Welcome to the forum 👋, Visitor

To access the forum content and all our services, you must register or log in to the forum. Becoming a member of the forum is completely free.

Chat Shqip

Chati më i madh Shqipëtar Takohu.com

Futu në Chat !

• PËRSHËNDETJE VIZITOR!

Nëse ju shfaqet ky mesazh do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Anëtarët e rregjistruar kanë privilegjin të marrin pjesë në tema të ndryshme si dhe të komunikojnë me anëtarët e tjerë. Bëhu pjesë e forumit Netedy.com duke u REGJISTRUAR këtu ose nëse ke një llogari KYCU. Komunikim alternative i ketij forumi me vajza dhe djem nga te gjithe trevat shqiptare? Hyr ne: CHAT SHQIP.

Edukimi Fëmijëve dhe teknologjisë

Sn1ckers

t'sheqeros
ANETAR ✓
Regjistruar më
Mars 21, 2018
Mesazhe
3,566
Pëlqime
2,070
Përshëndetje :)
Se u bera e une per te hapur teme...
Por qe nje rast shume acarues qe ne mëngjes...

Cila eshte mosha qe duhet te kete nje femije per te mare
Smartphone e pare?
A duhet te kete nje kosto limit?

Cilat jane dobite dhe demet qe mund te sjell?
Mund te shtroni dhe pyetje te tjera :)

Nese do i bini shkurt pergjigjeve mos u pergjigjni fare :p

Mendoj se me rreziqet qe gjenden online sot duhet patur kujdes me femijet.
Jam pro qe nje femije te kete telefon por jo smart. Nje telefon per te folur po, por kurresesi nje smart.
Edhe ne moshen 18 vjec e lart ka rreziqe interneti e jo me per femijet.

Editimi i fundit:
Si cdo gje tjeter dhe per kte sbesoj se ka nje pergjigje te prere.Mendoj se sa me vone qe femijet te bien ne kontakt me smartphonet aq me mire eshte.Dhe ne rast perdorimi duhet te behet ne nje kohe shume te limituar.Abuzimi me smartphonet nga femijet,pervec demeve fizike te tipit syte,shpina,obeziteti etj etj,ben dhe nje deformim te relitetit.

Perdorimi i smartphone ka dhe te mirat dhe te keqijat e tij. Per mendimin tim , nuk jam aspak dakort qe femijet te perdorin smartphone. Ne kohet e sotme , “nenat” e reja ja japin femijes telefonin sa te beje nje vjec, dhe ai di ta perdor me mire se vete ata. Ky eshte gabimi numer 1. E dyta pastaj mendoj qe mosha e duhur eshte mbi 18, qe femija te jete me i pjekur dhe me i ditur nga ana a e teknologjise. Une personalisht jam teper kundra ndaj perdorimit te smartphoneve tek femijet. ?

Realiteti eshte se ka te mirat dhe te kqiat e veta dhenia ne dore e teknologjise femijeve.

Mendoj qe nga 1-3 vjec femija duhet te loze me boten e vet ta krijoje ashtu sic do ai dhe sic kemi bere ne. 4 e siper duhet te nderthuret me nje program prinderor strikt ku teknologjine ta kete te limituar dhe me shum hapsire te marre edukimi dhe arsimimi.

Teknologjia nuk ndihmon ne Edukim dhe Arsimim por ndihmon ne Zhvillim!

Ps: Mendimi im ky.

Edhe dicka se harrova ....
Ne e kemi me te lehte tja japim femijes nje telefon ne dore te shikoje dicka, se sa te meremi me te , ti lexojme ndonje liber , ti mesojme dicka qe do i duhet. Por jo , ja japim telefonin dhe ne te jemi ne qetesine tone, te mos na “ shqetesoje” femija. Cfar brezi po rritemi ??

Nga.sondazhet.që kam pare, fëmijët e sotëm kanë tik-tok kurse unë akoma:p
Lozin ludo, freefire apo ku di unë.
Në kohën tonë kishte veç komshia e ne shkonim gjithë me radhë për t'ja marë borxh.

Unë jam dakord që fëmijët të kenë telefon.
Janë shumë herë më.të zgjuar.se brezi ynë.
A duhet të ketë kufi?
Sigurisht që po.
Të gjithë i dimë.rreziqet e virtualitetit.
Duhet të kontrollohen të mos bien pre e pedofilizmit, bullizmit etj.
Trendy më i fundit ishte që: fëmijët shkrepnin foto fshehurazi shokëve/ qeve të klasës së tyre, hapnin inst me emrat e tyre dhe i bënin shenjë të bullizmit e gjithë shkolla.

