Welcome to the forum 👋, Visitor

To access the forum content and all our services, you must register or log in to the forum. Becoming a member of the forum is completely free.

Chat Shqip

Chati më i madh Shqipëtar Takohu.com

Futu në Chat !

• PËRSHËNDETJE VIZITOR!

Nëse ju shfaqet ky mesazh do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Anëtarët e rregjistruar kanë privilegjin të marrin pjesë në tema të ndryshme si dhe të komunikojnë me anëtarët e tjerë. Bëhu pjesë e forumit Netedy.com duke u REGJISTRUAR këtu ose nëse ke një llogari KYCU. Komunikim alternative i ketij forumi me vajza dhe djem nga te gjithe trevat shqiptare? Hyr ne: CHAT SHQIP.

Dalai Lama

• Thread starter Thread starter ...
  • Data e fillimit Data e fillimit

...

Kontributor
Regjistruar më
Tetor 30, 2020
Mesazhe
48,384
Pëlqime
34,896

Rruga e jetës së një personi të mrekullueshëm. Dalai Lama - rruga e jetës, citate dhe thënie Jo vetëm romancë: dashuria është më shumë se ajo që ne mendojmë se është​

Dalai Lama XIV, Aghvan Lobsan Tenzin Gyatso lindi më 6 korrik 1935 në fshatin e vogël Taktser në Tibetin verilindor dhe mori emrin Lhamo Dhondrub. Vendlindja e Dalai Lamës së ardhshme XIV1) ndodhet në një kodër mbi një luginë të gjerë në provincën verilindore tibetiane të Amdo. Edhe pse fshati konsiderohej i varfër, familja e tij i përkiste kategorisë së fermerëve mesatarisht të pasur.

Prindërit e tij ishin Choikyon Tsering (babai) dhe Sonam Tsomo (nëna), emri i saj u ndryshua më vonë në Dicky Tsering 2). Lhamo Dhondrub ishte i pesti nga nëntë fëmijët në familje. Më i madhi i fëmijëve ishte Tsering Drolma, Lhamo Dhondrub ishte tetëmbëdhjetë vjet më i ri. Vëllai i madh, Thupten Chjigmed Norbu, u njoh më vonë si rimishërimi i lamës së lartë Taktser Rinpochhe.
Sidoqoftë, pavarësisht se familja e Dalai Lamës së ardhshme nuk jetonte në varfëri, në autobiografinë e tij "Toka ime dhe njerëzit e mi" ai shkruan:
"Nëse do të lindja në një familje aristokrate të pasur, nuk do të mund të ndjeja ndjenjat dhe aspiratat e tibetianëve më të varfër. Por falë origjinës sime të thjeshtë, unë mund t'i kuptoj ata, të parashikoj mendimet e tyre dhe kjo është arsyeja pse kam kaq shumë dhembshuri për ta dhe gjithmonë jam përpjekur të bëj gjithçka, për ta bërë më të lehtë për ta."
Në vitin 1909, Dalai Lama i mëparshëm, XIII, në një pelegrinazh në vendet e shenjta, vizitoi fshatin Taktser. Ai vuri në dukje bukurinë e këtij vendi dhe tha se do të donte të kthehej përsëri këtu. Në 1937, pas vdekjes së tij, në kërkim të një mishërimi të ri, një grup i veçantë lamash mbërriti në fshatin Taktser 3). Pas sprovave tradicionale, Lhamo Dhondrup dy vjeçar u njoh si rimishërimi i paraardhësit të tij.

Lhamo Dhondrup, i identifikuar si Dalai Lama, mori një emër të ri - Zhetsun Chjampel Ngagwang Yeshe Tenzin Gyatso 4).
Provinca Amdo, ku ndodhej fshati Taktser, ishte nën kontrollin kinez. Prandaj, në mënyrë që Lhamo Dhondrub të mund të udhëtonte në Lhasa, rezidenca e tij e ardhshme, u deshën negociata të gjata midis qeverisë tibetiane dhe administratës lokale. Më në fund, në tetor 1939 u largua nga vendlindja dhe më 22 shkurt 1940 u fronëzua në kryeqytetin e Tibetit.

46477837bb5346619c3a4bdc19a33475.jpg

Nga mosha gjashtë deri në njëzet e pesë vjeç, Dalai Lama i nënshtrohet edukimit tradicional tibetian. Kurrikula zakonisht përfshin "pesë shkencat e mëdha" - logjikën, artin dhe kulturën tibetiane, sanskritishten, mjekësinë, filozofinë budiste - dhe "pesë të voglat" - poezinë, muzikën, dramën, astrologjinë dhe letërsinë.
Tradita nënkupton provimet paraprake, të cilat Dalai Lama i kaloi në moshën njëzet e katër vjeçare në tre universitetet kryesore monastike në Tibet: Drepung, Sera dhe Ganden. Më në fund, gjatë Festivalit vjetor të Lutjeve Monlam në dimrin e vitit 1959, Tenzin Gyatso, në prani të 20,000 murgjve studiues, kaloi provimet e tij përfundimtare me gradën më të lartë Geshe Lharamba (Doktor i Filozofisë Budiste).

Në të njëjtën kohë, ndërsa ishte ende në proces trajnimi, Dalai Lama, i cili në atë kohë ishte vetëm 15 vjeç, me kërkesë të një sesioni urgjent të Asamblesë Kombëtare të Tibetit, mori pushtetet politike, duke drejtuar qeverinë dhe shtetin. . Arsyeja për këtë ishte hyrja në Tibet e trupave të Ushtrisë Çlirimtare Popullore të Kinës më 17 nëntor 1950.
Pas pushtimit të Tibetit nga komunistët kinezë, Dalai Lama u përpoq për nëntë vjet të zgjidhte situatën në mënyrë paqësore përmes negociatave me autoritetet kineze. Kështu, në vitin 1954, ai vizitoi Pekinin me qëllim të zhvillimit të bisedimeve të paqes me udhëheqësit kinezë - Mao Zedong, Zhou Enlai dhe Deng Xiaoping. Në vitin 1956, duke vizituar Indinë për të festuar 2500 vjetorin e lindjes së Budës, Dalai Lama XIV u takua me kryeministrin indian Jawaharlal Nehru dhe kryeministrin kinez Jou Enlai. Tema e takimit ishte diskutimi i përkeqësimit të situatës në Tibet.

be0831a0867e72c6e71bbf8449277e32.jpg

Megjithatë, përpjekjet e XIV Dalai Lama për të zgjidhur në mënyrë paqësore konfliktin tibetiano-kinez dështuan për shkak të politikës së ashpër të Pekinit në Tibetin lindor, gjë që çoi në trazira popullore. Lëvizja e rezistencës u përhap shpejt në rajone të tjera të Tibetit. Më 10 mars 1959, një kryengritje e madhe popullore shpërtheu në kryeqytetin e Tibetit, Lhasa. Kërkesa kryesore e tibetianëve ishte çlirimi i plotë i vendit të tyre dhe shpallja e pavarësisë. Sidoqoftë, kryengritja, siç thonë ata, u mbyt në gjak - ajo u shtyp brutalisht nga ushtria kineze. Dalai Lama u largua nga Lhasa natën e 17 marsit 1959 5). Rreth njëqind mijë tibetianë e ndoqën atë në mërgim. Që atëherë, 10 marsi ka qenë data zie e kalendarit tibetian, dhe në këtë ditë, tibetianët dhe miqtë e tyre në të gjithë botën mbajnë mbrëmje përkujtimore.

Pasi ka marrë azil politik në Indi, që nga viti 1960 Dalai Lama jeton në qytetin Indian Dharamsala (Himachal Pradesh), i cili tani quhet "Lhasa e Vogël". Aty ndodhet selia e qeverisë tibetiane në mërgim.
Gjatë viteve të para të jetës së tij në mërgim, Dalai Lama iu drejtua vazhdimisht OKB-së, duke kërkuar ndihmë për zgjidhjen e çështjes tibetiane. Si rezultat i aktivizmit të tij politik, Asambleja e Përgjithshme e OKB-së miratoi tre rezoluta (në 1959, 1961 dhe 1965), të cilat i bënin thirrje Kinës të respektonte të drejtat e njeriut në Tibet dhe aspiratat e tibetianëve për vetëvendosje.

