Rruga e jetës së një personi të mrekullueshëm. Dalai Lama - rruga e jetës, citate dhe thënie Jo vetëm romancë: dashuria është më shumë se ajo që ne mendojmë se është
Dalai Lama XIV, Aghvan Lobsan Tenzin Gyatso lindi më 6 korrik 1935 në fshatin e vogël Taktser në Tibetin verilindor dhe mori emrin Lhamo Dhondrub. Vendlindja e Dalai Lamës së ardhshme XIV1) ndodhet në një kodër mbi një luginë të gjerë në provincën verilindore tibetiane të Amdo. Edhe pse fshati konsiderohej i varfër, familja e tij i përkiste kategorisë së fermerëve mesatarisht të pasur.
Prindërit e tij ishin Choikyon Tsering (babai) dhe Sonam Tsomo (nëna), emri i saj u ndryshua më vonë në Dicky Tsering 2). Lhamo Dhondrub ishte i pesti nga nëntë fëmijët në familje. Më i madhi i fëmijëve ishte Tsering Drolma, Lhamo Dhondrub ishte tetëmbëdhjetë vjet më i ri. Vëllai i madh, Thupten Chjigmed Norbu, u njoh më vonë si rimishërimi i lamës së lartë Taktser Rinpochhe.
Sidoqoftë, pavarësisht se familja e Dalai Lamës së ardhshme nuk jetonte në varfëri, në autobiografinë e tij "Toka ime dhe njerëzit e mi" ai shkruan:
Në vitin 1909, Dalai Lama i mëparshëm, XIII, në një pelegrinazh në vendet e shenjta, vizitoi fshatin Taktser. Ai vuri në dukje bukurinë e këtij vendi dhe tha se do të donte të kthehej përsëri këtu. Në 1937, pas vdekjes së tij, në kërkim të një mishërimi të ri, një grup i veçantë lamash mbërriti në fshatin Taktser 3). Pas sprovave tradicionale, Lhamo Dhondrup dy vjeçar u njoh si rimishërimi i paraardhësit të tij."Nëse do të lindja në një familje aristokrate të pasur, nuk do të mund të ndjeja ndjenjat dhe aspiratat e tibetianëve më të varfër. Por falë origjinës sime të thjeshtë, unë mund t'i kuptoj ata, të parashikoj mendimet e tyre dhe kjo është arsyeja pse kam kaq shumë dhembshuri për ta dhe gjithmonë jam përpjekur të bëj gjithçka, për ta bërë më të lehtë për ta."
Lhamo Dhondrup, i identifikuar si Dalai Lama, mori një emër të ri - Zhetsun Chjampel Ngagwang Yeshe Tenzin Gyatso 4).
Provinca Amdo, ku ndodhej fshati Taktser, ishte nën kontrollin kinez. Prandaj, në mënyrë që Lhamo Dhondrub të mund të udhëtonte në Lhasa, rezidenca e tij e ardhshme, u deshën negociata të gjata midis qeverisë tibetiane dhe administratës lokale. Më në fund, në tetor 1939 u largua nga vendlindja dhe më 22 shkurt 1940 u fronëzua në kryeqytetin e Tibetit.

Nga mosha gjashtë deri në njëzet e pesë vjeç, Dalai Lama i nënshtrohet edukimit tradicional tibetian. Kurrikula zakonisht përfshin "pesë shkencat e mëdha" - logjikën, artin dhe kulturën tibetiane, sanskritishten, mjekësinë, filozofinë budiste - dhe "pesë të voglat" - poezinë, muzikën, dramën, astrologjinë dhe letërsinë.
Tradita nënkupton provimet paraprake, të cilat Dalai Lama i kaloi në moshën njëzet e katër vjeçare në tre universitetet kryesore monastike në Tibet: Drepung, Sera dhe Ganden. Më në fund, gjatë Festivalit vjetor të Lutjeve Monlam në dimrin e vitit 1959, Tenzin Gyatso, në prani të 20,000 murgjve studiues, kaloi provimet e tij përfundimtare me gradën më të lartë Geshe Lharamba (Doktor i Filozofisë Budiste).