Çfarë masash duhen marrë ndaj këtyre ?
Si duhen ndëshkuar?
Kush meret me këto?
A është prindi fajtor?
Etj etj.

Dua të them.që: jam pro por fëmijë të kufizuar.
Do u vijë koha dhe atyre për unlimited .

Nga.sondazhet.që kam pare, fëmijët e sotëm kanë tik-tok kurse unë akoma:p
Lozin ludo, freefire apo ku di unë.
Në kohën tonë kishte veç komshia e ne shkonim gjithë me radhë për t'ja marë borxh.

Unë jam dakord që fëmijët të kenë telefon.
Janë shumë herë më.të zgjuar.se brezi ynë.
A duhet të ketë kufi?
Sigurisht që po.
Të gjithë i dimë.rreziqet e virtualitetit.
Duhet të kontrollohen të mos bien pre e pedofilizmit, bullizmit etj.
Trendy më i fundit ishte që: fëmijët shkrepnin foto fshehurazi shokëve/ qeve të klasës së tyre, hapnin inst me emrat e tyre dhe i bënin shenjë të bullizmit e gjithë shkolla.

Çfarë masash duhen marrë ndaj këtyre ?
Si duhen ndëshkuar?
Kush meret me këto?
A është prindi fajtor?
Etj etj.

Dua të them.që: jam pro por fëmijë të kufizuar.
Do u vijë koha dhe atyre për unlimited .

Nuk jam pro ndeshkimit te ketyre femijeve. Te rekomandoj te shohesh nje serial mbi bullizmin.
Seriali eshte i bazuar ne ngjarje te verteta qe ndodhin ne USA.
13 Reason why, e gjen dhe me perkthim te filma24.

Fëmijët e sotëm po rriten në kohën kur teknologjia po avancon me ritme të shpejta.

Edhe nëse prindërit ia mohojnë të drejtën e mbajtjes tē një telefoni ata do mësojnë nga shoqëria e ndoshta kjo i dëmton.

Prandaj duhet pas moshes 12 vjeç të aktivizohen me telefona sepse është e pashmangëshme , por gjithmonë me një kufizim fillimisht dhe nën kontroll te prindërve se cfarë ata shikojnë e lexojnë.

Tani në kohën e karantinës me anë të telefonave po i marrin mësimet.

Përsonalisht u nisa nga fakti qe me bezdis shume ideja e nje fëmije me telefon ne dore.

Un perpiqem te mos i mesoj keshtu, madje edhe video preferoj tja u vendos te tv,
Eshte absurde kur mbesa ime qe ska bere akoma 2 vjec mer telefonin nje pellembe larg fytyres dhe luan vet videot e youtube.

Eshte akoma me absurde kur nje prind sado gjendje ekonomike te mire te kete të me kerkoj mua te shoh telefona 500$+ per femijen e tij ne fillore ose sapo filluar 8 vjecaren. (Per disa do thone qe seshte puna ime por ne rastin tim eshte pasi e kam te aferm e ja jap veshet ne dore).

Nuk mendoj se ka nje moshe ideale dhe nuk mendoj se ka nje forme te pa gabueshme per ti hequr telefonat fëmijëve, ashtu si prindërit dhe femijet gjejne forma te ndryshme per tu afruar me teknollogjine dhe per me teper sdo ishte e drejte te pengonim zhvillimin e tyre por...
Nese nje fëmijë se di cfar eshte me e mira per te, smund ta dij as ne boten virtuale, rrjetet sociale apo faqe te pa pershtateshme, per me teper prania e nje telefoni Smart mendoj se do pengonte fhe zhvillimin e tij fizik, shkathtesine, rritjen ne "rruge" perballjen me disa episode qe smund ti gjesh nga divani dhe per me teper kujtimet!

Besoj se keto do "luftoheshin" ose "denoheshin" me mire me edukim dhe integrim te femijeve ne sporte/lojra jashte 4 mureve te shtepise :)

Se u zgjata, un di qe sot per sot egziston nje term ne shtepine time, "telefoni dajes nuk preket" :)

Përsonalisht u nisa nga fakti qe me bezdis shume ideja e nje fëmije me telefon ne dore.

Un perpiqem te mos i mesoj keshtu, madje edhe video preferoj tja u vendos te tv,
Eshte absurde kur mbesa ime qe ska bere akoma 2 vjec mer telefonin nje pellembe larg fytyres dhe luan vet videot e youtube.

Eshte akoma me absurde kur nje prind sado gjendje ekonomike te mire te kete të me kerkoj mua te shoh telefona 500$+ per femijen e tij ne fillore ose sapo filluar 8 vjecaren. (Per disa do thone qe seshte puna ime por ne rastin tim eshte pasi e kam te aferm e ja jap veshet ne dore).

