Nga ushqimet në formë unaze tek rrushi, 5 kurjozitete të çuditshme për Vitin e Ri
Kjo festë është një ndër traditat më të vjetra e zhvilluar gati tek të gjithë popujt e botës, ku ekzistojnë edhe disa fakte të çuditshme.
SHBA– Nata e Vitit të Ri është festa e madhe e ndërrimit të viteve, ku njerëzit shkëmbejnë urnie mes miqve, familjarëve si dhe shkëmbejnë dhurata. Kjo festë është një ndër traditat më të vjetra e ndekur gati tek të gjithë popujt e botës,ku ekzistojnë edhe disa fakte të çuditshme.
1-Dëshmitë më të lashta përsa i përket festimeve të Vitit të Ri janë gjetur në Babiloninë antike të rreth 4000 vjetëve më parë.2-Romakët festonin Vitin e Ri në Mars. Senati , në153 përpara Krishtit, fiksoi janarin si fillim të Vitit të Ri. Në “46 pas Krishtit kalendari Julian konfirmoi në mënyrë përfundimtare zgjedhjen e datës 1 janar si Vitin e Ri (edhe data e Krishtlindjeve duket sikur derivon nga zakonet e tyre.
3-Në Vitin e Ri hahen ushqime që sjellin fat. Zgjedhja bëhet për gjithçka që ka formën e unazës. Unaza përfaqëson në fakt një cikël perfekt dhe mbylljen e vitit. Prandaj gatuhen thjerrëza dhe bathë.
4-Në Spanjë, 12 sekonda përpara mesnatës konsumohen kokrra rrushi, një për çdo rënie kambane.
5-Keltët e festonin Vitin e Ri natën e 31 tetorit dhe 1 nëntorit ose më saktë në Halloween.
(f.i/dosja.al)