Në të njëjtën kohë, ndërsa ishte ende në proces trajnimi, Dalai Lama, i cili në atë kohë ishte vetëm 15 vjeç, me kërkesë të një sesioni urgjent të Asamblesë Kombëtare të Tibetit, mori pushtetet politike, duke drejtuar qeverinë dhe shtetin. . Arsyeja për këtë ishte hyrja në Tibet e trupave të Ushtrisë Çlirimtare Popullore të Kinës më 17 nëntor 1950.
Pas pushtimit të Tibetit nga komunistët kinezë, Dalai Lama u përpoq për nëntë vjet të zgjidhte situatën në mënyrë paqësore përmes negociatave me autoritetet kineze. Kështu, në vitin 1954, ai vizitoi Pekinin me qëllim të zhvillimit të bisedimeve të paqes me udhëheqësit kinezë - Mao Zedong, Zhou Enlai dhe Deng Xiaoping. Në vitin 1956, duke vizituar Indinë për të festuar 2500 vjetorin e lindjes së Budës, Dalai Lama XIV u takua me kryeministrin indian Jawaharlal Nehru dhe kryeministrin kinez Jou Enlai. Tema e takimit ishte diskutimi i përkeqësimit të situatës në Tibet.

Megjithatë, përpjekjet e XIV Dalai Lama për të zgjidhur në mënyrë paqësore konfliktin tibetiano-kinez dështuan për shkak të politikës së ashpër të Pekinit në Tibetin lindor, gjë që çoi në trazira popullore. Lëvizja e rezistencës u përhap shpejt në rajone të tjera të Tibetit. Më 10 mars 1959, një kryengritje e madhe popullore shpërtheu në kryeqytetin e Tibetit, Lhasa. Kërkesa kryesore e tibetianëve ishte çlirimi i plotë i vendit të tyre dhe shpallja e pavarësisë. Sidoqoftë, kryengritja, siç thonë ata, u mbyt në gjak - ajo u shtyp brutalisht nga ushtria kineze. Dalai Lama u largua nga Lhasa natën e 17 marsit 1959 5). Rreth njëqind mijë tibetianë e ndoqën atë në mërgim. Që atëherë, 10 marsi ka qenë data zie e kalendarit tibetian, dhe në këtë ditë, tibetianët dhe miqtë e tyre në të gjithë botën mbajnë mbrëmje përkujtimore.
Pasi ka marrë azil politik në Indi, që nga viti 1960 Dalai Lama jeton në qytetin Indian Dharamsala (Himachal Pradesh), i cili tani quhet "Lhasa e Vogël". Aty ndodhet selia e qeverisë tibetiane në mërgim.
Gjatë viteve të para të jetës së tij në mërgim, Dalai Lama iu drejtua vazhdimisht OKB-së, duke kërkuar ndihmë për zgjidhjen e çështjes tibetiane. Si rezultat i aktivizmit të tij politik, Asambleja e Përgjithshme e OKB-së miratoi tre rezoluta (në 1959, 1961 dhe 1965), të cilat i bënin thirrje Kinës të respektonte të drejtat e njeriut në Tibet dhe aspiratat e tibetianëve për vetëvendosje.
Në mërgim, u formua një qeveri e re tibetiane. Dalai Lama XIV, i cili e drejtoi atë, para së gjithash i vuri vetes detyrën për t'u mbijetuar tibetianëve dhe për të shpëtuar kulturën e tyre. Për këtë qëllim u themeluan vendbanime për refugjatë, profesioni kryesor i të cilave ishte Bujqësia... Falë zhvillimit të begatë ekonomik dhe krijimit të sistemit arsimor, brezat e rinj të fëmijëve tibetianë që u rritën në mërgim e njohin plotësisht gjuhën, historinë, fenë dhe kulturën e tyre. Në vitin 1959, Instituti Tibetian i Arteve Dramatike (TIPA) dhe Instituti Qendror i Tibetologjisë së Lartë - Lartë institucion arsimor për tibetianët që jetojnë në Indi. Për të ruajtur koleksionin e madh të mësimeve budiste tibetiane - themeli i mënyrës së jetesës tibetiane - mbi 200 manastire janë rikrijuar në mërgim.