Në mërgim, u formua një qeveri e re tibetiane. Dalai Lama XIV, i cili e drejtoi atë, para së gjithash i vuri vetes detyrën për t'u mbijetuar tibetianëve dhe për të shpëtuar kulturën e tyre. Për këtë qëllim u themeluan vendbanime për refugjatë, profesioni kryesor i të cilave ishte Bujqësia... Falë zhvillimit të begatë ekonomik dhe krijimit të sistemit arsimor, brezat e rinj të fëmijëve tibetianë që u rritën në mërgim e njohin plotësisht gjuhën, historinë, fenë dhe kulturën e tyre. Në vitin 1959, Instituti Tibetian i Arteve Dramatike (TIPA) dhe Instituti Qendror i Tibetologjisë së Lartë - Lartë institucion arsimor për tibetianët që jetojnë në Indi. Për të ruajtur koleksionin e madh të mësimeve budiste tibetiane - themeli i mënyrës së jetesës tibetiane - mbi 200 manastire janë rikrijuar në mërgim.

Në vitin 1963, Dalai Lama shpalli një kushtetutë demokratike të bazuar në parimet budiste së bashku me Deklaratën Universale të të Drejtave të Njeriut. Kushtetuta, siç u konceptua nga krijuesit e saj, është një model i Tibetit të lirë të ardhshëm. Sot, parlamenti tibetian, Kashag, formohet përmes zgjedhjeve. Dalai Lama ka theksuar vazhdimisht nevojën për reforma demokratike në administratën tibetiane në fjalimet e tij, duke deklaruar se pasi të zgjidhet çështja tibetiane, ai nuk do të mbajë asnjë detyrë politike. 6)

Më 21 shtator 1987, në Kongresin Amerikan për të Drejtat e Njeriut, Dalai Lama parashtroi Planin e Paqes me Pesë Pika 7) si hapin e parë drejt krijimit të një zone paqeje në Tibet.

d7ba68bdfb625ef96dea7c285b91f340.jpg

Si përgjigje, udhëheqja kineze nisi një fushatë për denigrimin e Dalai Lamës së 14-të dhe e akuzoi atë për zgjerimin e hendekut midis popujve kinezë dhe tibetianë. Tibetianët e indinjuar organizuan një demonstratë të madhe në Lhasa më 27 shtator. Për të shmangur përkeqësimin e mëtejshëm të marrëdhënieve, më 17 dhjetor të po këtij viti, administrata tibetiane i dërgoi një memorandum qeverisë kineze duke shpjeguar idetë dhe përpjekjet e Dalai Lamës XIV për zgjidhjen e problemit të Tibetit.

Më 15 qershor 1988, në Strasburg, Dalai Lama propozoi një version të zgjeruar të Planit Pesë Pikash, duke nënkuptuar vetëqeverisjen demokratike në Tibet "në bashkëpunim me Republikën Popullore të Kinës". Ai deklaroi se ishte i gatshëm të braktiste idenë e pavarësisë së Tibetit dhe do të donte ta shihte atë si një subjekt të vetëm politik, me pyetje politikë e jashtme dhe mbrojtjen e të cilave do të angazhohej Kina.

Megjithatë, më 2 shtator 1991, qeveria tibetiane në mërgim e shpalli të pavlefshëm propozimin e Strasburgut për shkak të natyrës së mbyllur dhe qëndrimit negativ të udhëheqjes kineze ndaj propozimeve të paraqitura në Strasburg.

Më 9 tetor 1991, në fjalimin e tij në Universitetin Yale në Shtetet e Bashkuara, Dalai Lama XIV shprehu dëshirën e tij për të vizituar Tibetin dhe për të vlerësuar personalisht situatën aktuale politike. "Jam shumë i shqetësuar se kjo situatë e paqëndrueshme mund të çojë në shpërthime dhune. Unë dua të bëj gjithçka që kam në dorë për ta parandaluar këtë... Vizita ime do të ishte një mundësi e re për të arritur mirëkuptim dhe për të krijuar një bazë për një zgjidhje të negociuar. "
Që nga viti 1967, Dalai Lama XIV ka udhëtuar vazhdimisht nëpër botë, duke vizituar rreth pesëdhjetë shtete për momentin. Në veçanti, ai tashmë e ka vizituar Rusinë shtatë herë: tre herë gjatë periudhës sovjetike - në 1979, 1982 dhe 1986; më vonë, në 1991 dhe 1992, ai vizitoi republikat budiste: Buryatia dhe Okrug Autonome Agin, Tuva dhe Kalmykia. Në 1994, ai vizitoi përsëri Moskën dhe madje foli në Dumën e Shtetit, dhe në 1996 ai vizitoi Moskën në rrugën e tij për në Mongoli. Megjithatë, për shkak të forcimit të partneritetit ruso-kinez nga viti 2001 në 2004, Rusia i refuzoi atij një vizë hyrjeje. Në nëntor 2004, pas një pauze dhjetëvjeçare, Dalai Lama u lejua të vizitonte Kalmykia për një vizitë të shkurtër baritore. Refuzimi për lëshimin e vizave ka vazhduar që atëherë.

4daf2567ad6c6246203ca82e777c22ce.jpg

Ndërsa është aktiv në politikë, Dalai Lama nuk e lë nga syri dialogun ndërfetar. Ai u takua me Papa Palin VI në Vatikan në vitin 1973 dhe në 1980, 1982, 1990, 1996 dhe 1999 me Papa Gjon Pali II.

Në vitin 1981, udhëheqësi i popullit tibetian foli me peshkopin e Canterbury Robert Rancy dhe udhëheqës të tjerë të Kishës Anglikane në Londër. Përveç kësaj, në vite të ndryshme pati takime me përfaqësues të Islamit dhe Judaizmit. Pas fjalës së tij në Kongresin e Feve Botërore, për nder të tij u mbajt një shërbim ndërfetar.

Në të njëjtën kohë, ai mban një qëndrim të qartë në lidhje me misionarët e krishterë në vendet aziatike. Kështu, në një intervistë për televizionin gjerman ARD, ai tha:

"Është e gabuar të largosh njerëzit nga trashëgimia e tyre kulturore. Është më mirë dhe më e sigurt të qëndrosh në traditën tënde. Kohët e fundit kam qenë në Mongoli (e njëjta gjë, kam dëgjuar, ndodh edhe në Tibet) dhe kam takuar misionarë të krishterë. fytyra:" Ky është një vend budist, jo një vend për konvertim. "Këtu në Perëndim, në leksionet e mia, unë gjithmonë u them njerëzve: ju keni një traditë judeo-kristiane. Është më mirë të qëndroni në të."
Megjithatë, kjo deklaratë duket më shumë se e paqartë në sfondin e entuziazmit masiv për Lindjen dhe konvertimit total në budizëm të njerëzve që u rritën, në një
mënyrë ose në një tjetër, brenda kornizës së kësaj kulture judeo-kristiane. Për më tepër, është budizmi tibetian në varietetet e tij të ndryshme që është më i popullarizuari në Perëndim.

Deklarata tjetër e tij duket e paqartë në krahasim me këtë: “Unë gjithmonë besoj se është shumë më mirë nëse kemi një shumëllojshmëri të gjerë fesh, një shumëllojshmëri të gjerë filozofish sesa një fe apo filozofi. Kjo është e nevojshme për faktin se njerëzit kanë të ndryshme prirjet mendore "Çdo fe ka idetë dhe metodat e veta unike. Duke i studiuar ato, ne do të pasurojmë besimin tonë." Pse nuk duhet të studiojnë mongolët dhe tibetianët idetë dhe metodat e krishtera nëse evropianët dhe amerikanët janë kaq të etur për të studiuar Budizmin?
a14861f25671cfb6214b58b1b016ba12.jpg

Që nga viti 1973, kur Dalai Lama i 14-të vizitoi për herë të parë vendet perëndimore, ai vazhdimisht ka marrë çmime dhe diploma nderi si mirënjohje për punën e tij të shkëlqyer në filozofinë budiste dhe promovimin aktiv të dialogut ndërfetar, zgjidhjen e konflikteve ndërkombëtare, abuzimet e të drejtave të njeriut dhe ndotjen e mjedisit.