Nuk mendoj se ka nje moshe ideale dhe nuk mendoj se ka nje forme te pa gabueshme per ti hequr telefonat fëmijëve, ashtu si prindërit dhe femijet gjejne forma te ndryshme per tu afruar me teknollogjine dhe per me teper sdo ishte e drejte te pengonim zhvillimin e tyre por...
Nese nje fëmijë se di cfar eshte me e mira per te, smund ta dij as ne boten virtuale, rrjetet sociale apo faqe te pa pershtateshme, per me teper prania e nje telefoni Smart mendoj se do pengonte fhe zhvillimin e tij fizik, shkathtesine, rritjen ne "rruge" perballjen me disa episode qe smund ti gjesh nga divani dhe per me teper kujtimet!

Besoj se keto do "luftoheshin" ose "denoheshin" me mire me edukim dhe integrim te femijeve ne sporte/lojra jashte 4 mureve te shtepise :)

Se u zgjata, un di qe sot per sot egziston nje term ne shtepine time, "telefoni dajes nuk preket" :)

Telefoni i dajes nuk preket por prit kur te behet telefoni babit dhe na shkruaj serish.?

Telefoni i dajes nuk preket por prit kur te behet telefoni babit dhe na shkruaj serish.?
Po qe nevoja mar telefon me elektrik :)

Edhe PS u ble te luajn, mjafton te rrine larg tv (plus tv ste vret aq sa cel qofte nga ana syve qofte dhe nga pozicionet e ndjejtjes)

Per te pasur nje telefon funksional, duhet nje Gmail apo Email adrese, e sipas ligjit kete mund ta kene femijet mbi 13 vjeç.

Per mendimin tim, femijet nen 13 vjec mund te kene telefona te thjeshte qe nuk lidhen me internetin, sepse prinderit ndonjehere kane nevoje te flasin me ta, kur jane ne shkolle ose jashte.

Kurse femijet mbi 13 vjec mund te kene telefona me internet, por te kontrolluar nga prinderit.

Shume veshtire te vazhdosh te edukosh femijet sot. Aq me teper kur kthehesh nga puna i lodhur dhe duhet ti perkushtosh energji femijes tend. Shume kollaj te kalon ndermend ideja ti vendosesh filma vizatimore nga celulari yt, vetem e vetem qe mos prishesh rehatin tend. Dhe nuk e duron dot grindavecin/en e vogel, se ngeli duke bere pyetje dhe zhurma te bezdisshme gjithe kohes. ? Ketu fillon te lind virusi i nevojes se domosdoshme te femijes per te perdorur celular.

Teorikisht ndoshta eshte ashtu si thoni.
Praktikisht kryesisht ndryshe. :)
Pse e them.
Femijte jane ne kurse anglisht,gjermanisht,kurse futbolli,kurse muzike etj.
Oraret kur shkojn
kur dalin.
Naten
diten.

Domosdoshmerisht per te ditur ku jan nevojitet tel.
Tashme ime mbese eshte 5 vjec e nga tel flet anglisht sa befasohen e tjere kalamajt qe shkojne ne anglisht.
E ne tryeze s'ulet pa pat tel para.
Debat e kundershtime sa te duash ka,por di qe ndodh.

Gjithkund e gjej kete,e ata qe ishin me pare te nje fanatizmi te madh (JO) bombardohen nga shumcka qe e veshtire ta ndalesh.

S'di ekzakt per ç'moshe do ish mire se 18 e konsideroj gjat si distance,por per mos ndeshkime e mos bien preh e gjithckaje te rrezikshme
mendoj se jane urat e ndertuara per t'u hap ne biseda ,me baz e themel besimin.

Keshtu e mendoj. :)

Welcome to the forum 👋, Visitor

To access the forum content and all our services, you must register or log in to the forum. Becoming a member of the forum is completely free.

Theme customization system

You can customize some areas of the forum theme from this menu.

• Wide/Narrow view

You can control a structure that you can use to use your theme wide or narrow.

Grid view forum list

You can control the layout of the forum list in a grid or ordinary listing style structure.

Picture grid mode

You can control the structure where you can open/close images in the grid forum list.

Close sidebar

You can get rid of the crowded view in the forum by closing the sidebar.

Fixed sidebar

You can make it more useful and easier to access by pinning the sidebar.

Close radius

You can use the radius at the corners of the blocks according to your taste by closing/opening it.

• Choose the color combination that reflects your taste
    Background images
    Color gradient backgrounds
Back