Në vitin 1963, Dalai Lama shpalli një kushtetutë demokratike të bazuar në parimet budiste së bashku me Deklaratën Universale të të Drejtave të Njeriut. Kushtetuta, siç u konceptua nga krijuesit e saj, është një model i Tibetit të lirë të ardhshëm. Sot, parlamenti tibetian, Kashag, formohet përmes zgjedhjeve. Dalai Lama ka theksuar vazhdimisht nevojën për reforma demokratike në administratën tibetiane në fjalimet e tij, duke deklaruar se pasi të zgjidhet çështja tibetiane, ai nuk do të mbajë asnjë detyrë politike. 6)
Më 21 shtator 1987, në Kongresin Amerikan për të Drejtat e Njeriut, Dalai Lama parashtroi Planin e Paqes me Pesë Pika 7) si hapin e parë drejt krijimit të një zone paqeje në Tibet.

Si përgjigje, udhëheqja kineze nisi një fushatë për denigrimin e Dalai Lamës së 14-të dhe e akuzoi atë për zgjerimin e hendekut midis popujve kinezë dhe tibetianë. Tibetianët e indinjuar organizuan një demonstratë të madhe në Lhasa më 27 shtator. Për të shmangur përkeqësimin e mëtejshëm të marrëdhënieve, më 17 dhjetor të po këtij viti, administrata tibetiane i dërgoi një memorandum qeverisë kineze duke shpjeguar idetë dhe përpjekjet e Dalai Lamës XIV për zgjidhjen e problemit të Tibetit.
Më 15 qershor 1988, në Strasburg, Dalai Lama propozoi një version të zgjeruar të Planit Pesë Pikash, duke nënkuptuar vetëqeverisjen demokratike në Tibet "në bashkëpunim me Republikën Popullore të Kinës". Ai deklaroi se ishte i gatshëm të braktiste idenë e pavarësisë së Tibetit dhe do të donte ta shihte atë si një subjekt të vetëm politik, me pyetje politikë e jashtme dhe mbrojtjen e të cilave do të angazhohej Kina.
Megjithatë, më 2 shtator 1991, qeveria tibetiane në mërgim e shpalli të pavlefshëm propozimin e Strasburgut për shkak të natyrës së mbyllur dhe qëndrimit negativ të udhëheqjes kineze ndaj propozimeve të paraqitura në Strasburg.
Që nga viti 1967, Dalai Lama XIV ka udhëtuar vazhdimisht nëpër botë, duke vizituar rreth pesëdhjetë shtete për momentin. Në veçanti, ai tashmë e ka vizituar Rusinë shtatë herë: tre herë gjatë periudhës sovjetike - në 1979, 1982 dhe 1986; më vonë, në 1991 dhe 1992, ai vizitoi republikat budiste: Buryatia dhe Okrug Autonome Agin, Tuva dhe Kalmykia. Në 1994, ai vizitoi përsëri Moskën dhe madje foli në Dumën e Shtetit, dhe në 1996 ai vizitoi Moskën në rrugën e tij për në Mongoli. Megjithatë, për shkak të forcimit të partneritetit ruso-kinez nga viti 2001 në 2004, Rusia i refuzoi atij një vizë hyrjeje. Në nëntor 2004, pas një pauze dhjetëvjeçare, Dalai Lama u lejua të vizitonte Kalmykia për një vizitë të shkurtër baritore. Refuzimi për lëshimin e vizave ka vazhduar që atëherë.Më 9 tetor 1991, në fjalimin e tij në Universitetin Yale në Shtetet e Bashkuara, Dalai Lama XIV shprehu dëshirën e tij për të vizituar Tibetin dhe për të vlerësuar personalisht situatën aktuale politike. "Jam shumë i shqetësuar se kjo situatë e paqëndrueshme mund të çojë në shpërthime dhune. Unë dua të bëj gjithçka që kam në dorë për ta parandaluar këtë... Vizita ime do të ishte një mundësi e re për të arritur mirëkuptim dhe për të krijuar një bazë për një zgjidhje të negociuar. "

Ndërsa është aktiv në politikë, Dalai Lama nuk e lë nga syri dialogun ndërfetar. Ai u takua me Papa Palin VI në Vatikan në vitin 1973 dhe në 1980, 1982, 1990, 1996 dhe 1999 me Papa Gjon Pali II.