Këtu janë vetëm disa prej tyre: Çmimi i Filipineve Magsei (i njohur si Çmimi Nobel i Azisë); Çmimi Humanitar Albert Schweitzer (Nju Jork, SHBA); Çmimi Dr. Leopold Lucas (Gjermani); Çmimi Memorial (Fondacioni Daniel Mitterrand, Francë); Çmimi për Lidershipin e Paqes (Fondacioni i Epokës Bërthamore, SHBA); Çmimi i Paqes dhe Bashkimit (Konferenca Kombëtare e Paqes, Nju Delhi, Indi); Çmimi i Parë i Fondacionit Sartorius (Gjermani); Çmimi Raoul Wallenberg (Takimi i Kongresit për të Drejtat e Njeriut).

Më 10 dhjetor 1989, Dalai Lama i 14-të mori çmimin Nobel për Paqen dhe këtë e bëri “në emër të të gjithë atyre që janë të persekutuar, të gjithë atyre që luftojnë për lirinë dhe punojnë për paqen botërore dhe në emër të popullit tibetian. Dalai Lama, - konfirmon bindjen tonë se me armën e së vërtetës, guximin dhe vendosmërinë, Tibeti do të arrijë çlirimin. Lufta jonë duhet të jetë jo e dhunshme dhe pa urrejtje".
Vendimi i Komitetit Norvegjez të Nobelit për t'i dhënë Çmimin e Paqes Shenjtërisë së tij XIV Dalai Lama u miratua nga i gjithë komuniteti botëror, natyrisht, me përjashtim të Kinës. Komiteti theksoi se "Dalai Lama, në luftën e tij për çlirimin e Tibetit, është në mënyrë të palëkundur kundër përdorimit të dhunës. Ai bën thirrje për një zgjidhje paqësore të bazuar në tolerancën dhe respektin reciprok për të ruajtur trashëgiminë historike dhe kulturore të tij. njerëzit."

Tani e tutje, 10 dhjetori është një nga festat në kalendarin tibetian. Në këtë ditë, ngjarjet festive mbahen në Dharamsala, si dhe në diasporat tibetiane në mbarë botën (dhe në Rusi gjithashtu). Zakonisht ato përfshijnë fjalime nga figura politike dhe publike, rituale budiste dhe shikimin e filmave mbi problemin tibetian.

Shenjtëria e tij dërgoi gjithashtu fjalë mbështetjeje për lëvizjen demokratike të udhëhequr nga studentët në Kinë: “Në qershor të këtij viti (1989), lëvizja demokratike popullore në Kinë u shtyp brutalisht (duke nënkuptuar ngjarjet e përgjakshme në sheshin Tiananmen në Pekin, gjatë të cilave sipas organizatave ndërkombëtare të të drejtave të njeriut, nga disa qindra deri në disa mijëra studentë kinezë - red. dhe Kina nuk do të jetë në gjendje t'i rezistojë kësaj fryme lirie që ka përfshirë sot shumë pjesë të botës. Studentët e guximshëm dhe mbështetësit e tyre i kanë treguar lidershipit kinez dhe mbarë botës fytyrën e humanizmit të vërtetë të natyrshëm në këtë komb të madh."

42155a5d77257e719936e02a9506cb68.jpg

Veprimtaria baritore e Dalai Lamës së 14-të është e njohur. Mund të përmendim vetëm se me gjithë veprimtarinë e tij të gjerë dhe intensive politike, Dalai Lama XIV bën jetën e një murgu budist. Në Dharamsala, ai zgjohet në orën 4 të mëngjesit, mediton, lexon lutjet dhe mban një orar të ngushtë takimesh zyrtare, audiencash, mësimesh fetare dhe ceremonish. Çdo ditë e përfundon me lutje.

Dalai Lama, përveç aktiviteteve të tij politike dhe shoqërore, është gjithashtu autor i një sërë librash mbi budizmin dhe fatin e popullit tibetian. Ndër to janë "Toka ime dhe njerëzit e mi" (1962); "Budizmi i Tibetit" (1991); Liria në mërgim (1992); Etika për mijëvjeçarin e ri (2001); Jeta e Mëshirshme (2004); Zemra e Hapur (2004); "Tradita e Mahamudra Gelug dhe Kagyu" (2005) dhe të tjerët.

1) Instituti Dalai Lama shfaqet për herë të parë në Tibet në fund të shekullit XIV. Vetë titulli "Dalai Lama" u mor nga i treti në një seri rimishërimi, Sonam Gyatso, nga Tumeto-Mongol Altan Khan. I ftuar në 1588 në oborrin e këtij të fundit, Sonam Gyatso i dha khanit udhëzime tradicionale, pas së cilës ai u konvertua në budizëm dhe e shpërbleu bujarisht Sonam Gyatso. Nga Altan Khan ai mori titullin "Dalai Lama". Në mongolisht, fjala "dalai" do të thotë "oqean", që tregon gjerësinë dhe thellësinë e njohurive të Dalai Lamës. Altan Khan, nga ana tjetër, mori titullin "Mbreti fetar, Brahma, trashëgimtar i perëndive". Është kurioze që Dalai Lama tjetër, i 4-të ishte stërnipi i Altan Khan. Dy Dalai Lamat e parë u njohën si të tillë në mënyrë retroaktive, si rimishërimi i mëparshëm i Sonam Gyatso. I pari u quajt Gendun Dubpa (1391-1474). Ai ishte një dishepull i Tsongkhapa (themeluesi i shkollës reformiste Gelugpa, e cila u bë dominuese në Tibet si rezultat i ngjitjes në fronin e Dalai Lama) dhe themeloi manastirin e madh Tashilhunpo. Dalai Lama i dytë, Gendun Gyatso, themeloi manastirin Choikorgiel pranë Lhasës. Pranë manastirit ndodhet një liqen, i cili tradicionalisht përdoret për të kërkuar rimishërimin e Dalai Lamës. Dalai Lama e pestë, Ngawang Lobsang Gyatso (1617-1682), me ndihmën e mongol Khan Gushri, në 1642 fitoi pushtet të plotë politik dhe shpirtëror mbi vendin. Që nga ai moment, Dalai Lamas janë zotërit sovran të Tibetit.

Sipas traditës budiste, Dalai Lamat janë mishërime në tokën e Avalokiteshvara (Tib. Chenrezig), Bodhisattva e Dhembshurisë; ata rilindin përsëri dhe përsëri për t'u shërbyer njerëzve.

2) Disa vite më parë, Shtëpia Botuese Sofia botoi një libër të Dickie Tsering për Dalai Lama, "Djali im".

3) Kërkimi për një rimishërim të ri është një procedurë komplekse me shumë faza. Si rregull, ai përfshin, përveç lutjeve dhe leximit të sutrave të shenjta, hamendje me vëzhgimin e liqenit të shenjtë (shih më lart). Gjatë vëzhgimit, sipas shenjave që mund të kuptohen vetëm nga priftërinjtë me përvojë, përcaktohet drejtimi më i mundshëm gjeografik i shfaqjes së rimishërimit, si dhe shenjat më të mundshme të zodiakut, nën të cilin lindi djali - pasardhësi i të ndjerit. Llamas vizitojnë edhe familjet incognito ku ka djem veçanërisht të shquar të moshës së duhur. Kandidatëve të përzgjedhur ofrohen për artikuj identifikimi nga një grup artikujsh që i përkisnin një mishërimi të mëparshëm. Kur dyvjeçarit Lhamo Dhondrup iu treguan relike dhe lodra të ndryshme të Dalai Lamës së mëparshme, ai tha: "Kjo është e imja, kjo është e imja!").

Sidoqoftë, vetë Dalai Lama XIV beson se jo të gjitha mishërimet e Dalai Lamas ishin të vërteta. Ai është i bindur se ai është mishërimi i V Dalai Lama, pasi në fëmijëri ai kishte aq shumë ëndrra të gjalla të lidhura me këtë person.

