Konkubinat në haremin perandorak të Kinës. Si bëhej zgjedhja e 50 më të mirave midis mijëra vajzash. Shqyrtonin madje edhe erën e tyre. Roli i eunukëve.
Qindra, dhe në disa raste mijëra gra u shërbyen dëshirave seksuale dhe lindën pasardhës të një burri të vetëm në Kinën perandorake. Perandoresha, bashkëshorte dhe konkubina u vendosën në "shërbimin" e perandorit të çdo dinastie për mijëra vite. Haremi, ashtu si në Perandorinë Osmane, ishte jetik për vazhdimin e pushtetit dhe ishte vendosur brenda pallatit perandorak në Qytetin e Ndaluar të Pekinit.
Hierarkia e haremit.
E para në hierarkinë e secilit harem ishte gruaja e perandorit. Të vetmet që llogariteshin si eprorët e saj ishin perandori dhe nëna e tij. Të tjerët i bindeshin urdhrave të saj, pasi, siç thoshin, ishte "nëna e botës". Përveç perandoreshës, "kasta" e sipërme e haremit u përkiste edhe perandoreshave që kishin jetuar më gjatë se burrat e tyre. Një nga perandoreshat më të famshme të veja në historinë kineze ishte Wu Zetian nga Dinastia Tang, e cila u bë perandoresha e parë femër e Kinës dhe Cixi e Dinastisë Qing.
Në shkallën e mëposhtme gjendeshin bashkëshortet, numrat e të cilave ndryshonin sipas dëshirave të dinastisë. Shtresa e bashkëshorteve zakonisht kishte 3 kategori. Bashkëshorten perandorake, bashkëshorten fisnike dhe bashkëshortet e rangut të ulët.
Gjatë Dinastisë Qing (1644-1912), një harem perandorak kishte një bashkëshorte perandorake, dy fisnike dhe katër të gradës së ulët. Dinastitë më të hershme nuk dukej se kishin ndarjen përkatëse në bashkëshorte, por në konkubina.
Konkubinat.
Konkubinat gjendeshin në rangun pas bashkëshorteve. Numri i tyre përsëri ndryshonte nga dinastia në dinasti, por ishte gjithmonë "kasta" më e madhe në numër. Gjatë Dinastisë Zhou chao (1046–771 pes), perandori mund të kishte në haremin e tij 9 konkubina të rangut të lartë, 27 të rangut të mesëm dhe 81 të rangut të ulët. Gjatë Dinastisë Khan (206 pes-220 pas Krishtit) nuk kishte asnjë kufizim numerik, me rezultat haremi të përbëhej nga deri në njëzet mijë konkubina. Gjatë Dinastisë Ming, klasifikimi i konkubinave pushoi së ekzistuari.
Përzgjedhja e konkubinave.
Deri në periudhën Ming (1368-1644 Pas Krishtit), procesi i përzgjedhjes së konkubinave zhvillohej çdo tre vite brenda Qytetit të Ndaluar. Kandidatet varionin nga mosha 13 deri në 16 vjeç dhe zakonisht zgjidheshin nga popullata e përgjithshme, pa u kujdesur për prejardhjen dhe gjendjen e tyre sociale. Zakonisht zgjidheshin njëqind kandidate, të cilat fillimisht trajnoheshin nga gratë e pallatit në punët e shtëpisë. Bëhej kontroll i plotë i trupave të tyre, nga infeksionet e mundshme të lëkurës tek aroma. Pasi trupat e tyre "miratoheshin", autoritetet shqyrtonin sjelljen e tyre, mënyrën e të folurit dhe të ecurit. Kandidateve i'u kërkohej t'i shërbenin nënës së perandorit për disa ditë dhe detyroheshin të flinin në të njëjtën shtrat me të, në mënyrë që ajo të shqyrtonte zakonet e gjumit të secilës, të tilla si gërhitja ose ecja në gjumë.
Në 1621, perandori i Dinastisë Ming zbatoi një metodë të veçantë. Dërgoi eunukë të gjenin pesë mijë vajza të moshës 13-16 vjeç dhe t'i sillnin në pallat. Në "raundin e parë", vajzat rreshtoheshin në rreshta prej njëqind, sipas moshës së tyre. Një mijë të parat që përjashtoheshin ishin ose shumë shtatlarta, ose të shkurtra, të dobëta dhe të trasha. Ditën tjetër, përjashtoheshin dy mijë të tjera, pas një kontrolli të bërë nga eunukët në zërin dhe sjelljen e vajzave. Ditën e tretë shqyrtonin duart, këmbët dhe "hirin femëror" dhe përjashtoheshin një mijë të tjera. Ato që mbeteshin i nënshtroheshin ekzaminimit gjinekologjik. 700 eliminoheshin dhe 300 hynin në pallat për "fazën përfundimtare të konkursit".