Në vitin 1981, udhëheqësi i popullit tibetian foli me peshkopin e Canterbury Robert Rancy dhe udhëheqës të tjerë të Kishës Anglikane në Londër. Përveç kësaj, në vite të ndryshme pati takime me përfaqësues të Islamit dhe Judaizmit. Pas fjalës së tij në Kongresin e Feve Botërore, për nder të tij u mbajt një shërbim ndërfetar.
Në të njëjtën kohë, ai mban një qëndrim të qartë në lidhje me misionarët e krishterë në vendet aziatike. Kështu, në një intervistë për televizionin gjerman ARD, ai tha:
Megjithatë, kjo deklaratë duket më shumë se e paqartë në sfondin e entuziazmit masiv për Lindjen dhe konvertimit total në budizëm të njerëzve që u rritën, në një"Është e gabuar të largosh njerëzit nga trashëgimia e tyre kulturore. Është më mirë dhe më e sigurt të qëndrosh në traditën tënde. Kohët e fundit kam qenë në Mongoli (e njëjta gjë, kam dëgjuar, ndodh edhe në Tibet) dhe kam takuar misionarë të krishterë. fytyra:" Ky është një vend budist, jo një vend për konvertim. "Këtu në Perëndim, në leksionet e mia, unë gjithmonë u them njerëzve: ju keni një traditë judeo-kristiane. Është më mirë të qëndroni në të."
mënyrë ose në një tjetër, brenda kornizës së kësaj kulture judeo-kristiane. Për më tepër, është budizmi tibetian në varietetet e tij të ndryshme që është më i popullarizuari në Perëndim.
Deklarata tjetër e tij duket e paqartë në krahasim me këtë: “Unë gjithmonë besoj se është shumë më mirë nëse kemi një shumëllojshmëri të gjerë fesh, një shumëllojshmëri të gjerë filozofish sesa një fe apo filozofi. Kjo është e nevojshme për faktin se njerëzit kanë të ndryshme prirjet mendore "Çdo fe ka idetë dhe metodat e veta unike. Duke i studiuar ato, ne do të pasurojmë besimin tonë." Pse nuk duhet të studiojnë mongolët dhe tibetianët idetë dhe metodat e krishtera nëse evropianët dhe amerikanët janë kaq të etur për të studiuar Budizmin?

Që nga viti 1973, kur Dalai Lama i 14-të vizitoi për herë të parë vendet perëndimore, ai vazhdimisht ka marrë çmime dhe diploma nderi si mirënjohje për punën e tij të shkëlqyer në filozofinë budiste dhe promovimin aktiv të dialogut ndërfetar, zgjidhjen e konflikteve ndërkombëtare, abuzimet e të drejtave të njeriut dhe ndotjen e mjedisit.
Këtu janë vetëm disa prej tyre: Çmimi i Filipineve Magsei (i njohur si Çmimi Nobel i Azisë); Çmimi Humanitar Albert Schweitzer (Nju Jork, SHBA); Çmimi Dr. Leopold Lucas (Gjermani); Çmimi Memorial (Fondacioni Daniel Mitterrand, Francë); Çmimi për Lidershipin e Paqes (Fondacioni i Epokës Bërthamore, SHBA); Çmimi i Paqes dhe Bashkimit (Konferenca Kombëtare e Paqes, Nju Delhi, Indi); Çmimi i Parë i Fondacionit Sartorius (Gjermani); Çmimi Raoul Wallenberg (Takimi i Kongresit për të Drejtat e Njeriut).
Vendimi i Komitetit Norvegjez të Nobelit për t'i dhënë Çmimin e Paqes Shenjtërisë së tij XIV Dalai Lama u miratua nga i gjithë komuniteti botëror, natyrisht, me përjashtim të Kinës. Komiteti theksoi se "Dalai Lama, në luftën e tij për çlirimin e Tibetit, është në mënyrë të palëkundur kundër përdorimit të dhunës. Ai bën thirrje për një zgjidhje paqësore të bazuar në tolerancën dhe respektin reciprok për të ruajtur trashëgiminë historike dhe kulturore të tij. njerëzit."Më 10 dhjetor 1989, Dalai Lama i 14-të mori çmimin Nobel për Paqen dhe këtë e bëri “në emër të të gjithë atyre që janë të persekutuar, të gjithë atyre që luftojnë për lirinë dhe punojnë për paqen botërore dhe në emër të popullit tibetian. Dalai Lama, - konfirmon bindjen tonë se me armën e së vërtetës, guximin dhe vendosmërinë, Tibeti do të arrijë çlirimin. Lufta jonë duhet të jetë jo e dhunshme dhe pa urrejtje".
Tani e tutje, 10 dhjetori është një nga festat në kalendarin tibetian. Në këtë ditë, ngjarjet festive mbahen në Dharamsala, si dhe në diasporat tibetiane në mbarë botën (dhe në Rusi gjithashtu). Zakonisht ato përfshijnë fjalime nga figura politike dhe publike, rituale budiste dhe shikimin e filmave mbi problemin tibetian.
Shenjtëria e tij dërgoi gjithashtu fjalë mbështetjeje për lëvizjen demokratike të udhëhequr nga studentët në Kinë: “Në qershor të këtij viti (1989), lëvizja demokratike popullore në Kinë u shtyp brutalisht (duke nënkuptuar ngjarjet e përgjakshme në sheshin Tiananmen në Pekin, gjatë të cilave sipas organizatave ndërkombëtare të të drejtave të njeriut, nga disa qindra deri në disa mijëra studentë kinezë - red. dhe Kina nuk do të jetë në gjendje t'i rezistojë kësaj fryme lirie që ka përfshirë sot shumë pjesë të botës. Studentët e guximshëm dhe mbështetësit e tyre i kanë treguar lidershipit kinez dhe mbarë botës fytyrën e humanizmit të vërtetë të natyrshëm në këtë komb të madh."

Veprimtaria baritore e Dalai Lamës së 14-të është e njohur. Mund të përmendim vetëm se me gjithë veprimtarinë e tij të gjerë dhe intensive politike, Dalai Lama XIV bën jetën e një murgu budist. Në Dharamsala, ai zgjohet në orën 4 të mëngjesit, mediton, lexon lutjet dhe mban një orar të ngushtë takimesh zyrtare, audiencash, mësimesh fetare dhe ceremonish. Çdo ditë e përfundon me lutje.
Dalai Lama, përveç aktiviteteve të tij politike dhe shoqërore, është gjithashtu autor i një sërë librash mbi budizmin dhe fatin e popullit tibetian. Ndër to janë "Toka ime dhe njerëzit e mi" (1962); "Budizmi i Tibetit" (1991); Liria në mërgim (1992); Etika për mijëvjeçarin e ri (2001); Jeta e Mëshirshme (2004); Zemra e Hapur (2004); "Tradita e Mahamudra Gelug dhe Kagyu" (2005) dhe të tjerët.