4) Disa nga përkthimet e mundshme të këtyre epiteteve: "I Shenjtë", "Lavdia e butë", "I madhi i mëshirshëm", "Mbrojtësi i besimit", "Oqeani i urtësisë". Tibetianët e quajnë gjithashtu Yeshe Norbu - "xhevahir i plotë" ose thjesht Kundun - "Prania". Në perëndim, Dalai Lama përmendet më së shpeshti si "Shenjtëria e Tij".

5) CIA ndihmoi Dalai Lama XIV të arratisej. Përveç kësaj, qeveria amerikane ka ofruar mbështetje financiare për qeverinë tibetiane dhe nisma të ndryshme gjatë viteve. Kështu, nga viti 1956 deri në 1972, administrata amerikane mbështeti drejtpërdrejt kryengritjen tibetiane dhe Dalai Lama-n e 14-të, e cila u ndërmjetësua nga vëllai i tij. Nga dokumentet e deklasifikuara të Departamentit Amerikan të Shtetit u bë e ditur se në vitin 1964 Dalai Lama mori një subvencion në shumën prej 180 mijë dollarë amerikanë. Në vitet 1960, deri në 1.7 milion dollarë u ndanë çdo vit për të mbështetur formacionet e armatosura tibetiane, numri i të cilave në 1962 tejkaloi dhjetë mijë njerëz.

Më vonë, pas normalizimit të marrëdhënieve me PRC, mbështetja amerikane për lëvizjen çlirimtare tibetiane filloi të realizohej në mënyrë indirekte, përmes organizatave pro-tibetiane: Fushata Ndërkombëtare për Tibetin, Fondi i Zhvillimit Social dhe Burimeve, Rrjeti i Informacionit të Tibetit, Instituti i Tibetit etj. .

Megjithatë, me mbështetje të konsiderueshme financiare nga Shtetet e Bashkuara, ajo nuk pati ndonjë ndikim politik në situatën dhe lejoi që ngjarjet të zhvillohen në mënyrë të pakontrolluar. Si rezultat i këtij qëndrimi, lëvizja çlirimtare tibetiane u shemb dhe amerikanët në fakt njohën sovranitetin kinez mbi Tibetin.

6) Për shembull, në vitin 2001, Dalai Lama njoftoi se nëse populli tibetian ka një pushtet politik të zgjedhur, institucioni i Dalai Lamës mund të humbasë rëndësinë e tij. Më pas ai do të ishte i lumtur të dilte në pension dhe të lejonte Dalai Lamas të vdisnin me të. Megjithatë, në vitin 2005, në një intervistë me Hindustan Times, Dalai Lama i 14-të sqaroi pozicionin e tij: "Nëse unë vdes brenda muajve të ardhshëm ose para se të kthehemi në Tibet, atëherë do të vijë një Dalai Lama i ri". Me "kthim në Tibet" nënkuptoj, nëse jo fitimin e pavarësisë së Tibetit, atëherë të paktën statusin e autonomisë brenda Kinës. Dalai Lama i 14-të e mbajti premtimin e tij duke dhënë dorëheqjen në 2002 si kreu i qeverisë tibetiane në mërgim. Ky pozicion tani mbahet nga kryeministri Samdong Rinpoche.

7) "Plani i Paqes me Pesë Pika":

1) Shndërrimi i të gjithë Tibetit në një zonë paqeje;
2) Braktisja e Kinës nga politika e zhvendosjes së popullsisë, e cila kërcënon vetë ekzistencën e tibetianëve si komb;
3) Respektimi i të drejtave themelore dhe lirive demokratike në lidhje me tibetianët;
4) Rivendosja dhe mbrojtja e natyrës së Tibetit dhe refuzimi i Kinës për të përdorur territorin e Tibetit për prodhimin e armëve bërthamore dhe si një vend depozitimi për mbetjet bërthamore;
5) Kryerja e negociatave të hapura për statusin e ardhshëm të Tibetit dhe për marrëdhëniet midis popujve tibetianë dhe kinezë.

Qëllimi i jetës

Ekziston një pyetje e madhe pas të gjitha përvojave tona, me vetëdije ose pa vetëdije.
- cili është qëllimi i jetës? Unë e kam menduar këtë pyetje dhe do të doja të ndaj mendimet me shpresën se do të sjellin përfitime të menjëhershme praktike për të gjithë, kush do t'i lexojë.

Unë besoj se qëllimi i jetës është të jesh i lumtur. Që nga momenti i lindjes, të gjithë qenia njerëzore do lumturinë dhe nuk do vuajtje. As kushtet sociale
as edukimi dhe as ideologjia nuk mund të ndikojnë në këtë. Që në themelet tona qeniet ne thjesht dëshirojmë kënaqësi. Unë nuk e di nëse universi me të
galaktika të panumërta, yje dhe planetë kuptim më të thellë, por
është më pak e qartë se ne njerëzit në këtë tokë përballemi me sfidën
beje jeten tende te lumtur. Prandaj, është e rëndësishme të kuptoni se si të arrini më shumë.

lumturia .. "Si të arrijmë lumturinë
Për të filluar, ia vlen të ndani të gjitha llojet e lumturisë dhe vuajtjes në dy kryesore.
kategoritë: mendore dhe fizike. Nga këto, më së shumti ndikon mendor
prej nesh ndikimi më domethënës. Nëse nuk jemi të sëmurë rëndë ose të privuar nga më e nevojshme, atëherë gjendja jonë fizike luan një rol dytësor
rol. Nëse trupi është i kënaqur, vështirë se e vërejmë atë. Mendja, megjithatë,
regjistron çdo ngjarje, sado e vogël qoftë.
Prandaj, ne duhet t'i kushtojmë përpjekjet tona më serioze për arritjen mendore.

Bota.
Nga përvoja ime e kufizuar, kam mësuar se shkalla më e lartë e brendshme
qetësia vjen nga zhvillimi i dashurisë dhe dhembshurisë.
Sa më shumë të kujdesemi për lumturinë e të tjerëve, aq më shumë bëhen ndjenjat tona. mirëqenien e vet. Nxitja e ndjenjave të ngrohta dhe zemërmirë për të tjerët automatikisht e lehtëson mendjen. Ndihmon për të eliminuar çdo frikë dhe ankth. për sigurinë e saj dhe jep forcë për t'u përballur me çdo pengesë, meqë mund të takohemi. Ky është burimi kryesor i suksesit në jetë.
Për sa kohë që jetojmë në këtë botë, patjetër do të përballemi me probleme.

Dhe nësekur të shfaqen, ne do të humbasim shpresat dhe do të biem në dëshpërim, atëherë vetëm do të zvogëlojmë tonën
aftësia për të përballuar vështirësitë. Nëse, përkundrazi, jemi vazhdimisht
mos harroni se jo vetëm ne, por të gjithë duhet të durojnë vuajtjet, kjo më shumënjë këndvështrim realist për jetën do të rrisë vendosmërinë dhe aftësinë tonë për të kapërcyer telashe. Me këtë qëndrim do të trajtohet çdo pengesë e re.ne si një mundësi e vlefshme për të përmirësuar mendjen tonë!

Prandaj, duhet të përpiqemi gradualisht të bëhemi më të dhembshur
është të zhvilloni dhembshurinë e vërtetë për vuajtjet e të tjerëve dhe vullnetin për të eliminojnë dhimbjen e tyre. Si rezultat, forca dhe qetësia jonë e brendshme do të rritet.

Nevoja jonë për dashuri
Në fund të fundit, dashuria dhe dhembshuria sjellin lumturinë më të madhe thjesht sepse se natyra jonë i vlerëson ato mbi të gjitha. Nevoja për dashuri qëndron në vetë themeli i ekzistencës njerëzore. Ajo vjen nga thellësia jonë
varësia e ndërsjellë me krijesat e tjera. Pavarësisht se sa i fortë dhe i aftë jeni
individualiteti, nuk do të mbijetojë vetëm. Pavarësisht se sa energjike dhe
ne nuk jemi ndjerë të pavarur gjatë periudhave të prosperitetit tonë, por kur
ne jemi të sëmurë, shumë të vjetër ose shumë të rinj, duhet të mbështetemi
mbështetjen e të tjerëve.

Sigurisht, ndërvarësia është një ligj themelor i natyrës. Jo vetëm më e larta
forma jete, por shumë nga insektet më të vogla janë publike
qenie që, pa asnjë fe, legjislacion apo edukim mbijetojnë përmes bashkëpunimit të ndërsjellë të bazuar në njohjen e lindur
lidhjen e tyre të ndërsjellë. Të gjitha fenomenet, që nga planeti ku banojmë deri në oqeanet përreth, retë, pyjet dhe lulet lindin në varësi të delikates
bazat e energjisë. Pa ndërveprimin e tyre të duhur, të gjithë do të shpërbëheshin dhe i tretur.

Dhe meqenëse ekzistenca jonë njerëzore është kaq e varur nga ndihma e të tjerëve, e jona nevoja për dashuri është në thelb të ekzistencës sonë. Sepse ne
ne kemi nevojë për një ndjenjë të vërtetë përgjegjësie dhe një pjesëmarrje të sinqertë në mirëqenie të tjerët.

Ne duhet të marrim parasysh se çfarë jemi në të vërtetë - njerëz
krijesa. Ne nuk jemi si makinat. Nëse do të ishim vetëm mekanikë
pajisjet, atëherë makinat mund të lehtësojnë të gjitha vuajtjet tona dhe të kënaqin të gjitha nevojat tona. Megjithatë, duke qenë se ne nuk jemi vetëm qenie materiale, do të ishtebështë gabim t'ia atribuojmë të gjitha shpresat tona për lumturi vetëm zhvillimit të jashtëm. Në vend të kjo, për të gjetur se çfarë na nevojitet, duhet të kemi parasysh origjinën tonë dhe
natyrën tonë.

Duke lënë mënjanë çështjen komplekse të krijimit dhe evolucionit të universit tonë, ne të paktën mund të pajtohemi se secili prej nesh është produkt i yni
prindërit e vet. Zakonisht konceptimi ynë nuk është vetëm për shkak të
dëshira seksuale, por si rezultat i vendimit të prindit për të pasur një fëmijë. Të tillë vendimet bazohen në ndjenjën e përgjegjësisë dhe altruizmit - në to
detyrimi i dhembshur për t'u kujdesur për fëmijën derisa ai të mundet
Kujdesu për veten. Pra, që nga momenti i konceptimit tonë, dashuria e prindërve rezulton të jetë e përfshirë drejtpërdrejt në brezin tonë.
Për më tepër, në fazat e hershme të rritjes sonë, ne jemi plotësisht të varur nga kujdesi nënë. Sipas disa shkencëtarëve, gjendja mendore e një gruaje shtatzënë i qetë apo i shqetësuar, ndikon drejtpërdrejt në zhvillimin e më shumë fëmijë i palindur.

Shprehja e dashurisë është gjithashtu shumë e rëndësishme që në momentin e lindjes. Që në fillim, ajo që ne bëjmë është të thithim qumësht nga gjiri i nënës, e ndjejmë natyrshëm afërsi me të, dhe për të na ushqyer, ajo duhet të ndjejë dashuri për ne, sepse nëse ajo përjeton zemërim ose inat, qumështi i saj nuk do të rrjedhë lirshëm.

Më pas, para moshës tre ose katër vjeç, fillon një periudhë kritike.
zhvillimi i trurit gjatë të cilit është kontakti fizik i dashur faktori më i rëndësishëm në rritjen normale të një fëmije. Nëse fëmija nuk dashurohet, nuk përkëdhelet, nuk janë të përqafuar apo mbajtur në krahë, zhvillimi i tij është i ndërprerë dhe truri i tij jo arrin pjekurinë e duhur.

Meqenëse një fëmijë nuk mund të mbijetojë pa kujdesin e të tjerëve, dashuria rezulton të jetë për të faktori më i rëndësishëm. Fëmijëri e lumtur, duke hequr qafe frikën e fëmijërisë dhe zhvillimi i shëndetshëm i vetëbesimit varet drejtpërdrejt nga dashuria.

Sot, shumë fëmijë rriten në shtëpi ku nuk ka lumturi. Ata nuk e marrin të drejtën e tyre dashurinë, dhe në jetën e mëvonshme ata rrallë i duan prindërit e tyre dhe shpesh e gjejnë veten është e vështirë të duash të tjerët. Është shumë e trishtueshme.

Ndërsa fëmijët rriten dhe shkojnë në shkollë, nevoja e tyre për mbështetje duhet kënaq mësuesin. Nëse mësuesi jo vetëm jep arsim akademik, por
dhe pranon përgjegjësinë për përgatitjen e nxënësve për jetën, që ata do të përjetojnë besimi dhe respekti për të, dhe ajo që ai u mësoi atyre do të lërë një gjurmë të pashlyeshme në mendjet e tyre. Nga ana tjetër, gjëra të mësuara nga një mësues që nuk e bëri të shprehur përfshirjen reale në mirëqenien e studentëve, do të perceptohet si e përkohshme dhe nuk do të mbetet në mendje për një kohë të gjatë.

Në të njëjtën mënyrë, nëse pacienti trajtohet nga një mjek që tregon ngrohtësi njerëzore ndjenjat, atëherë pacienti do të ndihet më mirë, dhe dëshira e mjekut për të treguar më të mirën kujdesi do të jetë shërues në vetvete, pavarësisht nga profesioni i tij aftësitë. Nëse mjekut i mungojnë ndjenjat njerëzore dhe demonstron qëndrim jomiqësor, padurim apo neglizhencë, atëherë pacienti nuk do pushim, edhe nëse mjeku është shumë i kualifikuar, i identifikuar saktë
sëmundje dhe përshkruajnë ilaçin e duhur. Ndjenjat e pacientëve ndikojnë në mënyrë të pashmangshme cilësinë dhe qëndrueshmërinë e rimëkëmbjes.

Kur përfshihemi në biseda normale të përditshme, nëse dikush flet me të
ngrohin ndjenjat njerëzore, atëherë ne jemi të kënaqur ta dëgjojmë atë dhe ne përgjigjemi
në përputhje me rrethanat - e gjithë biseda bëhet interesante, pavarësisht nëse
sa e rëndësishme është tema e saj. Nga ana tjetër, nëse personi flet ftohtë ose
befas, më pas na shqetëson dhe mundohemi ta mbyllim sa më shpejt komunikimin. Me të gjitha
ngjarjet - nga më të parëndësishmet tek më të rëndësishmet - dashuria jonë dhe jonë
respekti për të tjerët është jetik për lumturinë tonë.
Kohët e fundit në Amerikë, u takova me një grup shkencëtarësh të cilët thanë se niveli
çrregullimet mendore në vendin e tyre janë shumë të larta - rreth 12% e popullsisë së përgjithshme. V
si rezultat i diskutimit tonë, rezultoi se shkaku kryesor i depresionit nuk është
mungesa e pasurisë materiale, por fakti që njerëzit janë të privuar nga dashuria nga të tjerët.
Pra, siç e shihni nga gjithçka që shkrova më lart, më duket
Një gjë është e qartë: nëse jemi të vetëdijshëm apo jo, që nga lindja nevoja për një njeri
dashuria është në gjakun tonë. Edhe nëse dashuria vjen nga një kafshë, ose nga ana e saj,
të cilin ne zakonisht e konsiderojmë armik, si të rriturit ashtu edhe fëmijët ndihen të natyrshëm
tërheqje.
Unë besoj se askush nuk lind i lirë nga nevoja për dashuri. Dhe kjo
tregon se njerëzit nuk mund të konsiderohen qenie thjesht fizike, pavarësisht
se disa shkolla moderne të mendimit priren të marrin këtë qasje.
Asnjë objekt material, sado i bukur dhe i vlefshëm të jetë, nuk do të bëjë
ne të ndjejmë se jemi të dashur, për identitetin tonë të thellë dhe të vërtetë
karakteri qëndron në natyrën subjektive të mendjes.

Zhvillimi i dhembshurisë

Disa nga miqtë e mi më kanë thënë se edhe pse dashuria dhe dhembshuria janë gjithçka e mirë dhe e shkëlqyer, por jo shumë e rëndësishme. Bota jonë, thonë ata, nuk është një vend ku besime të tilla janë të fuqishme dhe me ndikim.
Ata deklarojnë se zemërimi dhe urrejtja janë në natyrën njerëzore aq sa
njerëzimi do të sundohet gjithmonë prej tyre. Unë nuk jam dakord.

Ne njerëzit kemi ekzistuar në formën tonë aktuale për rreth njëqind mijë vjet. Jam i sigurt se nëse gjatë gjithë kësaj kohe, mendja e njeriut kontrollohej kryesisht nga zemërimi dhe urrejtje, popullsia jonë do të zvogëlohej. Por pavarësisht nga të gjitha luftërat tona tani popullsia jonë është më e madhe se kurrë. Më tregon qartë atë dashuri dhe dhembshuria mbizotëron në botë. Dhe kjo është arsyeja pse ndodhin ngjarje të pakëndshme
"lajm" - veprimi i dhembshur është kaq shumë pjesë e jona
jetën e përditshme që e marrim si të mirëqenë dhe prandaj mezi e vërejmë.

Deri më tani, kam diskutuar kryesisht për virtytet mendore të dhembshurisë, por është kontribuon edhe në shëndetin fizik. Në përvojën time personale, ndërmjet Stabiliteti mendor dhe shëndeti fizik kanë një lidhje të drejtpërdrejtë.

Zemërimi dhe padyshim që eksitimi na bën më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve. Me një tjetër dorë, nëse mendja është e qetë dhe e zënë me mendime pozitive, trupi nuk dorëzohet lehtë sëmundje.

Por sigurisht, është gjithashtu e vërtetë se ne të gjithë kemi një egocentrizëm të lindur që na pengon të duam të tjerët. Dhe meqenëse dëshirojmë lumturinë e vërtetë, e cila arrihet vetëm me qetësi shpirtërore, dhe meqë kjo paqe arrihet vetëm.

Qëndrimi i dhembshur, si mund të zhvilloni dhembshuri? Natyrisht vetëm
nuk mjafton të mendosh se sa e mrekullueshme është dhembshuria. Ne duhet të aplikojmë për zhvillimi i tij është një përpjekje e përbashkët dhe përdorimi i të gjitha ngjarjeve të përditshme jeta për të transformuar mendimet dhe sjelljen tonë.

Para së gjithash, ju duhet të sqaroni se çfarë nënkuptojmë me
dhembshuri. Shumë forma të ndjenjave të dhembshurisë janë të përziera me dëshirën dhe dashuri. Për shembull, dashuria që prindërit kanë për një fëmijë
shpesh lidhet fort me nevojat e tyre emocionale dhe nuk është
është mjaft i dhembshur. Përsëri, në martesë, dashuria midis burrit dhe gruas,
sidomos në fillim, kur bashkëshortët ende nuk e njohin shumë mirë karakterin e thellë njëri-tjetri bazohet shumë më tepër në dashuri sesa në të vërtetë
dashuri. Dëshira jonë mund të jetë aq e fortë sa personi ndaj të cilit ne
bashkangjitur, mund të na duket shumë mirë, ndërsa në fakt mundet
të jetë shumë negativ. Përveç kësaj, ne kemi një tendencë
ekzagjeroni tiparet e vogla pozitive. Atëherë kur qëndrimi i njërit prej
partnerët ndryshojnë, tjetri shpesh është i frustruar dhe qëndrimi i tij
ndryshon gjithashtu. Kjo tregon se dashuria e tyre ishte më e motivuar.
nevojat personale sesa shqetësimi i vërtetë për një individ tjetër.

Dhembshuria e vërtetë nuk është vetëm një përgjigje emocionale, por e vendosur angazhim i bazuar në arsye. Prandaj, një qëndrim vërtet i dhembshur ndaj të tjerët nuk ndryshojnë kur sillen keq.
Sigurisht, zhvillimi i këtij lloj dhembshurie nuk është aspak i lehtë! Së pari, le të
merrni parasysh faktet e mëposhtme:

Njerëzit janë të bukur ose të neveritshëm, miqësorë ose armiqësorë, në fund gjithçka ata janë qenie njerëzore, ashtu si ju. Ashtu si ju, ata dëshirojnë
lumturi dhe nuk duan vuajtje. Për më tepër, ata kanë të njëjtën të drejtë për të kapërcyer vuaj dhe ji i lumtur si vetja. Tani që e pranoni këtë
të gjitha qeniet janë të barabarta në dëshirën e tyre për lumturi dhe në të drejtën tuaj për të, ju automatikisht do të ndjeni simpati dhe afërsi me ta. Nëpërmjet njohjes tuaj mendje me këtë ndjenjë të altruizmit universal, ju do të zhvilloni një ndjenjë të përgjegjësia për të tjerët - dëshira për t'i ndihmuar në mënyrë efektive të kapërcejnë të tyren.

Problemet. Nuk është selektive dhe vlen njësoj për të gjithë. Së shpejti
ata janë qenie njerëzore që përjetojnë kënaqësi dhe dhimbje ashtu si ju,
nuk ka asnjë bazë logjike për të bërë ndonjë dallim ndërmjet
dhe ndryshoni qëndrimin tuaj ndaj tyre nëse ata sillen keq.
Më lejoni të theksoj se zhvillimi i një dhembshurie të tillë duke marrë kohë dhe
durimi është në fuqinë tonë. Sigurisht, egocentrizmi ynë, karakteristik
lidhja me ndjenjën e një vetje të veçantë, vetë-ekzistente është pengesa kryesore dhembshurinë tonë. Në fakt, dhembshuria e vërtetë mund të përjetohet vetëm atëherë, kur kjo kapje pas "Unë" do të eliminohet plotësisht. Por kjo nuk do të thotë, se ne nuk mund të fillojmë tani dhe se përparimi është i pamundur për ne.

Si të filloni
Njeriu duhet të fillojë duke hequr pengesat më të mëdha për dhembshurinë - urrejtjen dhe zemërimi. Siç e dimë të gjithë, këto janë ndjenja jashtëzakonisht të fuqishme dhe ato mund të mposhtin gjithë mendjen tonë. Megjithatë, ato mund të vihen nën kontroll.

Nëse ata të pakontrollueshme, atëherë këto emocione negative do të na infektojnë, dhe pa asnjë përpjekje shtesë nga ana e tyre dhe na e bëjnë të vështirë gjetjen e lumturisë së një mendjeje të dashur.

Pra, është e dobishme të filloni duke hetuar nëse zemërimi ka ndonjë vlerë.
Sigurisht, kur jemi të dekurajuar nga ndonjë situatë e vështirë, duket
se zemërimi na ndihmon duke na dhënë më shumë energji, vendosmëri dhe besim në veten.

Megjithatë, duke e bërë këtë, ne duhet të shqyrtojmë me kujdes gjendjen tonë mendore. edhe pse është e vërtetë që zemërimi jep energji shtesë nëse hetojmë natyrën e kësaj energji, atëherë zbulojmë se është e verbër - nuk mund të jemi të sigurt pozitiv ose rezultatet e tij do të jenë negative. Arsyeja për këtë është për shkak të zemërimit mbizotëron pjesën më të mirë të mendjes sonë - aftësinë e saj inteligjente. Pra energjia zemërimi është pothuajse gjithmonë jo i besueshëm. Mund të shkaktojë një sasi të madhe të
sjellje shkatërruese që sjell vetëm fatkeqësi. Për më tepër, nëse zemërimi
rritet në ekstrem, personi bëhet si një i çmendur dhe sillet
në mënyrë që ajo të lëndojë veten aq sa lëndon të tjerët.

