Welcome to the forum 👋, Visitor

To access the forum content and all our services, you must register or log in to the forum. Becoming a member of the forum is completely free.

Chat Shqip

Chati më i madh Shqipëtar Takohu.com

Futu në Chat !

• PËRSHËNDETJE VIZITOR!

Nëse ju shfaqet ky mesazh do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Anëtarët e rregjistruar kanë privilegjin të marrin pjesë në tema të ndryshme si dhe të komunikojnë me anëtarët e tjerë. Bëhu pjesë e forumit Netedy.com duke u REGJISTRUAR këtu ose nëse ke një llogari KYCU. Komunikim alternative i ketij forumi me vajza dhe djem nga te gjithe trevat shqiptare? Hyr ne: CHAT SHQIP.

Anti-Natalizmi

Lucida Sidera

Anetar i ri
ANETAR ✓
Regjistruar më
Dhjetor 6, 2024
Mesazhe
176
Pëlqime
135
Çfarë është anti-natalizmi ?

Fjala antinatalizëm vjen nga kombinim i fjalëve anti (e cila ka origjinë greke) dhe do të thotë kundër, dhe natalis (që vjen nga latinishtja), që ka të bëj me lindjen. Anti-natalizmi është një qëndrim filozofik që është kundër lindjes (riprodhimit). Siç e ka shkruar dhe një poet gjerman i shekullit të 19 Heinrich Heine: gjumi është i mirë, vdekja është e mirë por sigurisht gjëja më e mirë do të ishte të mos lindësh kurrë.

Është e rëndësishme që të krahasojmë dhe bëjmë kontrast midis anti-natalizmit dhe të qenit pa fëmijë në mënyrë vullnetare. Po ashtu është e rëndësishme që të bëjmë një ndarje midis Anti-natalizmit lokal dhe atij global. Antinatalistët lokal janë kundër lindjes në raste specifike, ndërsa antinatalistët global janë kundër lindjes tek të gjithë prindërit.

Rritja e pafëmijërisë vullnetare

Pse kemi parë një rënie të tillë të lindjeve në 50 vitet e fundit?

Ne e kemi parë këtë për shumë arsye. Një nga faktorët kryesorë është rritja e arsimimit të grave. Në të gjithë botën, ndërsa arsimimi i grave rritet, normat e fertilitetit ulen:

Edukimi i grave (faktori më i rëndësishëm)

Pengesë e stilit të jetesës së prindërimit

Fuqizimi i grave në vendin e punës

Disponueshmëria e kontraceptivëve

Jetesa urbane

Mbijetesa më pak e varur nga familja

Rënia e fesë

Rënia e vdekshmërisë së fëmijëve

Rritja e kostos së rritjes së fëmijëve

Anti-natalizmi është pozicion filozofik

Në krahasim me mungesën vullnetare të lindjes së fëmijëve, antinatalizmi nuk është një zgjedhje e stilit të jetesës, por një pozicion filozofik që pretendon se riprodhimi është moralisht i gabuar. Disa antinatalistë argumentojnë se kjo vlen për të gjithë njerëzit. Të tjerë argumentojnë se kjo vlen edhe për të gjitha qeniet jo-njerëzore. Anti-natalistët jo domosdoshmërisht janë promortalist.

Në vitin 1991, u formua Lëvizja Vullnetare e Zhdukjes së Njeriut, duke i inkurajuar njerëzit që të mos kishin fëmijë, kryesisht për qëllime mjedisore. Motoja e tyre? Jeto gjatë dhe vdis !

Është gjithashtu e rëndësishme që ne të dallojmë antinatalizmin nga promortalizmi. Promortalizmi është një pozicion filozofik dhe lëvizje shoqërore që i jep një vlerë pozitive vdekjes. Promortalistët besojnë se gjëja më e mirë morale për të bërë do të ishte t'i jepnim fund vuajtjeve duke i dhënë fund jetës sonë. Promortalistët thonë se e vetmja gjë që e pengon shumicën e njerëzve të vrasin veten është mungesa e vullnetit.

Argument i antinatalizmit nga Benatar (asimetria e kënaqësis dhe dhimbjes)

Në asimetrin e kënaqësis dhe dhimbjes Benetar thotë:

1. Prezenca e dhimbjes është e keqe.

2. Prezenca e kënaqësis është e mirë.

3. Mungesa e dhimbjes është e mirë, dhe nëse ajo e mirë nuk është shijuar nga askush.

4. Mungesa e kënaqësis nuk është e keqe vetëm nëse është dikush dhe të cilit kjo mungesë i është deprivuar.

Nëse njerëzit ekzistojnë (skenari A), prezenca e dhimbjes (e cila është e keqe), dhe prezenca e kënaqësis (e cila është e mirë) anulojnë njëra-tjetrën. Por nëse njerëzit nuk ekzistojnë (Skenari B), nuk do të ketë dhimbje. Dhe mund të themi se asnjë dhimbje nuk është e mirë. Do ketë gjithashtu dhe mungesë të kënaqësis, por ne nuk kemi tendencën të na shqetësoj mungesa e kënaqësis, kështu që kjo nuk është e keqe por neutrale dhe ngelemi vetëm me të mirën. Pra; mosekzistenca është e mirë.

Për më tepër informacion ndiqni burimin: https://www.realtalkphilosophy.org/

Welcome to the forum 👋, Visitor

To access the forum content and all our services, you must register or log in to the forum. Becoming a member of the forum is completely free.

Theme customization system

You can customize some areas of the forum theme from this menu.

• Wide/Narrow view

You can control a structure that you can use to use your theme wide or narrow.

Grid view forum list

You can control the layout of the forum list in a grid or ordinary listing style structure.

Picture grid mode

You can control the structure where you can open/close images in the grid forum list.

Close sidebar

You can get rid of the crowded view in the forum by closing the sidebar.

Fixed sidebar

You can make it more useful and easier to access by pinning the sidebar.

Close radius

You can use the radius at the corners of the blocks according to your taste by closing/opening it.

• Choose the color combination that reflects your taste
    Background images
    Color gradient backgrounds
Back