1) Instituti Dalai Lama shfaqet për herë të parë në Tibet në fund të shekullit XIV. Vetë titulli "Dalai Lama" u mor nga i treti në një seri rimishërimi, Sonam Gyatso, nga Tumeto-Mongol Altan Khan. I ftuar në 1588 në oborrin e këtij të fundit, Sonam Gyatso i dha khanit udhëzime tradicionale, pas së cilës ai u konvertua në budizëm dhe e shpërbleu bujarisht Sonam Gyatso. Nga Altan Khan ai mori titullin "Dalai Lama". Në mongolisht, fjala "dalai" do të thotë "oqean", që tregon gjerësinë dhe thellësinë e njohurive të Dalai Lamës. Altan Khan, nga ana tjetër, mori titullin "Mbreti fetar, Brahma, trashëgimtar i perëndive". Është kurioze që Dalai Lama tjetër, i 4-të ishte stërnipi i Altan Khan. Dy Dalai Lamat e parë u njohën si të tillë në mënyrë retroaktive, si rimishërimi i mëparshëm i Sonam Gyatso. I pari u quajt Gendun Dubpa (1391-1474). Ai ishte një dishepull i Tsongkhapa (themeluesi i shkollës reformiste Gelugpa, e cila u bë dominuese në Tibet si rezultat i ngjitjes në fronin e Dalai Lama) dhe themeloi manastirin e madh Tashilhunpo. Dalai Lama i dytë, Gendun Gyatso, themeloi manastirin Choikorgiel pranë Lhasës. Pranë manastirit ndodhet një liqen, i cili tradicionalisht përdoret për të kërkuar rimishërimin e Dalai Lamës. Dalai Lama e pestë, Ngawang Lobsang Gyatso (1617-1682), me ndihmën e mongol Khan Gushri, në 1642 fitoi pushtet të plotë politik dhe shpirtëror mbi vendin. Që nga ai moment, Dalai Lamas janë zotërit sovran të Tibetit.
Sipas traditës budiste, Dalai Lamat janë mishërime në tokën e Avalokiteshvara (Tib. Chenrezig), Bodhisattva e Dhembshurisë; ata rilindin përsëri dhe përsëri për t'u shërbyer njerëzve.
2) Disa vite më parë, Shtëpia Botuese Sofia botoi një libër të Dickie Tsering për Dalai Lama, "Djali im".
3) Kërkimi për një rimishërim të ri është një procedurë komplekse me shumë faza. Si rregull, ai përfshin, përveç lutjeve dhe leximit të sutrave të shenjta, hamendje me vëzhgimin e liqenit të shenjtë (shih më lart). Gjatë vëzhgimit, sipas shenjave që mund të kuptohen vetëm nga priftërinjtë me përvojë, përcaktohet drejtimi më i mundshëm gjeografik i shfaqjes së rimishërimit, si dhe shenjat më të mundshme të zodiakut, nën të cilin lindi djali - pasardhësi i të ndjerit. Llamas vizitojnë edhe familjet incognito ku ka djem veçanërisht të shquar të moshës së duhur. Kandidatëve të përzgjedhur ofrohen për artikuj identifikimi nga një grup artikujsh që i përkisnin një mishërimi të mëparshëm. Kur dyvjeçarit Lhamo Dhondrup iu treguan relike dhe lodra të ndryshme të Dalai Lamës së mëparshme, ai tha: "Kjo është e imja, kjo është e imja!").
Sidoqoftë, vetë Dalai Lama XIV beson se jo të gjitha mishërimet e Dalai Lamas ishin të vërteta. Ai është i bindur se ai është mishërimi i V Dalai Lama, pasi në fëmijëri ai kishte aq shumë ëndrra të gjalla të lidhura me këtë person.