Eunukët shqyrtonin për një muaj sjelljen dhe tiparet e tyre dhe zgjidhnin pesëdhjetë më të mirat. Vetëm tre prej tyre do të bëheshin "konkubina perandorake" dhe njëra do të fitonte favorin perandorak. Konkubinat, si të gjitha gratë e haremit, jetonin të izoluara në apartamentet e brendshme të pallatit. Nuk lejoheshin të shoqëroheshin me njerëz nga bota e jashtme dhe as nuk u lejohej të hynin në pjesët veriore të pallatit.
Eunukët.
Të vetmit meshkuj që mund të merrnin pjesë në harem ishin eunukët. Në mënyrë që të sigurohej që çdo fëmijë i lindur në harem të kishte perandorin si babanë e tij të vetëm, askujt tjetër i ndalohej hyrja në "pallatin e pasmë" ku gjendeshin konviktet e grave. Eunukët ishin të vetmit që lejoheshin të hynin, pasi të tredhurit nuk ishte kërcënim për perandorin. Gjatë historisë perandorake të Kinës, eunukët i shërbenin gjithmonë familjes perandorake si shërbëtorë. Së bashku me konkubinat, ishin anëtarët më të shumtë të haremit. Konkretisht, gjatë Dinastisë Ming, pallati numëronte të paktën 100,000 eunukë. Në fakt, nuk ishin të pakta herët që "për shkak të numrit të madh" pretendonin pushtet dhe pasuri, por pa shumë sukses.
Me kaq shumë gra në harem dhe të gjitha mundësitë e ngritjes në hierarki të hapura, ishte e pashmangshme që të kishte mosmarrëveshje dhe intriga. Sidomos pasi që të gjitha garonin për vëmendjen dhe favorin e një burri.
Edhe Perandoresha, zonja e haremit që do të jepte pasardhësin, nuk ishte imune ndaj këtyre intrigave. Sa më ambicioze ishte bashkëshortja dhe më rrallë konkubina, aq më eunukë do të bashkoheshin me të, duke parë që vendi i saj në harem të ndryshonte magjikisht.
Në fakt, nëse intriga jepte fryte, kishte detyrimin moral të shpërblente komplotistët eunukë, zakonisht duke i vendosur në pozicione me pushtet brenda pallatit. Dhe e vërteta është se Kina feudale ishte plot me ngatërresa të tilla. Dinastia Tang (618-907 Pas Krishtit) e kuptoi mirë këtë. Wu Zetian filloi si konkubinë perandorake dhe pas vdekjes së tij u martua me pasardhësin e tij. Kështu u bë bashkëshorte perandorake, fajësoi perandoreshën për vrasjen e fëmijës së saj dhe përfundimisht zuri vendin e saj. Dhe meqë e gjithë kjo padyshim nuk i mjaftonte, Zetian përmbysi Dinastinë Tang dhe themeloi të vetën (Dinastinë Chou), duke pushtuar fronin midis 690-705 pas Krishtit.
Haremat perandorake janë plot histori dhe legjenda anekdotale.
Sigurisht, nuk ishin gjithmonë zona të pushtetit dhe polemikave, pasi janë regjistruar situata më të qeta. Qoftë dhe në thellësitë e Historisë! Në fund të fundit, kjo ishte trashëgimia e perandorit të Verdhë, sundimtarit që mbretëroi midis 2697-2597 para Krishtit dhe konsolidoi territoret që më vonë do të përbënin Kinën tradicionale. Ky mbret gjysmë mitik kishte 4 konkubina dhe nuk zgjodhi asnjë prej tyre për bukurinë ose hirin e tyre por prej aftësive të tyre.
Mia, për shembull, konsiderohet në traditën kineze të jetë shpikësja e gatimit dhe shkopinjve, ndërsa një tjetër ishte ajo që shpiku krehrin. Dhe mbretëruan pranë perandorit të Verdhë, duke e ndjekur më pas në botën tjetër.
Editimi i fundit: