Welcome to the forum 👋, Visitor

To access the forum content and all our services, you must register or log in to the forum. Becoming a member of the forum is completely free.

Chat Shqip

Chati më i madh Shqipëtar Takohu.com

Futu në Chat !

• PËRSHËNDETJE VIZITOR!

Nëse ju shfaqet ky mesazh do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Anëtarët e rregjistruar kanë privilegjin të marrin pjesë në tema të ndryshme si dhe të komunikojnë me anëtarët e tjerë. Bëhu pjesë e forumit Netedy.com duke u REGJISTRUAR këtu ose nëse ke një llogari KYCU. Komunikim alternative i ketij forumi me vajza dhe djem nga te gjithe trevat shqiptare? Hyr ne: CHAT SHQIP.

Efekti i Hënës mbi baticat dhe zbaticat e detit

...

Kontributor
Regjistruar më
Tetor 30, 2020
Mesazhe
48,384
Pëlqime
34,911

Efekti i Hënës mbi baticat dhe zbaticat e detit​

FENOMENI I LEVIZJES SE UJERAVE TE DETEVE​

baticat-zbatica-deti-hena

Një rrethanë tjetër që i detyroi njerëzit të merreshin me studimin e Hënës ishin baticat dhe zbaticat e detit.
Në fund të shekullit XVII shkencëtari i madh anglez, Isak Njuton, zbuloi ligjin e gravitacionit të përbotshëm. Ose siç kanë filluar ta quajnë tani ligjin e gravitacionit.
Sipas këtij ligji dy grimca çfarëdo të materies tërheqin njëra-tjetrën. Forca tërheqese është në proporcion të drejtë me produktin e masave të tyre dhe në proporcion të zhdrejtë me rrënjën katrore të distancës midis tyre.
Njutoni gjeti gjithashtu se një trup sferik i tërheq grimcat e materies që e rrethojnë. Tamam sikur e gjithë masa e tij të jetë përqëndruar në qendrën e vet.
Kjo teoremë lehtëson shumë kalkulimin e tërheqjes midis trupave qiellorë. Meqenëse si Toka, ashtu edhe Dielli e Hëna, si dhe të gjithë planetët me satelitët e tyre, nga forma e vet ndryshojnë shumë pak nga sferat.

Pak fjalë mbi baticat e zbaticat e detit​

Baticat konsistojnë në faktin se kryesisht nën ndikimin e tërheqjes së Hënës, niveli i ujit në oqeanet pëson lëkundje periodike. Periudha e këtyre lëkundjeve është pak më e madhe se njëzet e katër orë.
Gjatë kësaj periudhe niveli i ujit në det dy herë ngrihet pakëz dhe dy herë ulet. Me një fjalë, fenomeni i baticave është shumë i ndërlikuar. Meqenëse, përveç Hënës, në të ndikojnë edhe shumë faktorë nga më të ndryshmit dhe në radhë të parë tërheqja e Diellit.
Në det të hapur ngritja e ujit gjatë baticës llogaritet vetëm në disa dhjetëra centimetra. Prandaj efekti as që vihet re. Por Toka rrotullohet rreth boshtit të vet, prandaj kurrizi i baticës ka tendencë “të shikojë” gjithnjë anën e Hënës. E cila rrotullohet rreth Tokës 27,3 herë më ngadalë se vetë Toka.
Si pasojë, kurrizi, i baticës mbetet gjithnjë prapa rrotullimit të Tokës. Domethene zhvendoset nëpër sipërfaqen e detrave e oqeaneve në drejtimin nga lindja në perëndim.
Duke hasur në strenë e kontinenteve uji i baticës përplaset në të. Prandaj në disa vende të caktuara, sidomos në gjiret e gjatë e të ngushtë të brigjeve lindore. Niveli i ujit lëkundet gjer në 10-15 metra, e **** më tepër, dmth një lartësi më e madhe se një shtëpi pesëkatëshe.
Baticat e detit luajnë një rol të madh në lundrim. Batica vazhdon per 6 orë e 12 minuta. Në këtë kohë anijet e mëdha oqeanike mund të hyjnë në portet dhe duhet të arrijnë të shkarkohen. Prandaj për llogaritjen e kohës dhe lartësisë së baticave dhe të zbaticave për çdo port janë përpiluar tabela shumë të përpikta. Në këto tabela “personazhi veprues” kryesor është Hëna.

Welcome to the forum 👋, Visitor

To access the forum content and all our services, you must register or log in to the forum. Becoming a member of the forum is completely free.

Theme customization system

You can customize some areas of the forum theme from this menu.

• Wide/Narrow view

You can control a structure that you can use to use your theme wide or narrow.

Grid view forum list

You can control the layout of the forum list in a grid or ordinary listing style structure.

Picture grid mode

You can control the structure where you can open/close images in the grid forum list.

Close sidebar

You can get rid of the crowded view in the forum by closing the sidebar.

Fixed sidebar

You can make it more useful and easier to access by pinning the sidebar.

Close radius

You can use the radius at the corners of the blocks according to your taste by closing/opening it.

• Choose the color combination that reflects your taste
    Background images
    Color gradient backgrounds
Back