Welcome to the forum 👋, Visitor

To access the forum content and all our services, you must register or log in to the forum. Becoming a member of the forum is completely free.

Chat Shqip

Chati më i madh Shqipëtar Takohu.com

Futu në Chat !

• PËRSHËNDETJE VIZITOR!

Nëse ju shfaqet ky mesazh do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Anëtarët e rregjistruar kanë privilegjin të marrin pjesë në tema të ndryshme si dhe të komunikojnë me anëtarët e tjerë. Bëhu pjesë e forumit Netedy.com duke u REGJISTRUAR këtu ose nëse ke një llogari KYCU. Komunikim alternative i ketij forumi me vajza dhe djem nga te gjithe trevat shqiptare? Hyr ne: CHAT SHQIP.

Kur shpirti vuan

Kresha

A pretty face can never trick me
STAFF
S-Mod
Regjistruar më
Mars 17, 2021
Mesazhe
36,051
Pëlqime
26,424
Dhimbjet e "shpirtit" sa lendimet fizike

Emocionet njëlloj me dhimbje sa lëndimet

Hulumtuesit e Universitetit në Michigan thonë se truri bën pak dallim mes dhimbjes së 'shpirtit' apo zemrës së lënduar, dhe të dhimbjes fizike të shkaktuar nga sëmundja apo lëndimi fizik. Më në fund shkenca përfundoi se dashuria vërtetë shkakton dhimbje fizike.

Hulumtuesit e Universitetit në Michigan të SHBA-ve kanë zbuluar se njerëzit lëndohen njëlloj si nga dhimbja fizike poashtu edhe nga emocionet intenzive të ekskomunikimit apo përjashtimit social.

“Kur njerëzit ndjejnë apo përjetojnë dëbimin, ata mund të ndiejnë dhimbje të madhe fizike në trupin e tyre”, i ka deklaruar mediave botërore Ethan Kross, profesor asistent në Departamentin e Psikologjisë së Universitetit në Michigan.

Sipas tij universiteti ka studiuar 40 persona që kanë përjetuar rrefuzimin, apo përfundimin e relacioneve ndërnjerëzore, fundin e të cilave nuk e kanë dëshiruar. Studimi i tyre ka zgjatur rreth 6 muaj, ka thënë Kross.

Gjatë skanimit të tyre, shkencëtarët kanë vëzhguar reagimet e pjesëmarrësve në dy situata, në situatën kur atyre u është treguar fotografia e personave që i kanë braktisur dhe situatën tjetër kur mbi trupin e tyre është vendosur nje gotë relativisht e nxehtë.

Përfundimi i nxjerrë nga ky studim rezultoi me gjetjen se te gjithe kanë reaguar njëlloj në të dy situatat, përkatësisht se në trurin e tyre janë vërejtur reagime të njejta neurologjike, në të dyja rastet si në atë të dhimbjes shpirtërore ashtu edhe në rastin e dhimbjes fizike.

“Ndarjet më kanë shkaktuar dhimbje të intenzitetit që nuk e kam përjetuar ndonjëherë me rastin e lëndimeve trupore”, është shprehur njëra nga pacientet , e cila i është nënshtruar ekzaminimit shkencor.

Sipas profesorit Kross, studimi tregon se personat të cilët kanë përjetuar shkëputje nga relacionet traumatike duhet të merren më seriozisht nga shoqërias,. ngase të tillët njëmend kalojnë nëpër dhimbje shumë të mëdha.

“Mendohej se dhimbja është fiktive dhe se shfaqet vetëm në imagjinatën e të braktisurve, mirëpo, ata vërtetë përejtojnë dhimbje dhe ajo është prezente në trupin e tyre”, ka thënë mes tjerash Kross.

Burimi: explorerunivers

Welcome to the forum 👋, Visitor

To access the forum content and all our services, you must register or log in to the forum. Becoming a member of the forum is completely free.

Theme customization system

You can customize some areas of the forum theme from this menu.

• Wide/Narrow view

You can control a structure that you can use to use your theme wide or narrow.

Grid view forum list

You can control the layout of the forum list in a grid or ordinary listing style structure.

Picture grid mode

You can control the structure where you can open/close images in the grid forum list.

Close sidebar

You can get rid of the crowded view in the forum by closing the sidebar.

Fixed sidebar

You can make it more useful and easier to access by pinning the sidebar.

Close radius

You can use the radius at the corners of the blocks according to your taste by closing/opening it.

• Choose the color combination that reflects your taste
    Background images
    Color gradient backgrounds
Back