4) Disa nga përkthimet e mundshme të këtyre epiteteve: "I Shenjtë", "Lavdia e butë", "I madhi i mëshirshëm", "Mbrojtësi i besimit", "Oqeani i urtësisë". Tibetianët e quajnë gjithashtu Yeshe Norbu - "xhevahir i plotë" ose thjesht Kundun - "Prania". Në perëndim, Dalai Lama përmendet më së shpeshti si "Shenjtëria e Tij".
5) CIA ndihmoi Dalai Lama XIV të arratisej. Përveç kësaj, qeveria amerikane ka ofruar mbështetje financiare për qeverinë tibetiane dhe nisma të ndryshme gjatë viteve. Kështu, nga viti 1956 deri në 1972, administrata amerikane mbështeti drejtpërdrejt kryengritjen tibetiane dhe Dalai Lama-n e 14-të, e cila u ndërmjetësua nga vëllai i tij. Nga dokumentet e deklasifikuara të Departamentit Amerikan të Shtetit u bë e ditur se në vitin 1964 Dalai Lama mori një subvencion në shumën prej 180 mijë dollarë amerikanë. Në vitet 1960, deri në 1.7 milion dollarë u ndanë çdo vit për të mbështetur formacionet e armatosura tibetiane, numri i të cilave në 1962 tejkaloi dhjetë mijë njerëz.
Më vonë, pas normalizimit të marrëdhënieve me PRC, mbështetja amerikane për lëvizjen çlirimtare tibetiane filloi të realizohej në mënyrë indirekte, përmes organizatave pro-tibetiane: Fushata Ndërkombëtare për Tibetin, Fondi i Zhvillimit Social dhe Burimeve, Rrjeti i Informacionit të Tibetit, Instituti i Tibetit etj. .
Megjithatë, me mbështetje të konsiderueshme financiare nga Shtetet e Bashkuara, ajo nuk pati ndonjë ndikim politik në situatën dhe lejoi që ngjarjet të zhvillohen në mënyrë të pakontrolluar. Si rezultat i këtij qëndrimi, lëvizja çlirimtare tibetiane u shemb dhe amerikanët në fakt njohën sovranitetin kinez mbi Tibetin.
6) Për shembull, në vitin 2001, Dalai Lama njoftoi se nëse populli tibetian ka një pushtet politik të zgjedhur, institucioni i Dalai Lamës mund të humbasë rëndësinë e tij. Më pas ai do të ishte i lumtur të dilte në pension dhe të lejonte Dalai Lamas të vdisnin me të. Megjithatë, në vitin 2005, në një intervistë me Hindustan Times, Dalai Lama i 14-të sqaroi pozicionin e tij: "Nëse unë vdes brenda muajve të ardhshëm ose para se të kthehemi në Tibet, atëherë do të vijë një Dalai Lama i ri". Me "kthim në Tibet" nënkuptoj, nëse jo fitimin e pavarësisë së Tibetit, atëherë të paktën statusin e autonomisë brenda Kinës. Dalai Lama i 14-të e mbajti premtimin e tij duke dhënë dorëheqjen në 2002 si kreu i qeverisë tibetiane në mërgim. Ky pozicion tani mbahet nga kryeministri Samdong Rinpoche.
7) "Plani i Paqes me Pesë Pika":
1) Shndërrimi i të gjithë Tibetit në një zonë paqeje;
2) Braktisja e Kinës nga politika e zhvendosjes së popullsisë, e cila kërcënon vetë ekzistencën e tibetianëve si komb;
3) Respektimi i të drejtave themelore dhe lirive demokratike në lidhje me tibetianët;
4) Rivendosja dhe mbrojtja e natyrës së Tibetit dhe refuzimi i Kinës për të përdorur territorin e Tibetit për prodhimin e armëve bërthamore dhe si një vend depozitimi për mbetjet bërthamore;
5) Kryerja e negociatave të hapura për statusin e ardhshëm të Tibetit dhe për marrëdhëniet midis popujve tibetianë dhe kinezë.