Megjithatë, për të kapërcyer situata të vështira, ju mund të zhvilloni një por po aq të fuqishme energji shumë më e menaxhueshme. Kjo energji vjen jo vetëm nga dhembshuria, por edhe nga arsyeja dhe durimi. Ata janë antidoti më i fuqishëm për zemërimi. Fatkeqësisht, shumë njerëz gabimisht i konsiderojnë këto prona si shenja dobësi. Jam i sigurt se e kundërta është e vërtetë - këto janë shenja të sigurta të forcës së brendshme dhe
qëndrueshmëri. Dhembshuria është e butë, paqësore dhe e butë në natyrë, por është gjithashtu shumë i fuqishëm. Por ata që humbasin lehtësisht durimin janë thjesht të paqëndrueshëm dhe jo janë të sigurta. Pra, për mua, shpërthimet e zemërimit janë shenja të drejtpërdrejta dobësi.

Pra, kur problemi shfaqet për herë të parë, përpiquni të jeni të butë dhe
qëndrim i sinqertë dhe sigurohuni që rezultati do të jetë i mirë. Sigurisht,
të tjerët mund të përpiqen të përfitojnë nga ju, dhe nëse mungesa juaj e përfshirjes është vetëm i frymëzon ata për agresion të padrejtë, të marrin një qëndrim të vendosur. Por, kjo duhet bërë me dhembshuri dhe nëse keni nevojë të shprehni pikëpamjet tuaja dhe merrni kundërmasa të forta, bëjeni pa zemërim apo keqdashje.

Ju duhet të kuptoni se edhe nëse duket se kundërshtarët tuaj po ju shkaktojnë
dëmtimi, aktiviteti i tyre shkatërrues do të dëmtojë vetëm veten e tyre. Për të ndaluar tuajin.

Dëshira egoiste për të arritur një nivel, ju duhet të thirrni dëshirën tuaj
praktikoni dhembshuri dhe merrni përgjegjësinë për të ndihmuar
personi tjetër nuk do të zhytet në vuajtje për shkak të veprimeve të tij.
Dhe duke qenë se masat që do të merrni do të zgjidhen me qetësi, ato do të jenë më shumë efektive, e saktë dhe e fortë. Hakmarrja, e bazuar në energjinë e verbër të zemërimit, rrallë e arrin qëllimin.

Miq dhe armiq
Më duhet të theksoj përsëri se thjesht të mendosh për përfitimet e dhembshurisë, arsyes dhe durimi nuk mjafton për t'i zhvilluar ato. Duhet të presim kur lindin vështirësi dhe më pas përpiquni t'i praktikoni këto virtyte. Kush eshte do të na krijojë mundësi të tilla? Jo miqtë, sigurisht, por armiqtë tanë. Ata janë ata na shkaktojnë më shumë telashe. Pra, nëse vërtet duam të mësojmë
atëherë ne duhet t'i konsiderojmë armiqtë si mësuesit tanë më të mirë!
Praktika është thelbësore për një person që zhvillon dhembshuri dhe dashuri.
toleranca, dhe për këtë një armik është absolutisht i nevojshëm. Kështu duhet të jemi mirënjohës ndaj armiqve, sepse janë ata që mund të na ndihmojnë më së miri në arritjen paqe e mendjes! Përveç kësaj, si në jetën personale ashtu edhe në atë publike, ndodh që kur duke ndryshuar rrethanat, armiqtë bëhen miq.
Pra, zemërimi dhe urrejtja janë gjithmonë të dëmshme, dhe nëse nuk e stërvitim mendjen dhe nuk e bëjmë ne po punojmë për të ulur fuqinë e tyre negative, ata do të vazhdojnë të na shqetësojnë dhe mohojnë përpjekjet tona për të zhvilluar paqen e mendjes. Zemërimi dhe urrejtja janë këtu
armiqtë tanë të vërtetë. Këta duhet të mposhtim, jo ata "armiqtë" e përkohshëm të cilat zëvendësojnë njëra-tjetrën gjatë gjithë jetës sonë.
Sigurisht, fakti që ne të gjithë duam të kemi miq është i drejtë dhe i natyrshëm.

Unë shpesh thjesht bëj shaka që nëse vërtet doje të jesh egoist, do të duhej të bëheshe altruist! Ju do të duhet të kujdeseni për të tjerët, të interesoheni për ta
mirëqenien, ndihmojini, shërbejini, duke bërë gjithnjë e më shumë miq dhe më shumë buzëqesh. Si rezultat, kur të keni nevojë për ndihmë, do të gjeni shumë
asistentë! Nëse, nga ana tjetër, neglizhoni lumturinë e të tjerëve, atëherë në fund në fund ju vetë do të jeni një dështim. A është e mundur të krijoni miqësi nga grindjet dhe zemërimi, xhelozi dhe rivalitet? Unë nuk mendoj kështu. Vetëm dashuria na jep të vërtetë dhe shoke te ngushte.

Në shoqërinë e sotme materialiste, nëse keni para dhe pushtet, ju
duket se ke shumë miq. Por këta nuk janë miqtë tuaj - ata janë miqtë e parave tuaja.

Kur të humbisni pasurinë dhe ndikimin tuaj, do të zbuloni se këta njerëz dhe
gjurma është zhdukur.

Problemi është se kur gjërat e botës rrjedhin drejt nesh, ne bëhemi të sigurt se mundemi ta përballojmë vetë, dhe nuk kemi nevojë për miq, por kur pozita dhe shëndeti ynë duke u përkeqësuar, shpejt e kuptojmë se sa gabim kemi qenë. Në këtë moment zbulojmë se kush mund të ndihmojë vërtet dhe kush është krejtësisht i padobishëm. Pra për të përgatituni për këtë moment dhe bëni miq të vërtetë që do të na ndihmojnë telashe, ne vetë duhet të kultivojmë altruizmin!.

Edhe pse njerëzit ndonjëherë qeshin kur e them këtë, unë vetë dua të kem gjithmonë më shumë. miq. I dua buzëqeshjet. Prandaj, kam një detyrë - të zbuloj se si të marr më shumë miqtë dhe si të merrni më shumë buzëqeshje, veçanërisht buzëqeshje të sinqerta. Ka shume llojet e buzëqeshjeve - buzëqeshje sarkastike, artificiale, diplomatike. Dhe shumë
buzëqeshjet nuk japin një ndjenjë kënaqësie, madje ndonjëherë shkaktojnë dyshime dhe frikë - apo jo? Por një buzëqeshje e sinqertë të jep një ndjenjë freskie, dhe unë mendoj se ajo e veçantë vetëm për qeniet njerëzore. Dhe nëse këto janë buzëqeshjet që duam atëherë ne vetë duhet të krijojmë arsyet e paraqitjes së tyre.

Dhembshuria dhe Paqja

Si përfundim, do të doja të përshkruaj shkurtimisht mendimet e mia që shkojnë përtej temës.

këtë artikull të shkurtër dhe bëni një deklaratë më të gjerë: lumturia individuale
mund të japë një kontribut efektiv dhe të thellë në përmirësimin e përgjithshëm të të gjithëve komunitetit njerëzor.

Sepse ne të gjithë ndajmë të njëjtën nevojë për dashuri, të gjithë ne
takohen në çdo rrethanë, ju mund të përjetoni të njëjtat ndjenja që ne
ndjejmë për një vëlla apo motër. Nuk ka rëndësi sa të rinj jemi
fytyra, apo sa të ndryshme janë rrobat dhe sjellja e tyre - nuk ka një ndryshim të tillë mes tyre nga ne dhe njerëzit e tjerë që kanë rëndësi. Është marrëzi të kapesh pas të jashtmes dallimet, sepse në thelb natyra jonë është e njëjtë.
Në fund të fundit, njerëzimi është një, dhe ky planet i vogël është i vetmi ynë
Shtëpia. Nëse duam ta mbrojmë shtëpinë tonë, secilit prej nesh ka nevojë për një ndjenjë të gjallë altruizmi universal. Vetëm ajo mund të eliminojë motivet egoiste, duke bërë që njerëzit të mashtrojnë njëri-tjetrin dhe të dëmtojnë njëri-tjetrin.
Nëse keni zemër të sinqertë dhe të hapur, atëherë natyrshëm ndiheni të sigurt dhe dinjitet dhe nuk ke nevojë të kesh frikë nga të tjerët.

