardhë....Gjërat që nuk i dinit mbi Çatinë e Evropës

...

Kontributor
Regjistruar më
Tetor 30, 2020
Mesazhe
48,384
Pëlqime
34,911

Mali i Bardhë ... Gjërat që nuk i dinit mbi Çatinë e Evropës​

Kanë kaluar më shumë se dy shekuj që kur një mjek dhe një gjuetar kristalesh pushtuan Mont Blanc: ja disa kuriozitete për Çatinë e Evropës (por a është vërtet Maja e Evropës?).

AEF12AD3-809B-4332-99A5-90A271B179DD.jpeg

8 gusht 1786, dita në të cilën Paccard dhe Balmat arritën të pushtojnë majën e Mont Blanc nga ana e Chamomix, në Francë, konsiderohet data e lindjes së alpinizmit. Të dy u inkurajuan të ndërmarrin këtë sukses nga Horace-Bénédict De Saussure, një shkencëtar nga Gjeneva i cili nisi sfidën në 1760, duke premtuar tre gini për këdo që arrinte të ngjitej në mal: njëzet e gjashtë vjet më vonë, dëshira e tij u plotësua.

MAJA E EVROPËS … OSE NDOSHTA JO. Sipas disave, Mont Blanc është maja më e lartë në Evropë me 4,810 metrat e vet. Sidoqoftë, kundërshtuesit argumentojnë se është Elbrus (5642 metra), në Kaukaz, ai që mban rekordin evropian: masivi në fakt ndodhet midis Gjeorgjisë dhe Federatës Ruse, njëmbëdhjetë kilometra në veri të kufirit gjeografik midis Azisë dhe Evropës.

NDRYSHIMI I EMRIT. Emri i kësaj maje të famshme ka një histori të trazuar: nëse në 1603 Shën Francis de Sales, peshkop i luginës Arve, përmend majën që e quan Mont Blanc, kjo nofkë humbi për më shumë se një shekull në favor të Mont Maudit ose Mont Malet (Mali i Mallkuar); vetëm në vitin 1742 Pierre Martel, në Voyage aux Glacieres du Faucigny, i përmend të dy emrat, duke bërë një dallim për herë të parë: në ditët e sotme Mont Maudit është emri i një kulmi dytësor, ndërsa Mont Blanc është emri me të cilin masivi që ndahet mes Francës dhe Italisë njihet botërisht.

SHPIRTRA T KËQINJ DHE NGRIRJE. Legjenda thotë se në zemrën e Zonjës së Bardhë (një nofkë tjetër e Mont Blanc) u vendosën një luzmë shpirtrash të këqij dhe krijesash të poshtra, të cilat në të kaluarën do të ishin përpjekur në çdo mënyrë të shpërthenin muret e masivit shkëmbor dhe të çliroheshin, duke shkaktuar ortekë vdekjeprurës dhe duke bërë që mali të merrte mbiemrin “I mallkuar”. Sidoqoftë, në një pikë të caktuar, mali, i magjepsur nga këto krijesa, gëlltiti gjithçka përreth tij, duke u mbuluar me një batanije akulli: ishte viti 1300, fillimi i Epokës së Vogël të Akullit.

“KUFIRI ËSHTË NË KOKËN TONË”. Ishte lajm i disa ditëve më parë: Andrea Lanfri dhe Massimo Coda, dy alpinistë me aftësi të kufizuara që për ironi përcaktojnë veten si “dy burra dhe një këmbë” dhe kanë tre proteza të dy, pushtuan majën e Mont Blanc: «Dje në mëngjes në orën 6:23 Kam prekur qiellin me tre gishta, në një lartësi prej 4,810 metra”,shkroi Lanfri në profilin e tij në Facebook. Por ky është vetëm fillimi: «Tani nën majën tjetër të Monviso!». Qëllimi i Lanfrit është të jetë alpinisti i parë me gjymtyrë të amputuara që arrin majën e botës, Everest: “Për mua do të ishte një ëndërr e pashembullt,” tha ai.

Bota.al

Welcome to the forum 👋, Visitor

To access the forum content and all our services, you must register or log in to the forum. Becoming a member of the forum is completely free.

Theme customization system

You can customize some areas of the forum theme from this menu.

• Wide/Narrow view

You can control a structure that you can use to use your theme wide or narrow.

Grid view forum list

You can control the layout of the forum list in a grid or ordinary listing style structure.

Picture grid mode

You can control the structure where you can open/close images in the grid forum list.

Close sidebar

You can get rid of the crowded view in the forum by closing the sidebar.

Fixed sidebar

You can make it more useful and easier to access by pinning the sidebar.

Close radius

You can use the radius at the corners of the blocks according to your taste by closing/opening it.

• Choose the color combination that reflects your taste
    Background images
    Color gradient backgrounds
Back