Welcome to the forum 👋, Visitor

To access the forum content and all our services, you must register or log in to the forum. Becoming a member of the forum is completely free.

Chat Shqip

Chati më i madh Shqipëtar Takohu.com

Futu në Chat !

• PËRSHËNDETJE VIZITOR!

Nëse ju shfaqet ky mesazh do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Anëtarët e rregjistruar kanë privilegjin të marrin pjesë në tema të ndryshme si dhe të komunikojnë me anëtarët e tjerë. Bëhu pjesë e forumit Netedy.com duke u REGJISTRUAR këtu ose nëse ke një llogari KYCU. Komunikim alternative i ketij forumi me vajza dhe djem nga te gjithe trevat shqiptare? Hyr ne: CHAT SHQIP.

7 shkrimtarë të famshëm dhe zakonet e tyre të çuditshme

Kresha

A pretty face can never trick me
STAFF
S-Mod
Regjistruar më
Mars 17, 2021
Mesazhe
38,642
Pëlqime
27,549
Pikësëpari, edhe shkrimtarët më të aftë e popullorë mund të bien viktimë e të ashtuquajturës “fletë e bardhë”, e vënë në dukje si dukuri më 1947 nga psikoanalisti, Edmund Bergler: Një bllokim i natyrës psikologjike, që e pengon atë që shkruan për të vijuar shkrimin dhe ndonjëherë, për të kompletuar qoftë edhe një faqe.

1636743038652.png

Historia e letërsisë përbën njëkohësisht edhe një histori më vete për t’i kapërcyer këto vështirësi, duke aplikuar rituale ekstravagante nga shkrimtarët.

Ja disa prej tyre:

1-LART E POSHTË

1636743054881.png

Autori DAN BROWN.

Të varesh kokëngulthi, me kokën poshtë e këmbët lart, është kura e zhbllokimit të shkrimtarit, zgjedhur nga Dan Brown, autor i bestseller si “Kodi da Vinci” e “Ëngjëj dhe Djaj.” Sipas Brown-it, kjo terapi e ashtuquajtur “e përmbysjes”, duke u varur në një tub kokëposhtë, e ndihmon atë që të përqendrohet e të zgjedhë fjalët e duhura. Sa më shpesh e praktikon këtë ritual, aq më shumë ndihet i lehtësuar dhe i vjen frymëzimi.

Një tjetër zakon i Dan Brown është ai që të mbajë në tryezën e punës, një klepsidër. Pas çdo ore që kalon, ai ndal punën e tij, reflekton e bën gjimnastikë. Sesa kjo, e frymëzon në të shkruar, s’dihet por, të paktën mban trupin në formë.

2-SKEDA

1636743069012.png

Autori VLADIMIR NABOKOV.

Autor i “Lolita”-s, ai kishte zakon që pjesëza nga romani i tij i radhës, t’i shkruante nëpër copa letre, tip biletash e t’i mbante të ruajtura nëpër kuti. Në këtë mënyrë, kur i bashkonte rrëfimet e tij, sekuencën e tyre e përziente siç dëshironte. Ndonjëherë, edhe nën jastëk mbante të tilla copëza letre, në rast frymëzimi për të shkruar.

3-NË PROVË

1636743081778.png

Autori AARON SORKIN.

Skenarist i serisë televizive, “The West Wing” e “Newsroom”, njëkohësisht edhe i filmit “The Social Network” mbi lindjen e Facebook-ut, ka deklaruar se ka thyer hundën gjatë realizimit të një skenari.

Si i ndodhi kjo gjë?

Ai pohon se dialogët e skenarëve të shkruar prej tij, parapëlqen t’i përsërisë para pasqyrës. Por, një ditë në një provë të tillë, aq shumë i qe afruar pasqyrës, saqë ishte përplasur në të, me pasojë thyerjen e hundës.

4-LAKURIQ

1636743095746.png

Autori VIKTOR HUGO.

Autor i kryeveprave si, “Të Mjerët” etj, detyronte veten që kur të shkruante, të qendronte krejtësisht i zhveshur. Kur i qe afruar data e dorëzimit e romanit “Katedralja e Parisit”, pati urdhëruar ndihmësin e vet që t’ia sekuestronte të gjitha veshjet, që ky vetë të mos kishte mundësi që të dilte nga shtëpia. Kjo, edhe në ditët më të ftohta të dimrit, ku qendronte i mbështjellë vetëm me një mbulesë të leshtë, ndërkohë që shkruante veprën “Katedralja e Parisit.”

5-I SHTRIRË

1636743108126.png

Autori TRUMAN CAPOTE.

Autor ky, të cilit i detyrohemi për kryevepra si, “Me gjakftohtësi” apo “Mëngjes te Tiffany”, preferonte të shkruante i shtrirë. Rrëfehet se ka shkruar bocat e para të çdo romani të tij, çdo tregimi apo artikulli, i shtrirë në divan, duke pirë kafe, çaj, koktejl, sipas orarit. Dhe, po ashtu si Hugo qendronte i zhveshur, më tepër për komoditet, sesa për imponim ndaj vetes.

Në fakt, përveç të qenit shkrimtar, Capote ishte edhe një ‘dandy’, i pasionuar pas elegancës e modës. Këtë e dëshmon edhe kronika mondane e viteve ’60 -’70, ku ai shfaqet me veshje elegante e origjinale.

6-SUPERSTICIONE

1636743119644.png

Autori JACK KEROUAC.

Autor i librit “Në rrugë”, ai ishte një frekuentues i njohur i jetës së natës dhe i dedikonte shkrimit, orët nga mesnata deri në të gdhirë. I pëlqente të shkruante nën dritën e qiririt dhe sa herë vendoste penën mbi fletë, lutej e çdo natë zbulonte supersticione të reja, që i stimulonin venën krijuese.

Nga hëna e plotë, te magjia e numrit 9 – i përsëriste disa gjëra 9 herë – rituale disi të kthyer në formë manie këto por, e frymëzonin për kryeveprat e tij.

7-NË HOTEL

Poetja amerikane MAYA ANGELOU, për të shkruar, kishte nevojë që të braktiste rutinën e përditshme, ndaj merrte një dhomë në hotel dhe i sugjeronte personelit që të mos i ndërronin çarçafët e që të hiqnin çdo tablo nga muret.

Burimi: http: revistapsikologji

Welcome to the forum 👋, Visitor

To access the forum content and all our services, you must register or log in to the forum. Becoming a member of the forum is completely free.

Theme customization system

You can customize some areas of the forum theme from this menu.

• Wide/Narrow view

You can control a structure that you can use to use your theme wide or narrow.

Grid view forum list

You can control the layout of the forum list in a grid or ordinary listing style structure.

Picture grid mode

You can control the structure where you can open/close images in the grid forum list.

Close sidebar

You can get rid of the crowded view in the forum by closing the sidebar.

Fixed sidebar

You can make it more useful and easier to access by pinning the sidebar.

Close radius

You can use the radius at the corners of the blocks according to your taste by closing/opening it.

• Choose the color combination that reflects your taste
    Background images
    Color gradient backgrounds
Back