Besoj se në çdo nivel të shoqërisë – familjare, fisnore, kombëtare dhe
ndërkombëtarisht - dhembshuria është çelësi për më të lumtur dhe më të suksesshëm.

Bota.
Ne nuk kemi nevojë të bëhemi fetarë, as nuk kemi nevojë të besojmë në ideologji.
Gjithçka që i nevojitet secilit prej nesh është të zhvillojë cilësi të mira njerëzore.
Përpiqem të trajtoj këdo që takoj si një mik të vjetër. Më jep
një ndjenjë e vërtetë lumturie. Kjo është praktikë e dhembshurisë.

Dalai Lama është udhëheqësi shpirtëror dhe mentori i të gjithë budistëve në botë. Shumë njerëz i përdorin mësimet e tij për të mirën e tyre dhe jetojnë sipas rregullave të të urtit të madh, i cili pretendon se ka tre rrugë drejt lumturisë.

Zgjedhja e një rruge është një zgjedhje e vetëdijshme e një personi. Shumë njerëz po ndryshojnë vazhdimisht rrugë, duke u përpjekur të gjejnë se cila është mënyra më e mirë për ta për të gjetur lumturinë. Dhe ata po bëjnë gjënë e duhur, sepse njeriu nuk mund të gjejë lirinë dhe të bëhet vetvetja që në moshë të vogël. Zakonisht, për formimin e botës energjike dhe shpirtërore, një personi i duhen mesatarisht 30-40 vjet nga momenti i lindjes. Mësimet e Dalai Lamës do t'ju ndihmojnë të bëheni më të lumtur dhe të ecni në këtë rrugë.

Dalai Lama dhe Budizmi​

Pak njerëz i njohin dogmat e vërteta të Budizmit. Ky është një mësim që më vonë u bë fe. Tani në botë ka pothuajse gjysmë miliardë budistë që ndjekin rregullat e mësimeve të mësuesit të parë - Buda Shakyamuni.

znry7qdgxgg.jpg

Dalai Lama është udhërrëfyesi shpirtëror i njerëzve, si dhe sundimtari i Tibetit. Tani fuqia politike e Dalai Lamës ka humbur, kështu që i urti i ri, tashmë 14 vjeç me radhë, luan rolin e mësuesit dhe mentorit. Ai ndihmon njerëzit në mbarë botën, viziton tempujt budistë, merr një numër të madh çmimesh për kërkimin e tij dhe për mençurinë e tij. Në vitin 1989, Lama mori Çmimin Nobel për Paqen për planin e tij për të krijuar harmoni në të gjithë botën duke hequr dorë nga armët dhe dhuna.

Budistët sinqerisht besojnë se çdo Dalai Lama, përfshirë 14-të aktualë që morën detyrën në lindje në 1935, është pasardhës i bodhisattva Avalokiteshvara. Pas vdekjes së çdo Lama, dishepujt fillojnë të kërkojnë rimishërimin e tij dhe foshnja e zgjedhur bëhet Lama e re.

Tre rrugë drejt lumturisë​

Dalai Lama aktual, në një nga librat e tij, përshkroi tre rrugë të mundshme të jetës që mund dhe duhet ta çojnë një person drejt lumturisë së vërtetë. Ato janë të ndryshme, kështu që çdo person në botë mund të gjejë një strategji optimale për zhvillimin dhe rritjen e energjisë.

Dalai Lama thotë se të gjithë udhëhiqen nga mendimet njerëzore. Kjo është pikënisja kryesore. Filloni duke i vendosur mendimet tuaja në rregull. Meditimet do t'ju ndihmojnë për këtë, si dhe pohimet për çdo ditë. Është e rëndësishme të kesh një qëllim ose të përpiqesh ta gjesh atë, pasi gjetja e vetes është gjithashtu një qëllim. Kur e dini se çfarë ju nevojitet nga jeta, mund të filloni të ecni drejt harmonisë dhe lumturisë.

Rruga e Parë: Rruga e Mëshirshme. Vetë filozofia e çdo Dalai Lama është e lidhur me dhembshurinë, kështu që secili prej urtëve tibetianë ndjek rrugën e krijimit dhe mirësisë. Thonë me fjalë të thjeshta, është shumë e rëndësishme të jesh në gjendje të vendosësh veten në vendin e një personi tjetër dhe të kuptosh se çfarë është dhimbje për të dhe çfarë është kënaqësi. Rruga e dhembshurisë mëson jo vetëm diplomacinë, por edhe mirëkuptimin. Siç thotë i urti, ju mund të kuptoni këdo - thjesht duhet të bëni një përpjekje dhe të provoni. Mos nxitoni të gjykoni njerëzit; mund të mos e dini ende se si do të vepronit në vend të tyre. Mundohuni t'i kuptoni ato, sepse vetëm e mira mund ta mposhtë të keqen. Është e kotë të rrëzosh një pykë me një pykë - vetëm do ta përkeqësosh situatën. Ndërsa ndani mirëkuptimin tuaj me ata në nevojë, universi do t'ju sjellë lumturi. Një rrugë e tillë jete mund të rezultojë me gjemba, sepse edhe Lama më e madhe nuk mund t'i korrigjojë të gjithë njerëzit.

ucheny-m-udalos-najti-retsept-schast-ya.jpg

Mënyra e dytë: rruga e dijes. Shkenca respektohet thellësisht nga Dalai Lama. Madje ai mbështet klonimin, por me disa rezerva, sepse edhe inteligjenca artificiale, sipas Lamës, mund të ndjejë dhimbje dhe vuajtje. Kjo është një rrugë më vete që të çon drejt lumturisë. Vetë i urti është i angazhuar në shkencë gjatë gjithë jetës së tij, duke u përpjekur t'i kushtojë sa më shumë kohë studimit të universit. Fakti është se shkenca nuk është vetëm një armë me të cilën njerëzit vrasin njëri-tjetrin. Shkenca na ka dhuruar shumë momente të këndshme dhe vazhdon ta bëjë këtë. Ne mund të kontaktojmë një të dashur kudo në botë pa asnjë problem duke e parë në sytë e tij. Vetëm ky fakt vlen shumë. Çfarë mund të themi për kërkimet në fushën e mjekësisë. Dalai Lama është i bindur se njerëzit që zhvillohen dhe kërkojnë përgjigje për pyetjet ose ndërtojnë diçka të re, gjejnë gjithmonë lumturi. Përpjekjet në vetvete duhet të sjellin kënaqësi, sepse në njohuri ne ecim përpara dhe lëmë gjurmë në të.

Mënyra e tretë: mohim i plotë. Ekziston një frazë e famshme se si t'i përgjigjeni pyetjes "Si jeni?" – “Kam hequr dorë nga perceptimi vlerësues i botës, ndaj nuk kam çfarë të bëj”. Dhe funksionon. Kur hiqni dorë nga "e mira" dhe "e keqja", mbetet vetëm thelbi i Universit, sepse Ai nuk bën dallim midis realitetit pozitiv dhe atij negativ. Kjo është e mundur vetëm për ne - njerëzit. Duke u përpjekur për këtë, murgjit tërhiqen në Tibet. Çfarë mund të ofrojnë njerëzit e kësaj bote gjatë rrugës? Më pak vlerësoni, dënoni dhe vlerësoni atë që është tani.

Welcome to the forum 👋, Visitor

To access the forum content and all our services, you must register or log in to the forum. Becoming a member of the forum is completely free.

Theme customization system

You can customize some areas of the forum theme from this menu.

• Wide/Narrow view

You can control a structure that you can use to use your theme wide or narrow.

Grid view forum list

You can control the layout of the forum list in a grid or ordinary listing style structure.

Picture grid mode

You can control the structure where you can open/close images in the grid forum list.

Close sidebar

You can get rid of the crowded view in the forum by closing the sidebar.

Fixed sidebar

You can make it more useful and easier to access by pinning the sidebar.

Close radius

You can use the radius at the corners of the blocks according to your taste by closing/opening it.

• Choose the color combination that reflects your taste
    Background images
    Color gradient backgrounds
Back